Лагумџија: ЕУ није нашла грешку у споразуму СДП и СНСД

Предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија рекао је данас да ЕУ још није нашла грешку у споразуму СДП-а и СНСД-а. "Прије више од мјесец дана дао сам споразум европском комесару за проширење Штефану Филеу и специјалном представнику ЕУ у БиХ Петеру Соренсену и још нисам добио одговор из Европске комисије. Они то још проучавају. Још нисмо […]

недеља, децембар 30, 2012 / 16:28

Предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија рекао је данас да ЕУ још није нашла грешку у споразуму СДП-а и СНСД-а.

"Прије више од мјесец дана дао сам споразум европском комесару за проширење Штефану Филеу и специјалном представнику ЕУ у БиХ Петеру Соренсену и још нисам добио одговор из Европске комисије. Они то још проучавају. Још нисмо добили одговор да нешто из споразума није добро", појаснио је Лагумџија.

Говорећи о конкретним резултатима споразума, Лагумџија је за ОБН истакао да су они већ видљиви у изградњи коридора Пет це, а да ће ускоро бити и када је ријеч о пословању "Електропреноса БиХ".

„Кад смо у Бриселу презентовали споразум о `Електропреносу` речено нам је да је то одлично и питали су нас зашто се о томе нисмо раније договорили. Откада је формирана корпорације прије седам-осам година ништа није инвестирано. Систем се урушава јер се ништа не инвестира. Ми смо се договорили да то деблокирамо“, каже Лагумџија.

Он сматра да је споразум између СДП-а и СНСД-а покушај враћања повјерења на конкретним стварима.

"Проблем у БиХ у задњих шест и нешто више година, са падом `априлског пакета, јесте што је срушено повјерење. Атмосфера која је тада владала довела је до пада повјерења у БиХ. Људи су се све више повлачили у себе, а кривац се тражио у другом народу, па странкама унутар властитог народа итд. Било је пет година потпуне стагнације“, сматра Лагумџија.

Према ријечима предсједника СДП-а, откад је споразум постигнут води се права хајка против њега.

„Све оно о чему нисмо разговарали, у медијима под контролом СДА наведено је као тачке договора“, рекао је Лагумџија и додао да је "на Федералној телевизији засјела структура која је под директном командном палицом СДА, што због уцјена, што због лошег финансијског пословања, што због идеолошких разлога".

Према његовим ријечима, за разлику од споразума са СНСД-ом, договор са ХДЗ-ом БиХ имао је елементе компромиса, јер је лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић морао да прихвати да та странка нема ексклузивно право над Хрватима, а СДП је морао да прихвати чињеницу да ХДЗ има већи број Хрвата који стоје иза ХДЗ-а.

Када је ријеч о рјешавању политичке кризе у Федерацији БиХ, Лагумџија је навео да садашњи предсједник Владе ФБиХ Нермин Никшић неће поднијети оставку, а да ће четири странке које чине парламентарну већину покренути процедуру изгласавања неповјерења Влади чиме ће дати јасан политички гест да треба изабрати нову владу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *