Лагумџија би да мјења Статут Брчко дистрикта

Након недавног ручка у ’’Авазовом’’ торњу, лидер СДП-а Златко Лагумџија је изјавио да је шесторка разговарала о потреби промјена Статута Брчко дистрикта, да би се, нагласио је, избјегле политичке игранке и међунационалне тензије.  У Брчком треба урадити нова системска ријешења која подразумјевају измјене Статута, изјавио је ове седмице, након још једног састанка шесторке уз богату […]

недеља, децембар 16, 2012 / 12:16

Након недавног ручка у ’’Авазовом’’ торњу, лидер СДП-а Златко Лагумџија је изјавио да је шесторка разговарала о потреби промјена Статута Брчко дистрикта, да би се, нагласио је, избјегле политичке игранке и међунационалне тензије.

 У Брчком треба урадити нова системска ријешења која подразумјевају измјене Статута, изјавио је ове седмице, након још једног састанка шесторке уз богату трпезу, предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија уз констатацију да те промјене треба да ураде странке с капацитетом у дистикту.

‘’Разговарано је о томе како би у Брчком ствари требало да буду системски ријешене, а не да се сваке четири године покушавају правити политичке игранке, и да се не дижу непотребно међунационалне тензије’’, рекао је Лагумџија након састанка шесторке.

Иако је ова изјава у јавности прошла незапажено, на политичкој сцени у Брчком изазвала је реакције странака у власти у којој, подсјећамо, први пут од успоставе дистрикта СДП дјелује као опозиција.

‘’Ако буде постојала политичка воља ми ћемо мијењати Статут, а ако те воје не буде ми Статут нећемо мијењати. Отварање Статута у Брчко дистрикту није једноставно, било је наговјештаја при формирању власти да се иде у те измјене Статута“, рекао је Ђорђа Којић, предсједник Скупштине Брчко дистрикта.

Чудно је да Лагумџија право изабраних посланика да формирају власт без СДП-а назива игранком која је, како каже, изазвала непотребме међунационалне тензије, с обзиром да је процес договоарања овај пут, за разлику од година у којима је СДП била носилац скупштинске већине прошао мирно и без било каквих јавних сукоба.

Представници политичких партија сва три народа кажу да промјене Статута дистрикта нису табу тема, али истичу:

“Нисам сигуран да су то исти разлози на које мисли предсједник СДП-а, али овдје у дистрикту за промјену Статута потребна је трочетвртинска већина, што значи да би 23 посланика морала да усагласе разлоге због којих би се мијењао Статут дистрикта“, рекао је Ратко Стјепановић, посланик СДС-а у Скупштини дистрикта.

У СДА кажу да је Статут могуће мијењати, али не на начин кад неко испадне из власти онда да се сјети тога. “СДП је мултиетничка странка и они су изнад свега заговорници грађанског модела и у дистрикту и у БиХ и не знам одакле те промјене у свијести и понашању тих људи“, рекао је Есад Кадрић, предсједник брчанског СДА.

Неуспјех СДП-а у формирању скупштинске већине у Брчком је прије свега њихва искључивост у захтјеву за функцију градоначелника. Вољом већине та дужност је први пут припала Хрвату, па се заговарање ротације на челним функцијама кроз промјене Статута у овом тренутку оцјењује као политичко лицемјерје.

“Да ли иза тога стоји намјера да се иде у правцу измјене садашње владајуће коалиције – вјероватно да је то неки од механизама који би требао на крају да доведе до промијене односа у власти и опозицији у дистрикту“, каже Стјепановић.

Слично мишљење дијели и Анто Домић, градоначелник Брчко дистрикта који је рекао да није искључено да је то тражење начина како би и они били дио скупштинске већине.

Промјене Статута Брчко дистрикта, ако и када дођу на дневни ред, биће сигурно врућ кромпир. Извјесно је да се странке у власти, барем у догледно вријеме, неће машати за тај осињак, па је пред посланицима СДП-а привикавање на период без власти И вјерујемо у складу с прокламованим политичким начелима мултиетичности, конструктивно опозиционо дјеловање у интересу сва три народа.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *