Кутлешић: Ко нас наговори да укинемо војску…

Пензионисани генерал Војске Републике Српске Милорад Кутлешић истиче да би се Оружане снаге /ОС/ БиХ распала у случају било каквог сукоба и оцјењује да је велика грешка начињена када је укинута Војска Српске. Тврдња да ће укидање Војске Републике Српске и стварање заједничке војске бити пуно јефтиније показала се нетачном, прецизира Кутлешић и наглашава да […]

субота, мај 10, 2014 / 11:05

Пензионисани генерал Војске Републике Српске Милорад Кутлешић истиче да би се Оружане снаге /ОС/ БиХ распала у случају било каквог сукоба и оцјењује да је велика грешка начињена када је укинута Војска Српске.

Тврдња да ће укидање Војске Републике Српске и стварање заједничке војске бити пуно јефтиније показала се нетачном, прецизира Кутлешић и наглашава да анализе показују да више коштају Оружане снаге БиХ него што је коштала Војска Српске.

"Сасвим је сигурно да би се у случају оружаног сукоба на територији БиХ ОС распале по узору на бившу ЈНА 1992. године, јер би сваки војник отишао свом народу и све ово што су радили за заједничке ОС БиХ последњих година не би имало никаквог смисла", наглашава Кутлешић у интервјуу Срни.

Кутлешић сматра да је предсједник Републике Српске Милорад Додик у потпуности био у праву када се својевремено заузимао за потпуну демилитаризацију БиХ.

Поводом 12. маја – Дана Војске Републике Српске и Дана бораца одбрамбено – отаџбинског рата, он напомиње да је Војска Српске дала немјерљив допринос стварању Републике Српске и заштити српског народа од геноцида на простору БиХ.

Кутлешић оцјењује да БиХ не може ући у НАТО са постојећим ОС, јер тај војни савез жели савремене, опремљене и обучене снаге.

"НАТО савез има за циљ да нам прода наоружање и опрему и да нас задужи и доведе у ропство, тако што ће нам постављати услове које не можемо испунити", сматра он.

Подсјећајући да је Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук ОС БиХ наставио да баштини традицију Војске Српске, Кутлешић упозорава да се његово постојање искључиво своди на обиљежавање важних историјских датума.

"Контроверзно је што су приликом обиљежавања Дана Војске Српске постројени војници који нису учествовали у одбрамбено-отаџбинском рату са обиљежјима БиХ на рукаву. Парадоксалну ситуацију имамо и приликом сахрана наших генерала и бораца када почасну паљбу дају војници који на рукаву имају ознаке БиХ", наводи Кутлешић.

Он истиче да за борце није прихватљиво да се на таквим свечаностима не свира химна Републике Српске и да нема заставе Републике Српске.

Када је ријеч о материјално-социјалном положају борачких категорија у Републици Српској, Кутлешић оцјењује да власти Републике Српске предузимају све што је у њиховој могућности да ријеше проблеме.

Што се тиче незадовољства Удружења ветерана Републике Српске положајем борачких категорија у Српској, Кутлешић подржава све оправдане захтјеве бораца, али не и методе којима се то незадовољство исказује, и поручује да је потребно све рјешавати унутар институција Републике Српске.

Истичући да Федерацији БиХ годинама опструише враћање 240 војних станова, углавном бивших припадника ЈНА, Кутлешић подсјећа да је Европски суд за људска права у Стразбуру наложо Федерацији да врати те станове и да Влада Федерације формира комисију – али да она још није ни формирана.

Кутлешић сматра да Република Српска мора свим средствима да помогне одбрану највиших официра Српске и бивших званичника који су годинама заточени у Хашком трибуналу.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, у Бањалуци ће данас и сутра бити обиљежен Дан Војске Српске и Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата.0 КОМЕНТАРА

  1. Апсолутно се слажем са ђенералом Кутлешићем, војска нас много више овако кошта.

    Еколошка партија је програмски опредјељена за демилитаризацију, нажалост у овој констелацији односа то је немогућа мисија.

    Жао ми је што је укинута, да је остала војска Републике Српске,мислим да би многе ствари данас биле другачије код нас.

  2. Господине Кутлешићу, добро јутро!
    Причате нам нешто што већина бораца зна и прије вас. Гдје сте били када је гашена , забрањена, укинута Војска Републике Српске?
    Ви, ратни команданти који ни прстом нисте мрднули за спас ВРС, немате право на коментар. Тог права сте се својим пасивизмом одрекли.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *