Кутија страве: Како се у Аустралији боре против пушења

Од 1. децембра ове године у Аустралији на снагу ступа нови изглед свих паковања цигарета и дуванских производа. Она ће морати да буду маслинастозелене и да садрже слике упозорења о опасности по здравље. Од последица пушења у Аусралији сваке године умре око 15.000 људи. Овој ружној навици, Аустралија је обајвила рат још 2010. године када […]

субота, август 18, 2012 / 12:52

Од 1. децембра ове године у Аустралији на снагу ступа нови изглед свих паковања цигарета и дуванских производа. Она ће морати да буду маслинастозелене и да садрже слике упозорења о опасности по здравље.

Од последица пушења у Аусралији сваке године умре око 15.000 људи. Овој ружној навици, Аустралија је обајвила рат још 2010. године када је најавила да ће од 2012. године све паклице цигарета изгледати идентично.

Највећа пријетња дуванским компанијама била је уклањење логоа са цигарета, што је изазвало оштре реакције на овакве предлоге. Тобако Аустралија је тврдио да ће њихови клијенти бити оштећени јер неће моћи да препознају "свој" бренд цигарета од "других".

Уз ове мјере, у Аустралији је најављено и повећање пореза на цигарете од 25 одсто. Аустралија је, иначе, оштром политиком до сада постигла солидан резултат: број пушача је од 1988. смањен за готово половину – са 30,5 одсто на 16,6 одсто пушача 2007. године.

Међутим, све ово није остало само на нивоу идеје јер у Аустралији од 1. децембра ове године на снагу ступа нови изглед свих паковања цигарета и дуванских производа. Власти које су одобриле увођење овакве одлуке надају се да ће тај потез самњити број пушача.

Уставни суд Аустралије подржао је нови закон о дуванским производима. Закон је, на приједлог владе, која вјерује да ће допринијети смањењу броја пушача у Аустралији, усвојен прошле године, али водеће свјетске дуванске компаније, међу којима „Бритиш американ тобако" (БАТ) и „Филип Морис", оспориле су га пред судом. Врховни суд је, међутим, подржао одлуку ниже инстанце.

„Већина чланова судског вијећа сматра да закон није у супротности са Уставом Аустралије", наведено је у кратком саопштењу. Опширније образложење требало би да буде објављено накнадно.

Аустралијска влада је, подносећи закон на усвајање, оцијенила да ће неатрактивна паковања допринијети сузбијању броја пушача у земљи, што је изазвало жестока реаговања дуванских компанија, које су упозориле да ће уклањање логоа и карактеристичних боја брендова резултирати драстичним падом профита, као и да би могло довести до уласка лажних производа на тржиште.

Један од приједлога је био и бијело паковање без логаоа, али није прихваћен. „То је лош закон, од којег ће корист имати само криминалне групе које продају илегалне цигарете на нашим улицама", рекао је портпарол аустралијске испоставе БАТ Скот Мекинтајр.

Дуванске компаније су тврдиле и да је закон неуставан јер крши Закон о интелектуалној својини тиме што забрањује употребу логоа и осталих ознака компанија.

Доношење сличног закона разматрају и Нови Зеланд, Индија, Велика Британија и неке америчке савезне државе.0 КОМЕНТАРА

  1. Па кад је све то толико опасно што не забране пушење масовно, или престану лијечити пушаче? Или пушење није толико опасно, или је економска сила дуванских прејака.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *