Kустурица: За сваки камен имам уговор

Српски режисер Емир Кустурица потврдио је данас у Вишеграду да је 600 метара квадратних камена, који је набављен у Рогатици за градњу зграда у Андрићграду, купио за 15.000 КМ по уговору са рогатичком фирмом „Експорт – импорт Иконић“. У уговору се наводи да се предузеће "Андрићград", односно Кустурица, обавезује да издвоји још 10.000 КМ за […]

среда, септембар 5, 2012 / 20:30

Српски режисер Емир Кустурица потврдио је данас у Вишеграду да је 600 метара квадратних камена, који је набављен у Рогатици за градњу зграда у Андрићграду, купио за 15.000 КМ по уговору са рогатичком фирмом „Експорт – импорт Иконић“.

У уговору се наводи да се предузеће "Андрићград", односно Кустурица, обавезује да издвоји још 10.000 КМ за санирање потпорног зида одакле је камен извађен.

"У акцији ‘Они мене каменом, ја њих градом’ дешавају се ствари које ни по чему нису необичне. Овим уговором могу се негирати посљедња писанија, па и изјаве предсједника Скупштине општине Рогатица Кеме Чамџије агенцији ‘Анадолија’ да сам срушио потпорни зид у селу Месићима. Овдје црно на бијело пише да сам камен по уговору платио и, да имам времена, ова би се ствар ријешила на суду", рекао је Кутурица.

Кустурица се осврнуо и на Мехмед-пашу Соколовића, који је, како каже, сигурно морао проћи кроз низ тешкоћа градећи на Дрини Ћуприју, због чудних ћуди људи на овим просторима.

Говорећи о односу са Агенцијом "Анадолија", Кустурица је напоменуо да та медијска кућа против њега ради брижљиво и плански.

"Једном сам у Турској, приликом службене посјете, био скоро претучен због тога што, како су ми замјерили, нисам довољно причао о геноциду у Сребреници", подсјетио је Кустурица.
Кустурица је додао да је онда он њима поставио питање о Јерменима.

"Рекао сам им – ако сте толико осјетљиви на геноцид, како је могуће да прескачете један који је направљен у вашем дворишту, гдје сте побили најмање 1,2 милиона људи, Јермена, што зна и читав свијет", испричао је Кустурица новинарима.

Прослављени српски режисер каже да су због те изјаве намјеравали да га истуку, али да се "извукао", док је "батине добио" један швајцарски режисер који му је личио.
Говорећи о обезбјеђивању камена за Андрићград, Кустурица каже да га је набављао у Требињу, Калиновику, по херцеговачким селима и посредством једне хрватске фирме из Мостара, те из Рогатице.

Он је истакао да је сваки камен плаћен и да има уговор за њега.0 КОМЕНТАРА

  1. Sta radi zavist? Vise vole da im kamen propada nego da svjetski priznat reziser kakav je Kusta upotrijebi ga za nesto korisno kao sto je Andric grad.Ali ne mogu mu nista, covjek je za godinu dana napravio grad.Svaka mu cast!

  2. Драги моји није Кустурица то што прича, потурица био-потурица остао. Вријеме ће показати да између њега и напримјер Силајџића нема неке суштинске разлике.

  3. Богами, познајући лик и дјело Мише Петрића који управља БЛ Кастелом, може се врло лако десити да прода и, рецимо, 100 квадрата камења са Кастела. Уз уговор, наравно.

  4. Нама Србима понекад нико и ништа није на вољу.Тај новац било чији да је да није узидан и то камење појео би га мрак и зато напред брате Немања.

  5. „У уговору се наводи да се предузеће „Андрићград“, односно Кустурица, обавезује да издвоји још 10.000 КМ за санирање потпорног зида одакле је камен извађен.“

    Pa ovaj Emir će porušiti pola RS dok napravi taj svoj grad. A sve to mu mi plaćamo. Uzmi ago koliko ti drago.

  6. Емире, тај Мехмед-Паша са којим се поредиш није пресјецао траке на отварању којекаквих локалних османлијских друмова.. Много високо мишљење о себи имаш а много си ниско пао задњих неколико година.. Ово схвати као конструктивну критику од некога ко те је донедавно изузетно поштовао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *