Кустурица: Не копајте никл, потроваћемо се

Српски режисер и директор Парка природе “Мокра гора“ Емир Кустурица упозорио је да би копање никла на Мокрој гори, у Врњачкој бањи и Тополи било директан удар на здравље грађана Србије и Републике Српске. "Пожар се још није ни угасио, а већ нам пријете неки анонимни рудари", реаговао је Кустурица на најаву српског министра рударства […]

недеља, септембар 16, 2012 / 09:02

Српски режисер и директор Парка природе “Мокра гора“ Емир Кустурица упозорио је да би копање никла на Мокрој гори, у Врњачкој бањи и Тополи било директан удар на здравље грађана Србије и Републике Српске.

"Пожар се још није ни угасио, а већ нам пријете неки анонимни рудари", реаговао је Кустурица на најаву српског министра рударства Милана Бачевића да једна страна компанија већ истражује лежишта овог тешког метала.

Ископавање руде би се, како је раније рекао министар Бачевић, обављало на подручју Тополе, на граничном појасу између Врњачке Бање и Трстеника и на потезу између Мокре горе и Републике Српске.

“Не вјерујем да министар жели да једну велику побједу претвори у пораз изазивањем еколошког самоубиства Србије", рекао је Кустурица за "Вечерње новости".

Он је подсјетио на "битку" која је већ вођена за Мокру гору са „Динара никлом“, те навео да је на крају те битке свима било јасно да би у радијусу од 100 километара одмах обољело 40 одсто људи када би се откопала прва лопата никла и када би кренуло одвајање руде од отпада.

"Када би се иста лопата закопала у Тополи, она више не би постојала, а Чачак би одмах оболио,” рекао је Кустурица.

Он је подсјетио да је влада Војислава Коштунице Мокру гору, која се наслања на Национални парк „Тара“, означила као заштићену зону.

Кустурица наглашава да је експлоатација никла луксуз који себи дозвољавају само велике државе као што су Русија, Канада или Турска, које жртвују читаве области због трајног загађења које настаје током прераде руде никла.

Он наводи да би "било страшно да Шумадија буде отрована управо кад је Србија послије дуго времена изабрала предсједника Шумадинца.

"Мокра гора побиједити мора", поручио Кустурица.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *