Кустурица: Ја нисам припадник Бакировог народа

Прослављени редитељ Емир Кустурица изјавио је да он не може бити издајник народа коме припада бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, јер нигде, како каже, није уписан као припадник тог народа. – То је чиста мржња… они ме прогањају још од 1981. године“, рекао је Кустурица, реагујући на изјаву Изетбеговића који га је назвао великим […]

понедељак, јул 20, 2015 / 12:57

Прослављени редитељ Емир Кустурица изјавио је да он не може бити издајник народа коме припада бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, јер нигде, како каже, није уписан као припадник тог народа.

– То је чиста мржња… они ме прогањају још од 1981. године“, рекао је Кустурица, реагујући на изјаву Изетбеговића који га је назвао великим издајником (бошњачког народа).

– Не знам шта их то држи толико дуго! Они су докони и немају ваљда шта да лажу више, па сам им ја интересантан. Како ја могу да будем издајник кад нигде нисам уписан као његов (Изетбеговићев) народ! То је чиста мржња! Они немају шта да раде, њима је досадно, нити имају нафту, нити имају руднике, па морају да смишљају неко зло. Није то ништа ново. Њима је и Иво Андрић представљао највећег непријатеља”, рекао је Кустурица за бањалучке “Независне новине”.

Изетбеговић је у среду изјавио – “да се ја питам Кустурици ништа не би дозволио да ради у БиХ… Он је велики редитељ и велики издајник мог народа”.

Кустурица истиче да нити им се намеће, нити шта од њих очекује.

“Ово је просто био део сценографије и ето – не могу да добијем ни сценографију. То што су урадили са Анђелином (Џоли) је чиста пропаганда”, истиче Кустурица и подсећа да су Џолијевој уступљена сва потребна војна средства за снимање чистог антисрпског филма.

“За Изетбеговића је најзначајније да је ‘велики ауторитет’ у свету, за разлику од мене, јер је тај ауторитет стваран на врло оригиналан начин и он је у свету свуда познат од Јапана до Северне Америке. Утолико је стварно штета што се излаже толиком ризику да тај ауторитет буде нарушен”, казао је иронично Кустурица.

Изетбеговићева изјава да је Кустурица издајник уследила је након што је из кабинета председавајућег трочланог Председништва БиХ затражена суспензија одлуке Министарства одбране да се Кустурици уступи материјално-техничка подршка за снимање филма “На млечном путу”, односно “Љубав и рат”.

Поводом тог захтева, огласила се и Академија наука Републике Српске која је подржала Кустурицу, истакавши да снимање овог филма у Требињу, Клобуку, на Зеленгори и Мокрој Гори са славном глумицом Моником Белучи, потврђује да се у БиХ много тога догађа из области културе и уметности.

„Дуго су у БиХ топови грували, а музе ћутале. Данас, када су музе проговориле ‘господари’ из Сарајева не дају им да говоре. Они не желе уступити војну технику за снимање филма, иако су то чинили раније у више наврата“, наводен је у саопштењу.0 КОМЕНТАРА

  1. Ма ти си припадник и црног ђавола, само ако је у питању велика сума новца. Наплатио си ти дебело то своје „Србовање“, нечасни Немања/Емире.

  2. Кога више интересује Кустурица.Ко је он и чије је најмање је важно у односу на оно што он данас представља. А представља највећег глодара буџетског новца. Савршено упакована и легализована отимачина пара једног народа у облику самоприцања свог националног и вјерског идентита и конвертовње у нови вјерски идентите збркан с брда, с дола, мање у национални због нестајања и умирања Југословенства, док је тај исти већ народ одавно заглављен у живом блату. Права Золина Каљуга из које се тешко може ишчупати.

  3. Neko prebrojava krvna zrnca a neko stvara vrijednosti neprolazne ljepote.Neko se definise preko krvi i tla a neko preko sistema vrijednosti koji prihvata.
    Drago mi je da me sa Kusturicom vezu Njegos, Andric, Selmovic i drugi stvaraoci sa ovog prostora…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *