Кустурица Енглезима: Садам вам био тиранин, а Фердинанд није

Сарајевски атентат био је прије свега акт политичког ослобођења од незаконитог режима, изјавио је српски режисер Емир Кустурица у интервјуу за „Фајненшел тајмс”, уз поруку да је Андрићград изградио као „симбол пацифизма”. „Смешно је како су нам Би-Би-Си и Си-Ен-Ен приказали свргавање Садама Хусеина – као тиранина, (Моамера) Гадафија – као тиранина. Франц Фердинанд, очито, […]

понедељак, јун 30, 2014 / 23:28

Сарајевски атентат био је прије свега акт политичког ослобођења од незаконитог режима, изјавио је српски режисер Емир Кустурица у интервјуу за „Фајненшел тајмс”, уз поруку да је Андрићград изградио као „симбол пацифизма”.

„Смешно је како су нам Би-Би-Си и Си-Ен-Ен приказали свргавање Садама Хусеина – као тиранина, (Моамера) Гадафија – као тиранина. Франц Фердинанд, очито, није приказан као тиранин – али је то био”, каже Кустурица у интервјуу за лондонски лист.

Контраст између два погледа на младог сарајевског атентатора Гаврила Принципа сумира начин на који је историја политизована у овом изузетно напетом дијелу свијета, примјећује аутор текста у британском листу, уз констатацију да Први свјетски рат није ријешио проблеме тог региона, „далеко од тога”.

„Било је то само рециклирање вишевијековног међуетничког ривалитета који траје до дан данас”, закључује ФТ.

Говорећи о Андрићграду за британски дневник, Кустурица га је описао као своје „највеће остварење”, својеврсни времеплов при чијој градњи су поштовани сви утицаји који су обликовали то мјесто током вијекова, али је напоменуо да се при том није придржавао архитектонских правила већ је слиједио своје инстинкте. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *