Курди у Ираку гласају на референдуму, Турци бјесне

Планирани референдум о независности, заказан за 25. септембар на сjеверу Ирака је „ужасна грешка“ која ће изазвати нову кризу у региону уколико се не откаже, изјавио је данас портпарол турског председника Ибрахим Калин.

субота, септембар 23, 2017 / 17:04

Претходно, огласио се и турски премијер Бинали Јилдирим који је реферндом назвао „авантуризмом који угрожава Турску“.

– Уколико се референдум не откаже, биће озбиљних последица. Ербил мора одмах да се уздржи од ове ужасне грешке која ће изазвати нову кризу у региону – написао је Калин на Твитеру.

Јилдирим је назвао референдум Курда у Ираку „погрешном одлуком“ и додао да ће „платити они који су донијели ту одлуку“, навела је турска агенција Анадолија.

– Са наших 80 милиона грађана и 780.000 квадратних километара домовине, никада нећемо толерисати било какав авантуризам када је у питању безбједсност земље или добробит нашег народа. Турска је као сусједна земља од почетка упозоравала на пријатељски начин. Ипак, видимо да се не обазиру на наша упозорења – рекао је Јилдирим новинарима у провинцији Киршехир, у централном дијелу Турске.

Турска војска је саопштила да је у понедељак, 18. септембра започела претходно ненајављене вjежбе у близини границе с Ираком, док полуаутономни курдски регион на сјеверу Ирака припрема референдум о независности. Војска Турске није међутим навела детаље о вјежби, али је саопштила да ће антитерористичке операције бити настављене у том региону.

Турска се бори против Kурдa како на својој територији, тако и против Курда на територији Ирака и Сирије, гдје су они стекли одређен ниво самосталности након сукоба у тим земљама. Турска се противи намјерама ирачких Курда да се изборе за независност, јер свако јачање курдске позиције у судсједству види као јачање њихових могућности да помогну сународницима у Турској. Позвали су курдске лидере да откажу референдум који је најављен за 25. септембар.

Ирачки Курди у понедељак ће гласати на референдуму о независности, који не признају ни Багдад ни међународна заједница.2 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *