Куда са аутономашким статутом враћеним на почетак

Уставни Суд Србије прогласио је неуставним двадесет двије одредбе Закона о надлежностима АП Војводине. Пише Миле Аљетић За аутономашку дружину то је први озбиљан ударац на путу остваривања пуне државотварности Војводине. Вруће љето и још врућа јесен Главобољу поред свега тога изазива им и најављена промјена власти на локалном нивоу. То, поред губитка власти, аутоматски […]

недеља, септембар 2, 2012 / 07:53

Уставни Суд Србије прогласио је неуставним двадесет двије одредбе Закона о надлежностима АП Војводине.

Пише Миле Аљетић

За аутономашку дружину то је први озбиљан ударац на путу остваривања пуне државотварности Војводине.

Вруће љето и још врућа јесен

Главобољу поред свега тога изазива им и најављена промјена власти на локалном нивоу. То, поред губитка власти, аутоматски значи и губитак привилегија, а то повлачи за собом и могућност изласка на површину свих незаконитих радњи које су се десиле за вријеме њихове владавине.

Агресивни и нервозни најављују стварање Војвођанског фронта, како би конфротирајући са колонизаторском Србијом и њеним главим градом Београдом, повратили угрожена им права. Ди су њихови новци, с’ обзиром да нису у џеповима становника Војводине, а ниси ни у Београду питају се они.

Да ли су код њих, не пита се нико. Битно је да се галами и ништа не ради.

Ненад Чанак најављује повећање тензија и врућу јесен у сјеверној српској покрајини као одговор на одлуку Уставног Суда Србије.

Најбоље сад да се Устав прилагоди статуту

А ваљда би и Ненаду Чанку требало бити јасно да нису поништене никакве надлежности АП, већ да су само постојеће враћене у оквире Устава. А шта је Устав, требали би знати.

Најављивање захтјева за промјеном Устава, да би се са истим ускладио покрајински статут је бесмислен, а позив на интернационализацију војвођанског питања је отворен позив на рушење државе. У правној држави, тражити неко рјешење које није правно изван њених граница, помодарски, модерно или фенси ако вам је драже, зове се интернационализација.

Господо, статут је противуставан. Није Устав противстатутаран.
Зато су неке његове одребе морале бити укинуте. Одлуку Уставног Суда Србије морате поштовати и спровести, свидјела вам се она или не. У противном, за неизвршење судске одлуке, у Кривичном закону Србије предвиђена је казна затвора од три мјесеца до три године.

Молим вас, дајте повода колонизаторском Београду да покаже и јавности и вама да ли је Србија правна држава или није.

Неодговорност српских политичара

Оно што се мени чини као проблем, јесте чињеница да је тај сепаратистички Статут прошао у скупштини Србије са већином гласова у тренутку кад је усвојен.

У том тренутку сједило је непуних седамдесет посланика из АП у Републичкој скупштини, а како сви они нису гласали за усвајање Статута, долази се до логичког закључка да је статут Војводине у скупштине Србије изгласала већина посланика која не живи тамо.

А ако ћемо се и даље водити логиком, јасно је да је у стварању правног оквира и постепеног остваривања пуне државотворности Војводине, аутономашка дружина има(ла) подршку Срба и из других дијелова Србије. Како год, оправдање за такву неодговорну политку не постоји.

Шта би требало учинити?

Оног тренутка кад власт у већим градовима и општинама Војводине буде промјењена и као таква синхронизована са републичком влашћу, ваља почети радити на откривању свих малверзација које су почињене на територије сјеверне српске покрајине за вријеме владавине аутономашке дружине.

Идемо редом:

Све одлуке које су донешене у Покрајинској скупштини док је на снази био противуставни Статут одмах поништити.

Члановима представништва покрајине у Бриселу који имају дипломатске пасоше и статус дипломатског особља, одмах исте поништити.
А имају их сви који тамо сједе.

Наметнуто латинично писмо, које је потиснуло ћирилицу одмах избацити из употребе. Језик чува границе. Научите то већ једном.

Префикс војвођански, који носе све значајније покрајинске институције, одмах избацити из употребе.

Усвојена обиљежја Војводине која не осликавају српско хералдичко наслијеђе одмах укинути.

Успостављеној Војвођанској академији наука и умјетности, невладинићима који заговарају војвођански идентитет, забранити даљи рад.

Смијенити цјелокупно руководство Покрајинског Јавног сервиса. Они знају зашто.

Укинути аутономију Војводине.

Аутономију која је и данас на снази, (са већим или мањим овлашћењима) увели су комунисти да би радили на слабљењу и распарчавању српства. Србији као таква не треба.

Она је вјештачка и наметнута категорија.

Српска војвођанска аутономија је испунила своју националну мисију и сврху због које је настала, оног тренутка кад се отцјепила од Аусторугарске и присјединила Србији.

Српски народ и његов национални идентитет био је сачуван.
Војводина је постала саставни дио државе Србије.
И тако треба и да остане.

То су само неке ствари које се морају одмах урадити да би се почео растакати успостављени парадржавни апарат у сјеверном дјелу српске државе.

Четири слова С

Очување државне цјеловитости Србије, као и очување али и стварање српског духовног и културног простора у свим историјским српским земљама, није могуће ако изостане национална слога и јединство.

Упркос свим разликама које постоје и одликују једног појединца у односу на другог, без развијене свијести истог тог појединца о потреби цјеловитости и јединства српства, далеко теже ћемо рјешавати проблеме које се тичу наше државне цјеловитости и националног опстанка.

Српско национално питање до данас није ријешено. И то је ваљда свима јасно. Хоћемо ли га почети рјешавати или пустити друге да то раде, то зависи само од нас.0 КОМЕНТАРА

  1. Лијепо си ово написао Миле.

    Чанак се наравно боји ревизије приватизација из времена када се за исте он питао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *