Крстић у поноћ лети по милијарду долара

Као што читаоци знају, гајимо навику измишљања и давања оригиналних наслова на вијести и текстове које објављујемо. Баш због тога преносимо вијест са сајта Б92 баш под насловом који су они дали.   Уједињени Арапски Емирати одобрили су повољан кредит за Србију од милијарду долара, а Влада Србије усвојила је једногласно закључак о прихватању тог […]

среда, март 5, 2014 / 23:24

Као што читаоци знају, гајимо навику измишљања и давања оригиналних наслова на вијести и текстове које објављујемо. Баш због тога преносимо вијест са сајта Б92 баш под насловом који су они дали.

  Уједињени Арапски Емирати одобрили су повољан кредит за Србију од милијарду долара, а Влада Србије усвојила је једногласно закључак о прихватању тог зајма.

Министар финансија Лазар Крстић у поноћ путује у Абу Даби, где ће потписати уговор о зајму овог кредита.

Према речима министра финансија, Србија ће под овим условима на годишњем нивоу уштедети 40 милиона долара (300 милиона евра), односно око 400 милиона долара за десет година.

"Зајам прихваћен уз каматну стопу од два одсто, рок доспећа је десет година. Главница се не отплаћује до краја периода, што значи да постоји грејс период од десет година на главницу", објаснио је Крстић.

Према речима министра финансија, повлачење овог кредита може да се деси оног тренутка када се створе законски услови, односно када скупштина буде могла да га ратификује, што значи – после избора, а то ће бити, највероватније у другом кварталу 2014.

"Новац је необојен, што је атипично, то значи да не постоје никакви услови како тај новац можемо да трошимо. Ми тренутно разматрамо опције како ћемо да га трошимо, да ли ћемо на отплату скупих кредита, што је можда најхитније", рекао је Крстић.

Министар каже да ће нам део новца омогућити да успоставимо економску политику која ће нам помоћи да пребродимо социјални ефекат кризе и да дамо замајац страним и домаћим инвеститорима. Крстић је објаснио да би се држава, с обзиром на буџетски дефицит, свеједно задужила за овај износ, али не под овим условима.

"Са овим условима, штедимо 40 милона долара годишње. То је буквално као поклон, као да је неко извадио из џепа и дао Србији тај новац", рекао је Крстић и додао да је ово важан сигнал међународној заједници и инвеститорима да је наш кредибилитет био успешан.

Крстић каже и да је ово знак да сарадња са УАЕ напредује одлично.

Потпредседник Владе Србије у оставци Александар Вучић изјавио је да Србија никада раније није добила повољнији кредит.

"На овоме смо на годишњем нивоу уштедели трећину онога што прикупимо солидарним порезом", рекао је Вучић, који је најавио да ће градња фабрике Утва у Панчеву почети до краја године.

"Захваљујући добрим политичким односима и везама са владом Абу Дабија и са шеиком Мухамедом успели смо да за грађане Србије тај новац обезбедимо", рекао је Вучић.

Према речима вицепремијера, новац од зајма биће искоришћен за попуњавање рупа у буџету и за репрограмирање најнеповољнијих кредита са каматом од 7,5 одсто који су узимани раније. Ипак, он очекује, да ће бар део тог новца моћи да се уложи у производњу.

"На крају се пријатељство и поверење исплатило за грађане Србије. У једном дану у једном тренутку уштедели смо 300 милиона евра и то је велики успех за наш народ и за нашу земљу" рекао је Вучић.0 КОМЕНТАРА

  1. Većih šalabajzera u vladi Srbije u istoriji nije bilo, pogldajte samo to rukovanje Vučića i Krstića, on leti u Emirate po milijardu dolara, jel to milijarda onih Dinkićevih kiparskih para. Koji foliranti, bleferi, koja predstava za narod. Ne treba zaboraviti da Srbija još uvek ima veoma ozbiljin naučno-istaraživačkih instituta naučnika intelektualaca koji su na svojim leđima nosilo kompletnu avionindustriju, industriju savermenog naoružanje, termeo i elektroenergenitku, naftnu i hemisjku indistriju a ovo što ima na vlasti je bruka za srpski narod pred celim svetom.

  2. Dokurčili im razni lopovi, mešetari, prevaranti…Pa ko god naiđe da je imalo pošteniji od pethodnih, narod ga kuje u zvijezde!
    I kod na će posle milorada dodika svaki biti dobar, ko god dođe na vlast! Jer gori od ovoga ne može biti…

  3. E moj Krstiću, gdje si ti škole učio i iskustvo stekao. Pa ko će nakon 10 godina odjednom vratiti glavnicu od milijardu dolara? Halo, pa to zna i baba Mara koja prodaje jaja iz korpe. Odlično ćete živjeti 10 godina trošenjem tuđih para koje ne vraćate ali kad dospije glavnica možete samo izvršiti prenos vlasništva cjelokupne države na UAE.

  4. kolike kofere je penio za milijardo dolara potrebnih za kammpanju naprednjačkog ološa, sramota sve se radi za izbore narod više od pola nezaposlen dužni 60 milijardi evra
    vučiču ubij se koliko si izdajnik, bijednik,
    Pa tadić i cvetković su za ove bili anđeli čuvari naroda

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *