Крш и лом у Скопљу: Албански терориста постао министар одбране

Нереди у Скопљу на демонстрацијама око хиљаду Албанаца који су се сукобили са полицијом. Протести су организовани као одговор на јучерашње насиље на демонстрацијама младих Македонаца који захтјевају смјену новоименованог министар одбране Талат Џафери. Повријеђено је најмање 20 људи, међу којима су и полицајци и случајни пролазници, јавља Ројтерс. Полиција је употребила сузавац како би […]

субота, март 2, 2013 / 22:50

Нереди у Скопљу на демонстрацијама око хиљаду Албанаца који су се сукобили са полицијом. Протести су организовани као одговор на јучерашње насиље на демонстрацијама младих Македонаца који захтјевају смјену новоименованог министар одбране Талат Џафери.

Повријеђено је најмање 20 људи, међу којима су и полицајци и случајни пролазници, јавља Ројтерс. Полиција је употребила сузавац како би разбила велику групу демостраната.

Ројтерс преноси да је су приведене десетине људи. Неколико возила је преврнуто, запаљен је аутобус јавног саобраћајног предузећа, а многе продавнице у граду су демолиране.

Портпарол полиције Иво Котевски наводи да су за током протеста поломљени и саобраћајни знаци, аутобуска стајалишта, али да је највећа штета нанета приватним објектима и возилима.

Након мирног почетка протеста код Јахја пашине џамије, окупљени су кренули према влади, где су бацали каменице на полицајце и зграду владе.

Већи инциденти настали су када је дио окупљених кренуо ка тргу у центру града, гађајући објекте у околини зграде Владе, након чега је полиција употребила сузавац да их разбије.

Демонстранти су том приликом поцијепали и запалили македонску заставу.

Македонски МУП још се није званично огласио поводом данашњих протеста, али је на конференцији за новинаре поводом јучерашњег скупа речено да је приведено 18 особа, петорица грађана и 11 полицајаца.

Након вишесатних сукоба полиције и демонстраната ситуација у Скопљу је мирна, али у граду је снажно полицијско обезбјеђење.

Међу повријеђенима је било и малолетних особа албанске и македонске националности, чак и од 13 година, а најстарији су имали 28.

Инциденти су јуче почели испред зграде Владе и трајали до касно у ноћ, а повод је био именовање бившег команданта ОНА Талата Џаферија за министра одбране.

Како су рекли представници МУП-а, тај протест су преко друштвених мрежа организовале навијачке групе, а подржали су га представници удружења бранитеља.

Организатор је била странка "Достоинство", чији чланови су бивши учесници војног конфликта у 2001. години, а та странка данас почиње и сакупљање потписа за референдумско изјашњавање за смјену Џаферија.

Потребно је сакупити 100 потписа да би иницијатива била поднијета у Парламенту, након чега, уколико предсједник Парламента да "зелено свјетло", треба почети сакупљање 150.000 потписа за расписивање референдума.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *