Кривична пријава против директорке добојске гимназије

Синдикална организација Гимназије „Јован Дучић“ Добој добојском тужилаштву поднијела је кривичну пријаву против директорице добојске Гимназије Свјетлане Телебак, „због континуираног нарушавања низа закона Репубилке Српске, БиХ и Колективног уговора чињењем низа прекршаја и кривичних дјела“. -Именована је починила (и чини) мобинг над радницима, професорима Гимназије (из члана 111. Закона о раду, те члана 2; члана […]

среда, август 15, 2012 / 15:24

Синдикална организација Гимназије „Јован Дучић“ Добој добојском тужилаштву поднијела је кривичну пријаву против директорице добојске Гимназије Свјетлане Телебак, „због континуираног нарушавања низа закона Репубилке Српске, БиХ и Колективног уговора чињењем низа прекршаја и кривичних дјела“.

-Именована је починила (и чини) мобинг над радницима, професорима Гимназије (из члана 111. Закона о раду, те члана 2; члана 3. и члана 4. Закона о забрани дискриминације). Надаље, својим понашањем, Телебакова је вишеструко и у континуитету, према већем броју запослених починила цијели низ кривичних дјела као нпр.

  • – кривично дјело из члана: 180 Кривичног закона РС (везано за повреду слободе говора и јавног иступања);
  • – кривично дјело из члана 182. КЗ (противправно ускраћивање и онемогућавање синдикалног организовања);
  • – кривично дјело из члана 168. КЗ(наношење физичких и душевних патњи запосленима);
  • – кривично дјело из члана 359. КЗ (вршењем службе, злоупотребом слижбеног положаја грубо је злостављала и застрашивала запослене) ;
  • – кривично дјело из члана 397. КЗ (самовлашће)
  • – а све ово је у директној вези са чланом 226. Кривичног закона (повреда основних права радника, а које Телебакова, не придржавајући се закона, прописа и колективног уговора, чини итекако свјесно).

Кривичну пријаву потписује Синдикална организација и радници који су спремни да свим дозвољеним средствима бране своје лично и професионално достојанство-

И да појаснимо:

Позната је ствар да у гимназији „Јован Дучић“ у Добоју, у задње двије године влада нездрава атмосфера, да су нарушени међуљудски односи, те да је доведено у питање и само одржавање квалитетне наставе. Сви ти проблеми о којима смо и раније говорили, су почели доласком Свјетлане Телебак на мјесто директора Гимназије. Немамо намјеру да овај, оквирно речено, сукоб сводимо на лични ниво како га представља Телебакова, јер, ради се прије свега , о непоштовању основних законских принципа у вођењу једне јавне установе. Њен однос према запосленим је испод свих норми коректног понашања, а чак и противан цијелом низу законских норми.

Подношењу кривичне пријаве претходио је наш захтјев за смјену директорке упућен Школском одбору и Министарству просвјете и културе, а у којем смо указали на низ незаконитости у раду Телебакове и то у дијелу у којем се именована бави спровођењем Закона о средњешколском образовању и организацијом наставе . Тај поступак је, као независан, у току.

Међутим, директоркин однос према запосленим је крајње непрофесионалан, груб и увредљив. Њени поступци према појединцима, а напомињемо: ради се о манипулацијама, приватним обрачунима у којима се Телебакова са позиције надређеног разрачунава са неистомишљеницима, вријеђањима на личном нивоу, а послије којих су се неријетко професори обраћали и љекарима … Често, Телебакова је у својим походима лова на вјештице и личне обрачуне увлачила ученике, дјецу професора, чланове њихових породица и све то на основу рекла-казала, лажи и полуистина.

Са посебном жестином Телебакова се окомила на овај Синдикат и његове чланове. На све начине, она опструира синдикални рад.

Све ово је кулминирало крајем школске године, те смо, послије свих напора да ову ситуацију разријешимо у оквиру школе, једноставно приморани да заштиту својих права, личног достојанства и дигнитет професије бранимо и подношењем кривичне пријаве.

Ако тежимо изградњи правне државе,а тежимо, ми просвјетни радници чији је приоритетни задатак да васпитавамо и образујемо младе људе ( а Гимназија производи будуће интелектуалце, перјанице друштва), захтјевамо од органа власти да поступе у складу са позитивним законима и правним нормама, отворе истрагу , те санкционише оваква дјеловања.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *