Кришто вратила мандат Инцку

Досадашња предсједница Федерације БиХ Борјана Кришто повукла је данас захтјев за оцјену уставности одлуке о конституисању Дома народа Парламента Федерације БиХ и одлуке о избору предсједника и два потпредсједника ФБиХ, те предала мандат високом представнику у БиХ Валентину Инцку. Кришто је у писму упућеном високом представнику образложила да је захтјев повукла, јер не жели да […]

уторак, март 29, 2011 / 20:30

Досадашња предсједница Федерације БиХ Борјана Кришто повукла је данас захтјев за оцјену уставности одлуке о конституисању Дома народа Парламента Федерације БиХ и одлуке о избору предсједника и два потпредсједника ФБиХ, те предала мандат високом представнику у БиХ Валентину Инцку.

Кришто је у писму упућеном високом представнику образложила да је захтјев повукла, јер не жели да буде учесник у урушавању правног система БиХ и оцјенила да је Инцковим налогом, којим се привремено суспендују одлуке Централне изборне комисије , која је једина надлежна за законито провођење и примјену избора, владавина права у БиХ доведена до апсурда, а демократска јавност у стање невјерице.
“Правна држава и владавина права у БиХ дефинитивно је поништена чланом 3. Вашег налога којим себи дајете натприродне особине, изнад Устава и међународних конвенција које су у њему садржане, закона и свих других прописа за које процијените да би могли засметати провођењу Ваше воље“, наводи Кришто.
У писму се истиче да је престала потреба за постојањем институција надлежних да штите Устав и закон, "јер се њихове одлуке могу промијенити примјеном члана 3 Инцковог налога", саопштено је из кабинета Борјане Кришто. Демократска јавност је, додаје се, тим чином изгубила повјерење у стручност и професионалност институција система, као и ваљаност њихових одлука с обзиром на то да се оне могу преко ноћи укинути или промијенити,
“Ситуација кад Уставни суд ФБиХ, поступајући о мом захтјеву заказује расправу без присуства јавности које се све ово и те како тиче, али и без присуства по Уставу надлежног подносиоца и то без икаквог основа, не представља ништа друго него једно срамно поглавље у раду ове институције и почетак краја вјеровања у правду и праведност“, истиче се у писму.
Наглашава се да никоме нису потребне некакве одлуке које ће се доносити у затвореним круговима и неће подлијегати суду јавности.
“Будући да су свим побројаним радњама одредбе федералног Устава и Изборног закона БиХ стављене ван снаге, те да је укинута законита надлежност институција система, као легалист и особа која се приликом преузимања функције заклела на поштивање Устава Федерације БиХ, то подразумијева и предају функције легално и легитимно изабраним званичницима“, наводи Кришто.
Кришто констатује да сада не постоје такве институције, те да јој не преостаје друга могућност него да Инцку, као врховном ауторитету за доношење, провођење и тумачење прописа, преда свој мандат предсједнице ФБиХ.
"С обзиром на то да сте својим налогом одредили, а посебно чланком 3 да ће налог имати првенство на било које одредбе било којег закона, прописа или акта, било постојећег било будућег, чиме смо доведени у стање опште правне несигурности и неизвјесности, лијепо вас молим да ме обавијестите о датуму и мјесту примопредаје дужности, како бих одговорно извршила и формални чин примопредаје“, наводи се у писму Инцку.
Уставни суд Федерације БиХ требало је да сутра на сједници затвореној за јавност разматра апелацију Борјане Кришто која се односи на оцјену уставности конституисања Дома народа Парламента ФБиХ, те одлуке о избору предсједника и два потпредсједника Федерације.
Високи представник Валентин Инцко је у недјељу, 27. марта, привремено суспендовао одлуке ЦИК-а које се односе на валидност Дома народа Парламента ФБиХ, те избор предсједника и потпредсједника Федерације. Одлука ОХР-а о привременој суспензији одлука ЦИК-а БиХ значи да су легални они органи власти у ФБиХ чија су имена објављена у "Службеним новинама ФБиХ" 21. марта, све док Уставни суд ФБиХ то не потврди или не одлучи другачије.
ЦИК БиХ претходно је донио одлуку да избор предсједника и потпредсједника ФБиХ није проведен у складу са Изборним законом БиХ, којом се поништава њихов избор, те утврдио да нису били испуњени услови за конституисање Дома народа јер избори за овај дом нису проведени у свих десет кантона у складу законом.


0 КОМЕНТАРА

  1. Инцко Свемогући је неприкосновени владар Босне и Херцеговине.
    То је човјек који прави границу између добра и зла, човјек који живот познаје у најситније детаље, то је човјек који има моћ да заустави сунце изнад Босне и кад каже „не диши“, сви треба да престану дисати.
    Ево сам мислио вечерас водити љубав, а све се нешто контам, можда сам требао Инцка Свемогућег питати за мишљење и допуштење.

  2. Не, него ХДЗ савија рогове и попушта. Вјероватно се боји санкција. Тако ће на крају Миле остати сам, јер ће ХДЗ попустити, а СДС га откаћити јер нема никакве вајде од коалиције са њима. Он иде на технички мандат власти у Сарајеву на 4 године, што је СДС тешко прихватљиво. А ХДЗ-у одговара. Миле ће на крају да се ипак насука са Хрватима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *