Кримски Татари траже аутономију

Лидери кримских Татара осудили су припајање полуострва Крим Русији, и позвали међународна тела да их признају као посебну етничку групу. Татари, етнички блиски Турцима, и углавном муслимани, колективно су депортовани с Крима 1944. године за време совјетског диктатора Јосифа Висарионовича – Стаљина. Много касније им је дозвољено да се врате из Сибира, а сада чине […]

недеља, март 30, 2014 / 08:08

Лидери кримских Татара осудили су припајање полуострва Крим Русији, и позвали међународна тела да их признају као посебну етничку групу.

Татари, етнички блиски Турцима, и углавном муслимани, колективно су депортовани с Крима 1944. године за време совјетског диктатора Јосифа Висарионовича – Стаљина. Много касније им је дозвољено да се врате из Сибира, а сада чине око 12 одсто становништва Крима.

Представници тог народа су се данас окупили на Криму да колективно одговоре на руску анексију њиховог родног полуострва које је од 1956. године било у саставу Украјине.

Татари још нису одлучили да ли ће прихватити држављанство Русије и могуће учешће у локалној проруској власти.

Скуп Татара указује на проблеме Русије у покушају да интегрише ту заједницу која се опирала анексији и углавном бојкотовала референдум о томе 16. марта.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *