Крим данас одлучује о свом будућем статусу

Крим данас одлучује о будућем статусу – хоће ли остати украјинска република са већом аутономијом или ће се припојити Русији.  Бирачка мјеста отоврена су у осам сати по локалном, односно седам по средњоевропском. Предсједник Комисије кримске скупштине за припрему референдум Михаил Малишев саопштио је да грађани Крима, од отварања бирачких мјеста гласају врло активно и […]

недеља, март 16, 2014 / 11:59

Крим данас одлучује о будућем статусу – хоће ли остати украјинска република са већом аутономијом или ће се припојити Русији.

 Бирачка мјеста отоврена су у осам сати по локалном, односно седам по средњоевропском.

Предсједник Комисије кримске скупштине за припрему референдум Михаил Малишев саопштио је да грађани Крима, од отварања бирачких мјеста гласају врло активно и да је регистрована висока излазност бирача, пренијеле су руске агенције.

"Људи масовно долазе на бирачка мјеста од раног јутра, то се није дешавало од времена Совјетског Савеза", рекао је Малишев, преноси Итар-Тас.

Агенција извјештава да је међу првима гласао предсједника владе Аутономне Републике Крим Сергеј Аксјонов, који је оцјенио да ће се гласање завршити добро.

"Само напријед! Све треба да се добро заврши, нема сумње", рекао је он, називајући референдум историјскимм моментом који прати изузетно расположење међу житељима.

Притом је изразио увјерење да посљедице референдум неће изазвати никакву кризу и да ће све бити "мирно и добро".

РИА Новости пренијела је изјаву предсједника градске изборне комисије Севастопоља, Валерија Медведева, да се у том граду са специјалним статусом у ком је стационирана руска Црноморска флота, такође активно гласа, да су формирани редови испред неких бирачких мјеста, као и да би до половине дана могла да гласа већина од 306 хиљада уписаних бирача на 192 бирачка мјеста.

Референдум се одржава у крајње напетој атмосфери, јер запад референдум сматра незаконитим и пријети санкцијама Москви, за коју је гласање потпуно легитимно.

На гласачким листићима су два референдумска питања: "Да ли сте за то да се Крим придружи Руској Федерацији као субјекат Руске Федерације" и "Да ли сте за то да се на снагу врати Устав Крима из 1992. године и за статус Крима у саставу Украјине".

Питања су постављена на руском, украјинском и кримско-татарском језику.

Референдум на Криму прати 30 посматрача из Европског института за праћење демократије и избора, чије је седиште у Бриселу.

Ријеч је о представницима Пољске, Аустрије, Француске, Немачке, Белгије, Бугарске, Мађарске, Грчке, Италије и Летоније, укључујући посланике Европског парламента, чланове националних парламената европских земаља, водеће европске стручњаке за међународно право и познате активисте за људска права.

Крим је аутономију у оквиру Украјине добио 1992. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *