Крчмар: Џабе копамо, тијела су измјештена у Високо

Оперативни тим за тражење несталих лица Републике Српске располаже информацијама да је велики број убијених и несталих сарајевских Срба ексхумираних широм федералног Сарајева, премјештен у градско гробље Високо, изјавио је Срни руководилац овог тима Горан Крчмар. Крчмар је рекао су посмртни остаци убијених Срба, под судском ознаком "КРИ 144", премјештени током 1996. и 1997. године […]

петак, децембар 7, 2012 / 15:46

Оперативни тим за тражење несталих лица Републике Српске располаже информацијама да је велики број убијених и несталих сарајевских Срба ексхумираних широм федералног Сарајева, премјештен у градско гробље Високо, изјавио је Срни руководилац овог тима Горан Крчмар.

Крчмар је рекао су посмртни остаци убијених Срба, под судском ознаком "КРИ 144", премјештени током 1996. и 1997. године у Високо.

Он је истакао да ексхумација на локацији Дарива у Сарајеву, коју у посљедње вријеме врши Институт за нестала лица БиХ на основу информација да су ту закопана тијела Срба убијених на подручју Сарајева у протеклом рату, доказује оно што се знало и прије десет година, а то је да су тијела убијених сарајевских Срба измјештена.

"Одговоре гдје су конкретно измјештена тијела сарајевских Срба знају бивши чланови Федералне комисије за нестала лица, са Амором Машовићем на челу, цивилне заштите и власти Сарајева које су 1996. године по наредби правосудних институција Сарајева вршили ексхумације широм федералног Сарајева", истакао је Крчмар.

Крчмар је апеловао да Тужилаштво БиХ дозволи Институту за нестала лица БиХ наставак ексхумације на Алипашином пољу у Сарајеву, која је недавно прекинута.

Након што су у гробници на Алипашином пољу у Сарајеву пронађени остаци људских тијела, Тужилаштво БиХ је, без сагласности овлашћених представника Института за нестала лица, окончало ексхумацију на том локалитету.

На локалитету сарајевског насеља Алипашино поље пронађени су посмртни остаци за које се претпоставља да је ријеч о Србима страдалим у Сарајеву 1992. године.

У Сарајеву, на локалитету Дарива, данас ће бити настављено пробно ископавање на основу информација да су ту закопана тијела Срба убијених на подручју Сарајева у протеклом рату, изјавио је Срни предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић.

Мандић је рекао да је три дана уклањан насип висине три до четири метра, који је насут након 2000. године. "Морамо прво склонити ту земљу, да бисмо дошли до земљишта у којем су Срби спаљивани, сахрањивани и посипани кречом", рекао је Мандић.

Мандић тврди да су кости сарајевских Срба посипане хемикалијама које растварају коштане узорке.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *