Краматорск под контролом про-Кијевљана, у Славјанску мирно

Послије дводневних борби, Краматорск под контролом украјинске војске. Тренутно мирно у Славајанску, ишчекује се напад војске. Лавров: Још постоји шанса за дијалог. ЕУ допринијела кризи у Украјини, каже комесар за проширење Уније Штефан Филе. Током операције у Краматорску је погинуло 10 људи, укључујући два војника. Војници су до сада успјели да заузму све зграде, уључујући […]

недеља, мај 4, 2014 / 12:57

Послије дводневних борби, Краматорск под контролом украјинске војске. Тренутно мирно у Славајанску, ишчекује се напад војске. Лавров: Још постоји шанса за дијалог. ЕУ допринијела кризи у Украјини, каже комесар за проширење Уније Штефан Филе.

Током операције у Краматорску је погинуло 10 људи, укључујући два војника. Војници су до сада успјели да заузму све зграде, уључујући и зграде МУП-а, Службе безбедности Украјине, а заузет је и телевизијски торањ.

Како јављa извештач телевизије Русија 24, искључују се руски канали и укључује емитовање украјинских.

Министар унутрашњих послова Украјине Арсена Авакова саопштио је са свог "Фејсбук" налога да су током протекле ноћи ТВ торањ преузеле Национална гарда и оружане снаге.

"Активна фаза настављена је у зору. Не заустављамо се", поручио је Аваков.
РИА Новости пренијеле су изјаву једног од лидера побуне у Краматорску да присталице федерализације Украјине држе само централни трг а да тренутно нема борби у том граду и да је "ноћ протекла релативно мирно".

"Држимо само центар града и градску управу", рекао је саговорник те агенције, додајући да је осталу територију града заузела украјинска војска и Национална гарда.

Према његовим ријечима, убијено је седам присталица федерализације а рањено око десеторо њих.

У Славјанску је стање јутрос "релативно мирно". Људи се налазе на улицама и отворена је тамошња пијаца, али житељи очекују напад на тај град.

Неименовани представник побуњеника рекао је да становници Славјанска намјеравају да бране свој град.

"Долазе људи и жене да се прикључе устанку. Недостаје нам оружје", истакао је представник побуњеника.

Град је и даље окружен контролним пунктовима и у њега је тешко и ући и из њега изаћи.

Лавров: Још постоје шансе за дијалог

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров сматра да дијалог између кијевских власти и представника југоистока Украјине под окриљем ОЕБС-а још постоје, уз услов да хитно буде повучена "криминална наредба ангажовања војске против становништва и да се обуздају радикални националисти".

"Руска страна је потврдила да шансе за такав дијалог још постоје уз услов хитног повлачења криминалне наредбе о ангажовању армије против становништва и обуздавања радикалних националиста", саопштило је синоћ руско Министарство иностраних послова послије телефонског разговора шефа руске дипломатије са њемачким колегом Франком Валтером Штајнмајером.

Лавров је, истовремено, рекао је да је забринут због информација о припреми украјинске армије уз подршку "Десног сектора" за напад на градове на југоистоку Украјине, укључујући Славјанск, послије ослобађања европских војних посматрача у том граду.

Позвао је да се спријечи да "кијевске безбједносне структуре и екстремисти доживе одлазак европских официра из Славјанска као сигнал за напад и понављање крвопролића који су починили у Одеси", пренио је Итар-Тас с.

Штајнмајерје рекао да захвалан Москви за помоћ у ослобађању западноевропских официра, сложивши се да је неопходно хитно прекинути насиље и почети са испуњавањем договора утврђеним у Женевској изјави од 17. априла.

Филе: ЕУ допринела кризи у Украјини

Комесар за проширење Европске уније Штефан Филе оцијенио је да је ЕУ допринијела тренутном сукобу у Украјини, јер је пропустила да схвати изјаве руског предсједника Владимира Путина о распаду бившег СССР.

"Нисмо озбиљно схватили оно што нам је прије неколико година рекао сам предсједник Путин. Тврдио је да је распад СССР била највећа катастрофа 20. вијека," рекао је Филе у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Како тврди, на самиту НАТО – Русија у Букурешту 2008. године, био је у соби кад је Путин изјавио да је Украјина "вјештачка држава".

"Пола нас се насмијало, пола нас није разумјело. Али, сада схватамо и више нам није до смијеха", истакао је Филе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *