Ковачевић очекује да крену сви пројекти кој је најављивао

Реализација великих енергетских пројеката у Српској – потрага за нафтом, градња крака „Јужног тока“, подстицај извозно оријентисаних предузећа само су неке од активности на којима интензивно ради Министарство индустрије, енергетика и рударства Републике Српске, рекао је ресорни министар Жељко Ковачевић. "Ове године за подстицај извоза планирано је 20 милиона КМ бесповратних средстава, што је пет […]

петак, август 10, 2012 / 08:42

Реализација великих енергетских пројеката у Српској – потрага за нафтом, градња крака „Јужног тока“, подстицај извозно оријентисаних предузећа само су неке од активности на којима интензивно ради Министарство индустрије, енергетика и рударства Републике Српске, рекао је ресорни министар Жељко Ковачевић.

"Ове године за подстицај извоза планирано је 20 милиона КМ бесповратних средстава, што је пет милиона КМ више у односу на прошлу годину. За сада се није пријавио велики број предузећа, али с обзиром на то да је јавни позив отворен до 20. августа очекујем да ће у току посљедње седмице, као и ранијих година, већина привредних субјеката доставити пријаве“, нагласио је Ковачевић.

Он је за "Независне новине" рекао да су субвенције намијењене извозно оријентисаним привредним субјектима као подршка реализацији пројеката усмјерених ка побољшању конкурентности и повећању извоза.

Ковачевић је навео да за електроенергетски сектор и сектор рударства постоји посебан интерес инвеститора, с којима се готово свакодневно разговара о потенцијалним пројектима који би били реализовани у наредном периоду.

Он је рекао да је посебно задовољан активностима које се спроводе у сегменту геолошких истраживања минералних ресурса од чијих резултата зависи реализација и висина инвестиција у рударству, али и електроенергетици.

Ковачевић је додао да се гради камп насеље за више стотина радника на локацији Термоелектране /ТЕ/ "Угљевик три", да се припрема локација за будућу депонију угља, те да се врше геотермичка испитивања земљишта на платоу гдје ће бити грађена будућа ТЕ, као и да реализација пројекта ТЕ "Станари", инсталисане снаге 300 мегавата, иде задовољавајућом динамиком.

Он је напоменуо да је један од најзначајнијих пројеката у хидроенергетском сектору ХЕС „Горња Дрина“, који чине ХЕ Бук Бијела, Фоча, Сутјеска и Паунци, инсталисане снаге 237,9 мегавата, те подсјетио да је ријеч о инвестицији процијењене вриједности од 450 милиона евра, гдје је њемачка компанија `RWЕ` ушла у квалификациону фазу преговора с циљем дефинисања свих елемената стратешког партнерства.

Ковачевић је истакао да гасификација Српске и развој гасне инфраструктуре представљају стратешке циљеве РС.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *