Коштуница: Западне државе ће Косово стављати као услов за ЕУ

Лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница оцијенио је да је очигледно да је дошло вријеме када ће западне државе отворено саопштавати да је признавање Косова услов за улазак у ЕУ. Бивши премијер Србије навео је да "огољена истина гласи да ће на крају пута, када се потпуно формализују односи Србије и Косова као две државе, […]

четвртак, септембар 13, 2012 / 09:14

Лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница оцијенио је да је очигледно да је дошло вријеме када ће западне државе отворено саопштавати да је признавање Косова услов за улазак у ЕУ.

Бивши премијер Србије навео је да "огољена истина гласи да ће на крају пута, када се потпуно формализују односи Србије и Косова као две државе, следити и међусобно признавање".

"Видимо да донекле и новој власти одговара то што ЕУ овог часа не тражи изричито да Србија призна Косово, али упозоравамо да ће тражити све друго и да ће признавање на крају бити неминовно. То је, као кад воћка зри, зри, и на крају сама отпадне", рекао је Коштуница за данашње "Вечерње новости".

Он је оцијенио да би било од највећег значаја да Уставни суд Србије као противуставне поништи споразуме који су постигнути у дијалогу Београда и Приштине у Бриселу.

"За будућност Србије нарочито су битни споразуми о слободи кретања и интегралном управљању границама. Они се тичу личних докумената наших грађана на Косову и дају одговор на питање: постоји ли граница у међународном смислу између Србије и Косова?", каже Коштуница.

Он је поновио да је војна и политичка неутралност најбоља за Србију, као и да је потребна економска сарадња са ЕУ, али не на штету Србије.

"Са дневног реда треба скинути опцију да је државни циљ чланство у ЕУ. Учлањење у ЕУ било би конопац око врата Србије", сматра Коштуница.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *