Коштуница: Замрзнути косовско питање

Једина шанса да Србија опстане јесте „замрзавање“ косовског питања, јер свако рјешење које сада хоће да наметну ЕУ и Америка води стварању независног Косова, изјавио је предсједник Демократске странке Србије Војислав Коштуница. "Укидање садашњих српских државних институција и прављење нових унутар такозваног устава Косова представља у правом смислу убијање српске државности на Косову", истакао је […]

четвртак, март 7, 2013 / 11:53

Једина шанса да Србија опстане јесте „замрзавање“ косовског питања, јер свако рјешење које сада хоће да наметну ЕУ и Америка води стварању независног Косова, изјавио је предсједник Демократске странке Србије Војислав Коштуница.

"Укидање садашњих српских државних институција и прављење нових унутар такозваног устава Косова представља у правом смислу убијање српске државности на Косову", истакао је Кошутница.

Он је за "Вечерње новости" рекао да се будућим нараштајима мора оставити шанса да се у неким повољнијим околностима изборе за повратак Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије.

Коштуница је оцијенио да је Србија озбиљно угрожена држава, јер ЕУ жели да је раскомада, због чега се поставља питање како Унија може бити непристрасан посредник у разговорима Београда и Приштине, када је она главни покровитељ стварања независног Косова.

"Зато је у најдубљем интересу Србије да лажни преговори под покровитељством ЕУ пропадну, да би се у будућности отворили прави преговори под мандатом Савета безбедности УН", оцијенио је Коштуница.

Лидер ДСС-а сматра да би најбоље рјешење било да Србија не добије датум за отпочињање преговора за чланство у ЕУ, те да се затим распишу избори.

Он је оцијенио да би то била прилика да се послије избора успоставе нормални односи са ЕУ, у којима ће постојати економска сарадња, али ЕУ више неће бити тутор Србији, нити ће постављати било какве услове.

Говорећи о евентуалној постизборној сарадњи на републичком нивоу са Српском напредном странком, Коштуница је рекао да ДСС са том партијом има нормалне и примјерене односе, али да ће они убудуће зависити, прије свега, од тога којим ће путем Србија наставити да иде послије преговора са Приштином у Бриселу.

"Прави учинак садашње владе знаће се када се заврше преговори у Бриселу и када се буде видело да ли су опстале српске институције и српска државност на Косову. Једно је ако се власт, ипак, после свега не одрекне српске државности на Косову. Уколико, међутим, власт убије властиту државност на Косову, то ће је заувек обележити и ставити на место које још никоме није припало у нашој историји", рекао је Коштуница.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *