Коштуница: Хрватска слави злочин

Умјесто да Хрватска призна да је у „Олуји“ починила страшан злочин етничког чишћења над српским народом и поклони се пред невиним жртвама, она слави као побједу сурово убијање недужних и срамно прогањање немоћних људи, рекао је предсједник Демократске странке Србије Војислав Коштуница.  Поводом 17 година од страдања Срба у Хрватској, Коштуница је рекао и да […]

субота, август 4, 2012 / 22:22

Умјесто да Хрватска призна да је у „Олуји“ починила страшан злочин етничког чишћења над српским народом и поклони се пред невиним жртвама, она слави као побједу сурово убијање недужних и срамно прогањање немоћних људи, рекао је предсједник Демократске странке Србије Војислав Коштуница.

 Поводом 17 година од страдања Срба у Хрватској, Коштуница је рекао и да су Срби Крајишници смишљено убијани и прогањани да би као народ били потпуно искоријењени из Хрватске.

Из Српске напредне странке поручују да Србија никада не смије да заборави жртве хрватске "Олује", највећег злочина у савременој Европи послије Другог свјетског рата.

У СНС-у истичу да су прославе које организује држава Хрватска поводом почињених злочина над Србима скандалозне и да осликавају праву природу хрватског режима.

Ова странка сматра да Србија мора да захтијева враћање свих одузетих права прогнаним Србима из Хрватске, као и враћање њихове имовине, али и да Срби морају да дочекају правду тако што ће злочинци одговарати пред надлежним судовима.

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић оцијенио је да ЕУ треба да Хрватској, због "Олује", забрани улазак у Унију. Он сматра и да ЕУ треба да забрани Хрватској да слави "Олују" јер је ријеч о незапамћеном геноциду послије Другог свјетског рата.

Према његовом мишљењу, постоје двоструки аршини када је ријеч о прикључењу Унији, јер једна правила важе за Србију, а друга за Хрватску.

Марковић је подржао иницијативу избјегличких удружења да у Србији буде подигнут споменик "Олуја" и да сваки европски државник када дође у Београд обиђе тај споменик, као и да представници Србије кажу да је Србија доживјела и геноцид и етничко чишћење.

Шеф посланичке групе Демократске странке Драгољуб Мићуновић изјавио је да је масовно исељавање Срба из Хрватске током акције "Олуја" оставило трагичне посљедице које грађани осјећају и данас јер и даље не могу да остваре своја права.

"Нажалост, у многим деловима Хрватске, а да не говорим о Косову, многи људи не могу да се врате кући и упркос добронамерним изјавама или намерама власти обични људи још не могу бити задовољни", рекао је Мићуновић, а преносе београдски медији.

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је данас у београдској цркви Светог Марка парастос поводом 17 година од страдања Срба у акцији "Олуја" у Хрватској.

У војној операцији хрватске војске "Олуја", која је почела на данашњи дан прије 17 година, на подручју Републике Српске Крајине убијено је и нестало око 2.000 Срба, а протјерано око 220.000.

У наставку акције у БиХ, операцијом "Маестрал", хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *