Косовски Срби подржали платформу

Представници косовских Срба подржали су данас платформу о Косову и Метохији, оцјењујући да је тај документ важан јер третира интересе свих Срба у покрајини и предлаже рјешења. Косовски Срби су на састанку у Косовској Митровици изразили очекивање да ће у Србији бити постигнута највећа могућа политичку сагласност у вези са овим документом и затражили да […]

среда, децембар 26, 2012 / 01:38

Представници косовских Срба подржали су данас платформу о Косову и Метохији, оцјењујући да је тај документ важан јер третира интересе свих Срба у покрајини и предлаже рјешења.

Косовски Срби су на састанку у Косовској Митровици изразили очекивање да ће у Србији бити постигнута највећа могућа политичку сагласност у вези са овим документом и затражили да платформу о Косову као обавезујући документ у што краћем року усвоји Народна скупштина Србије.

Срби са Косова посебно су подржали став да Влада Србије, у циљу заштите националних интереса, више не постиже парцијалне договоре са привременим косовским институцијама у оквиру техничког дијалога.

То, како сматрају, води промјени стања на терену у корист привремених институција самоуправе у Приштини, слабљењу преговарачке позиције Србије у дијалогу на високом новоу и потенцијалној дестабилизацији безбједносних прилика.

Према оцјени косовских Срба, у платформи је потребно још јасније истаћи да је Косово и Метохија саставни и неотуђиви дио Србије као што је то јасно дефинисано Уставом и Резолуцијом 1244 СБ УН.

Срби су у закључцима са заједничке сједнице истакли да сматрају изузетно важним то што политички приједлог платформе третира интересе и предлаже рјешења за све Србе на Косову и Метохији.

Они су затражили да платформа садржи посебно поглавље које ће регулисати обавезу међународне заједнице да омогући безбедност и материјлне услове за одрживи повратак 250.000 прогнаних и интерно расељених.

У закључцима се додаје да је важно што платформа третира и питање узурпиране или уништене имовине Срба и Републике Србије у покрајини, најширу заштиту СПЦ и њене имовине и друга важна питања.

Срби сматрају да свака евентуална промјена предложене платформе треба да буде усаглашена са њима, уз нагласак да подржавају став да основни принцип преговора буду разговори у пакету, тј. да ништа није договорено док све не буде договорено.
Сједници, која је трајала скоро четири сата, поред представника српских општина са Косова и Метохије присуствовали су и представници Канцеларије за Косово и Метохију, СПЦ, као и представници породица киднапованих и несталих са Косова.
Сједница је одржана након састанка представника Срба са Косова и предсједника Николића у петак, у Београду.

Предсједник Србије поручио је, послије састанка с представницима свих 28 косовско-метохијских општина, да је услов опстанка и останка српског народа на Косову и Метохији јединство свих Срба о кључним принципима који су представљени у Платформи и позвао их да донесу закључке о платформи и евентуалне сугестије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *