Кошаркашки сукоби: Четири српска услова за ФИБА

Састанак представника ФИБА, српских клубова и КСС око формирања нове регионалне лиге, очекивано је протекао у бурном тону. Како сазнаје Б92, представници клубова нису крили изненађење документом који им је представљен, јер су се у њему налазиле бројне одредбе и предлози о којима се до сада није расправљало на састанцима у Женеви и Београду. Некадашњи […]

среда, април 29, 2015 / 09:13

Састанак представника ФИБА, српских клубова и КСС око формирања нове регионалне лиге, очекивано је протекао у бурном тону.

Како сазнаје Б92, представници клубова нису крили изненађење документом који им је представљен, јер су се у њему налазиле бројне одредбе и предлози о којима се до сада није расправљало на састанцима у Женеви и Београду.

Некадашњи бугарски судија Коста Илијев, који је у Београд стигао као представник ФИБА, саслушао је представнике клубова и њихове бројне примједбе (посебно од представника КК Црвена звезда), и оно што је према сазнањима Б92 најзначајније, налази се у четири посебна захтјева са којима су се сложили сви српски клубови:

1. Српски клубови слажу се да играју нову регионалну лигу у којој би учествовала и ФИБА, али само ако то тијело донесе своју, или писмену гаранцију Евролиге, да ће наступ у "Премијер лиги" доносити директну проходност ка Еврлоги и Еврокупу.

2. Српски клубови захтјевали су такође писану гаранцију (пошто је по Статуту теоретски то било могуће) да у будућности у тој лиги неће бити клубова са Косова. Подсјетимо, осим по оснивачком акту, та могућност је отворена и због чињенице да је ФИБА признала такозвану државу Косово као пуноправног члана.

3. Српски клубови захтијевали су да се сједиште лиге (које је по приједлогу који има је презентован и званично у уторак требало да буде у Подгорици) обавезно пресели у Београд, који је био центар лиге и у некадашњој СФРЈ.

4. Такође, српски клубови захтијевали су да се омогући несметан развој домаће лиге, без обзира на евентуално учешће најјачих српских клубова у регионалној лиги.

Након вишечасовног састанка, јасно је да ће још много тога морати да се ријеши, како би српски клубови пристали да играју нову регионалну лигу, коју је требало сами да воде.

Према нашим незваничним сазнањима, говорило се и новцу, оснивачким улозима, али и приходима од лиге, који су још увијек прилично недефинисани.

Ипак, сва остала техничка питања, мораће да сачекају расплет огромног сукоба Евролиге и ФИБА, јер су најмање два од четири основна захтјева српских клубова, директно повезана са разрешењем највећег проблема који је на релацији Барселона – Женева. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *