Корнишони иду за Њемачку

Представници њемачке фирме „Кине“ /Kühne/ потписали су јуче са 40 пољопривредних произвођача са подручја општине Градишка уговоре о организованом узгоју и откупу краставаца корнишона. Представник фирме „Кине“ Бернад Унрих рекао је да произвођачи треба само да обезбиједе земљиште, док ће добити сав потребан репроматеријал за садњу, заштитна средства и стручни надзор над производњом. Она је […]

петак, април 10, 2015 / 11:21

Представници њемачке фирме „Кине“ /Kühne/ потписали су јуче са 40 пољопривредних произвођача са подручја општине Градишка уговоре о организованом узгоју и откупу краставаца корнишона.

Представник фирме „Кине“ Бернад Унрих рекао је да произвођачи треба само да обезбиједе земљиште, док ће добити сав потребан репроматеријал за садњу, заштитна средства и стручни надзор над производњом.

Она је навео да ће произвођачи сва уложена средстава платити тек након откупа корнишона, који им је, као и цијена, загарантован, те најавио да ће фирма „Кине“ основати сједиште за откуп у Козарској Дубици.

Унрих је рекао да је склопљен и уговор са осигуравајућим кућама, тако да у случају елементарних непогода произвођачи неће сносити никакву штету.

Осим са произвођачима у Градишци, каже Унрих, уговори су потписани и са произвођачима из Кључа, Новог Града, Приједора, Козарске Дубице и Српца.

 

Корнишони у акцији: Треба вам само земља, вода и коље?

„У овој години планирано је да буде засађено око 40 хектара и откуп 1.680 тона корнишона. До сада су склопљени уговори са произвођачима који располажу са садном површином од 30 хектара, али још није касно да и остали заинтересовани потпишу уговоре“, навео је Унрих.

Он каже да је планирано да пројекат организованог узгоја и откупа корнишона буде реализован у наредне три године, али да ће, уколико буде заинтересованих произвођача, ова фирма остати на тржишту БиХ и дуже.

„До сада нисмо имали загарантовано тржиште и очекујем ћу ове године на планираних два дунума, зависно од временских услова, произвести од 10 до 14 тона корнишона. Уз загарантовану цијену од 1,20 КМ за прву и 0,50 КМ за другу класу, може се очекивати и солидна зарада“,каже пољопривредник МИрослав Дејановић.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *