Координација са ЕУ на три нивоа

Приједлог координације послова који проистичу из процеса интеграције у Европску унију, а који је припремила Дирекција за европске интеграције /ДЕИ/ БиХ, базиран је на својеврсна три нивоа, изјавила је Срни портпарол ДЕИ Марина Каваз-Сиручић. "На првом, можемо рећи, техничком нивоу би биле радне групе, које би чинили представници институција са свих нивоа власти, надлежних за […]

понедељак, август 20, 2012 / 09:41

Приједлог координације послова који проистичу из процеса интеграције у Европску унију, а који је припремила Дирекција за европске интеграције /ДЕИ/ БиХ, базиран је на својеврсна три нивоа, изјавила је Срни портпарол ДЕИ Марина Каваз-Сиручић.

"На првом, можемо рећи, техничком нивоу би биле радне групе, које би чинили представници институција са свих нивоа власти, надлежних за преузимање правне стечевине ЕУ у домаћи правни систем. Број радних група био би одређен бројем преговарачких поглавља правне стечевине ЕУ", прецизирала је Сиручићева.

Према њеним ријечима, други, такозвани средњи ниво чинили би руководиоци тијела за европске интеграције која имају надлежност за питања правне стечевине на свим нивоима власти, док би трећи, односно највиши ниво чинили највиши носиоци функција у извршној власти, првенствено, али не и једино, предсједавајући Савјета министара БиХ, ентитетски премијери и градоначелник Брчко дистрикта.

Она је додала да би радне групе требало да изврше прецизну подјелу правне стечевине ЕУ и утврде приоритете и динамику њеног усклађивања са домаћим законодавством, на начин да то буде координиран и усклађен посао.

"Истовремено, средњи ниво би одлучивао о питањима о којима радне групе не би успјеле донијети одлуку, координирао би њихов рад и пратио испуњење уговорних обавеза БиХ попут оних из Споразума о стабилизацији и придруживању", навела је Сиручићева и подвукла да би највиши ниво био задужен за доношење усаглашених кључних политичких одлука у вези са процесом европских интеграција.

Портпарол ДЕИ БиХ нагласила је да је Дирекција обавила консултације о приједлогу координације послова у процесу интегрисања са свим нивоима власти, од институција БиХ до кантоналног.

"У наставку се очекују политичке консултације о координацији и на крају доношење политичке одлуке која би била реализована на административном нивоу", додала је Сиручићева.

Она је подсјетила да је дефинисање ефикасног механизма координације о питањима у вези са процесом инегрисања једна од активности из "Мапе пута" договорене између највиших званичника БиХ и Европске комисије 27. јуна у Бриселу, као и да је рок за дефинисање ефикасног механизма 31. октобар.

"Координација послова у процесу интегрисања у Европску унију, чији год она приједлог била, треба да обезбиједи усаглашено, односно координирано извршење обавеза из процеса, да поштује надлежности и да омогући постизање усаглашеног става у БиХ у комуникацији са ЕУ, такозваног ‘једног гласа’, који се често наводи у документима и порукама из Европске уније", поручила је Сиручићева.

Она је указала и на чињеницу да је у Бриселу, као рок за упућивање уставних амандмана у погледу реализације одлуке "Сејдић – Финци" у парламентарну процедуру, договорен 31. август, као и да је рок за прикупљање одговора на питања из поглавља јавних набавки и заштите животне средине, што је у току, 31. октобар.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске већ је сачинило приједлог механизма координације институција у БиХ, који би требало да се поштује приликом провођења реформи у процесу европских интеграција.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *