Конузин: Плодотворна сарадња са новом Владом Србије

Руски амбасадор у Србији Александар Конузин изјавио је да Русија веома тијесно и плодотворно сарађује са новом Владом.  Конузин рекао је да ће предстојећи састанак предсједника двије земље Владимира Путина и Томислава Николића у Сочију 11. септембра, имати радни карактер, јер је потребно дефинисати даље правце економске сарадње. Руски амбасадор у Београду каже за лист […]

среда, септембар 5, 2012 / 13:46

Руски амбасадор у Србији Александар Конузин изјавио је да Русија веома тијесно и плодотворно сарађује са новом Владом.

 Конузин рекао је да ће предстојећи састанак предсједника двије земље Владимира Путина и Томислава Николића у Сочију 11. септембра, имати радни карактер, јер је потребно дефинисати даље правце економске сарадње.

Руски амбасадор у Београду каже за лист "Данас" да ће двојица предсједника размотрити и "међународни дневни ред" и да ће "Путина интересовати да чује од Николића каква је садашња позиција Србије у вези с рјешавањем косовског проблема".

"Руска страна ће се изјаснити за поштовање мирног рјешења проблема ове покрајине, које се заснива на међународном праву, прије свега на Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН. Овакву позицију Русија ће поново подржати на највишем нивоу", поручио је Конузин, који 18. септембра завршава мандат у Београду.

Одговарајући на питање о чему би Београд и Приштина, према мишљењу Москве, требало да разговарају у најављеном политичком дијалогу, Конузин је рекао да "тематику дијалога морају одредити заинтересоване стране, без спољних притисака".

"Најважније је да се не дозволи противправно наметање рјешења косовског проблема на штету историјских интереса Србије и у корист конјуктурног политичког избора", истакао је он.

На питање како Москва гледа на евентуалну интернационализацију "војвођанског питања", Конузин је рекао да присталице овакве идеје добро схватају неуставност своје позиције, као и одсуство подршке ширег слоја становништва "датим сумњивим идејама".

"Сматрам да такозвано `војвођанско питање` умногоме вјештачки намећу они који теже да од тога извуку тренутну корист, не бринући се о посљедицама својих потеза. Tематику архитектуре државног устројства видимо као дио искључиво унутрашњих питања Србије и спољно мијешање у ту сФеру сматрамо за неправилно и некоректно", додао је Конузин.

Одговарајући на питање да ли Москву брину спорне приватизације и системска корупција у Србији, на које указује ЕУ, Конузин је рекао да су Русија и њени предузимачи заинтересовани да реализују своју дјелатност у Србији на основу закона те земље.

"Било какво њихово непоштовање са било чије стране било би штетно за све учеснике пословања. Задовољство пружа то што је нова српска влада започела борбу против корупције не ријечима, него дјелима. Проблеми приватизације требало би да се рјешавају на правној основи, у интересу привреде Србије, уз поштовање права њених грађана“, поручио је руски амбасадор.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *