Дани(ј)ел Симић

Конклавно и конвексно

Толика пажња око избора папе нагна човјека да испусти дим. Које год било боје.

среда, март 13, 2013 / 14:24

Рекао би неко са стране да ми, који посједујемо проклетство и луксуз да најмање три велике вјерске заједнице имамо заступљене на истом језику, такорећи кућно-родбински, познајемо те религије боље од већине на планети Земљи.

Заправо, немамо ми благе везе о овим другима. Ни близу колико мислимо.

Још као дјечак сам се занимао за тај мистични свијет оностраног, те прочитао у Трећем оку или Арки како је, према некаквом пророштву, Иван Павле 2. папа прије претпосљедњег.

Мислио сам да за мене нема баш превише тајни код католика који се служе српским језиком, када сам једне године отишао до Загреба у вријеме Божића што пада 14 дана раније. Испоставило се да је моје знање сухо теоретско.

Осим кичастих јаслица, кипова светаца нападних боја и шљаштећег лака, роботски јединственог мрмљања молитви за свештеницима, упамтио сам и исповједаоницу у катедрали на Каптолу.

Масивна дрвена конструкција, богато и старински украшена, има електричне жице које воде до квадарских семафорчића, на којима је изрезан шаблон са словима ИСПОВИЈЕДА СЕ. Нико није био унутра, отворио сам врата и у свештеничкој кабини видио тастер који пали сијалицу за заузетост.

То ме баш изненадило, јер је код Срба обредну ствар немогуће повезати са струјом. Чак ни преко Тесле. Зато ме то коснуло више него кад сам, петнаестак година раније, видио врло рогобатно усађену осигурач-таблу у средњовијековном манастиру Раваница.

Други пут, љети, ишли смо на концерт поводом рођендана Радија 101, који је због пролома облака помјерен за недељу. Београдском школом поведени, прво смо добро попили код куће, па смо једва ухватили трамвај до Јаруна. Просто не иду тако касно у Загребу. Путем до тамо смо наишли крај бетонске, модернистичке цркве, коју је баш требало обилазити колико је била огромна.

У том мотању око закривљеног бетонског пространства, наједном пред мене избије – банкомат. Прави правцати банкомат усађен у зид цркве. Не сјећам се које банке, али иако смо журили да се нађемо са другарима мог домаћина, сјећам се да смо застали. Онако, баш застали.

То није био крај зачудностима, већ смо срели и његове другарице у ријеци људи која је ишла у супротном смијеру. Од њих смо сазнали да је концерт готов. Недеља је. Поноћ.

– Ха, па треба ујутру ићи у школу, на посао… треба стић’ на мису. Хахаха.

Нашалила се студенткиња рачунарства и информатике.

Аутоматски сам замислио да сам у Београду, да идем на концерт који организује Радио Б92 и да срећем студенткиње истог факултета које ми говоре:

– Ха, па треба ујутру ићи у школу, на посао… треба стић’ на литургију. Хахаха.

Схватио сам да је то немогуће. Да би концерт на Ади Циганлији трајао до понедељка ујутру. Да бих одмах помислио да имам посла са православним фанатицима, колико год да се студенткиње шалиле.

Схватио сам, у пракси, да смо ми комунистичко-православне традиције, много другачији од католичке браће. Посебно су нам цркве другачије. Срби су своју цркву инкорпорирали у Озну и друге државне безбједности, до њене потпуне мутације у данашњу друштвену неадаптираност.

Ти обавјештајци су писали извјештаје осамдесетих, како католичка црква по Социјалистичкој Републици Хрватској отвара вртиће. Бесплатне и без реда чекања.

Данас у Бањој Луци готово да нема Хрвата. Али имамо Католички средњошколски центар, у који Срби масовно уписују своју дјецу. Имамо геријатријски центар, центар за одвикавање од дроге, разне друге центре… те на крају и Радио Марија.

Обавјештајци православне црквене дужноснике могу друкати само да паркирају кола на плочник испред Храма Христа Спаситеља. И то бијесна кола.

Ето што се толика фртутма диже око избора новог папе. Кад има овако разрађену фирму у престоници Српске, колико ли је то подружница и капитала од Аргентине до Јапана?

Друго, папска држава је од Триглава до Ђевђелије пролила крв небројену, својим фанатично-религиозним критеријумом признавши Словенију и Хрватску, као своје католичке пулене. Толико је то моћна фирма, да је своје извршне власти, тип Анте Павелић, извукла у Јужну Америку. Тамо је творац Јадовна и Јасеновца умро у миру, са круницом коју му лично поклонио тадашњи папа.

А папе су непогрешиве.

Дража Михаиловић, ћоро са брадом и без концентрационих логора, убијен је метком који му је дао лично Јосип Броз. Који се послије састајао са папом и Степинца држао у кућном притвору, док није проглашен блаженим.

Зато немојмо ни ми гријешити душе, па не рећи да у односу на браћу католике нећемо још милијарду свјетлосних година ни познати, ни осјетити шта је то клерофашизам.

Сад вјероватно небројена количина индивидуа и организација католичке провенијенције, баца антене и анатеме на мене, гдје се усуђујем Намјесника Сина Божјег везивати за бизнис и геноцидне пориве. Рецимо у тој Јужној Америци, гдје су у име јеванђеоске истине поклани милиони домородаца.

Они су и главни разлог што се на католичким каналима који се служе српским језиком, државним и комерцијалним, ствара такав притисак да мени дође да испуштам пару. А она је бијеле боје.

Можда је то зато што српска традиција, којој поријеклом припадам, нема централну вјерску власт ни у Меки ни у Ватикану. Можда смо зато толико мазохистички изгарали за Југославије све до 2005. године.

Ономад су ми два избора папе изгледали тако далеко, недостижно за мој вијек. Но, ево, доживјех.

Надати се да ћу доживјети и да једни не желе по сваку цијену истријебити друге, јер смо у основи исти народ. Можда има кључних разлика, у смислу да је „хрватски језик“ направљен по систему „хајде да видимо како ће рећи Срби, па да ми кажемо другачије“, али оне су једнако ситне и комичне.

Конкавно и конвексно се најлакше објашњава преко кашике. Гледајући конк(л)авну страну, видимо свој лик наопако; а на конвексној, испупченој страни жлице, видимо се наопослом.

Можда је вријеме да колективно бацимо кашику.0 КОМЕНТАРА

 1. “Мислио сам да за мене нема баш превише тајни код католика који се служе српским језиком, када сам једне године отишао до Загреба у вријеме Божића што пада 14 дана раније.“

  Грешка. Није 14 дана раније него 351 дан касније.

 2. Све су религије зло нема везе са које стране свијета долазе,ако ћемо поштено па и Стефану Немањи или какво му је ник нејм:)није старн геноцид па јел их све одреда истрјебио из Србије па није их послао на туристичко путовање:)

 3. Све су религије зло није битно са које стране долазе,ако ћемо поштено ни Стфану Немањи или како му је ник нејм Симеон није био стран геноцид,па јел све Богумиле којима и сам припадам истребио из Србије па није их ваљда слао на туристичко путовање:D

 4. Све су религије зло нема везе са које стране свијета долазе,ако ћемо поштено па и Стефану Немањи или какво му је ник нејм:)није старн геноцид па јел их све одреда истрјебио из Србије па није их послао на туристичко путовање:)

 5. Хуго Чавез, 14.03.2013. 21:33:06
  hugo sta mislis cija je „trecinu pobiti,trecinu pokrstiti i trecinu protjerati“.nije „ante prezime mu znate“ on je to samo copy-pasteB-)

 6. Па добро немој тако ријеч је о два велика ривала,само што овај ривал западни има више пара за тарнсвере па има мало боље играче,овај ортодоксни ривал ослања се на свој кадар а и нема довољно добрих нападача играју првише дефанзивно,морају мало порадити на офанзиви,ту већ озбиљно раде бараћа са Арабиског полуострва,поредити Ктолике и Православце ко да поредиш Делије и Гробаре тако да сам ја изабрао ону тзрећу страну неки мали клуб а то су Богумили

 7. И мени дође да бачим кашику илити жлицу (throw a spoon – одапети, отићи Богу на истину) кад прочитам ове мудролије лумпенпролетера што за аватар узеше слику човјека који је као и Кастро горљиви љевичар а искрен католик.
  Само у тврдим удбашким главама балканским усађен је колац безбожничког љевичарења…

 8. Па и ми напредујемо…У то љевичарско вријеме бивао сам са једним старим човјеком и 5 баба сваке недеље на литургији. Једне недјеље комшија катулик,иначе власник кафића,ме упитао гдје идем сваке недјеље и кад сам му рекао он ме позвао на пиће и рекао кад се год вратиш из цркве тај дан имаш од мене пиће читав дан јер носиш крст и не стидиш га се.Међутим,90-тих нисам могао прићи дворишту цркве,а не цркви од“србадије силне“. Данас могу ући у ћошак цркве јер су до олтара политичари, бизнисмени,вође странака и други;затим су чланови породица погинулих и несталих,рањеници и други;затим млади момци и дјевојке као и млади брачни парови и на крају дјеца сви узраста који знају већину молитва,Вјерујте док литургија траје ја поглед не скидам са те дјечице и питам се да ли су то будући православци или „србадија силна“???

 9. Много памети у Гоксија и Тешана, мало превише мудровања и стављања себе изнад осталих, штета.

  Поштовање Симићу, увијек луцидан, висок ниво промишљања са честим преиспитивањем себе, да ли је у праву.

  То су одлике које красе нову хуману десну мисао Српске, примијећујем све више таквих, то је веома добар знак.

  Види се због тога добро свијетло на крају тунела, последице ће сигурно бити такве да ће ово друштво превазићи писање лицемјера, владање тупаџија и љигаваца, враћа се на велика врата ријеч и људи који стоје иза тога што кажу и напишу.

  Није случајно она Јеврејска:“Да би знао гдје идеш, мораш знати ко си и одакле си“.

 10. Ма људи вратите се вашим БОГУМИЛСКИМ корјенима,Исус је био Богумил па шта се онда ми правимо паметни

 11. Чуди ме да нису питали Рибара за савјет при избору папе 😛
  Чини ми се да си мало исхитрен када причаш о Данијелу Симићу, не трпај га у „хуману десну мисао РС“ он је много паметнији од те класификације.
  Хуго и ја би да смо Богу мили 🙂 и све су религије зло, такооооооооооо је!

 12. комуњарска штенад и кризе идентитета… паметнији од класификације… ти оно би неки курчев студент?

 13. Поштовани „рибару“, и ја сам рибар. „Сви смо ми рибар“
  А сад озбиљно: Веома цијеним вашу бригу и за Републику Српску , за напаћени и слуђени народ, па и за моју маленкост. Цијеним да сте један од многих који овдје навраћају да би рекли нешто по души и из честитих намјера.Наравно, има више него довољно и оних који су овдје да испоље своју злу вољу, фрустрацију па и отворену мржњу.
  По граду се прича да има и доказаних пандурских друкара који провоцирају честите као што сте ви, а онда их денунцирају „тамо гдје треба“.
  Сви смо ваљда прочитали услове под којим треба нешто да кажемо на овој страници, а на власнику сајта, односно његовом администратору је да по својој процјени одреди ко нарушава задати оквир. Дакле, одговорност је САМО на администрацији, сви ми можемо приватно да лајемо на звијезде.
  Оно што мени лично смета јесте биједна мимикрија неких који се не либе да отворено вријеђају вјерска осјећања хришћана, а представљају се као атеисти. Бити атеист је легално и легитимно, вријеђати вјернике само једне религије није кривично дјело мада је екстремно некултурно, али проглашавати Светог Симеона „првим српским геноцидашем“ над Богумилима чији геноцид ето, непрекинуто траје „од Косова до Куманова“ и од Ситнице па све до Сребренице, одвратна је босанско-муслиманска пропаганда и заслужује бановање.
  Кад се неко тако дјетињасто скрива иза слике господина Чавеса, сандинисте и католика, а језик га просто сврби да нам се легитимише као брат црног арапина из Меке, онда је основни ред да намјесто Чавеса метне слику Бин Ладена па да дискутујемо ко људи. Па и честити Осама је борац против Империје зар не?
  Ако је ово и ћирилични портал није забрањено ни атеистима па макар и исламским да нешто кажу, али је ружно касапити ту исту ћирилицу са толико мржње, словних и граматичких грешака само да би некој „православној овци“ подвалио богумиле и босанску пропаганду.
  Није срамота ни бити бивши Србин исламске вјере поготово из треће или четврте генерације. Не можемо уз своје плаћати и прађедовске гријехе.
  Зато, сваки Србин звао се он Ђоко, Иво или Мујо добродошао је, само ако није прековише безобразан…

 14. Е другови моји како ми вас је жао,сви насједате на паклени православно-католички план остлиндског планетраног система ујединили су се заједно а муслимани служе само као оружије у том пакленом злочиначком плану увођења новог галактичког поретка један од планова је увођење ћиро-латине новог писма које нам се спрема зато ја мјешам писмо и имам граматичких грешака мој наивни Тешане,па мислиш да је случајно Бајден посјетио Грачаницу не друже мој то је дјело тих истих сила предвођених православно-католичко-исламске остлиндске војске и зато је Бог одредио Богумиле да спасу свијет од те прљаве нове религије која нам долази.ЧУЈТЕ СРБИ ВРАТИМО СЕ СВОЈИМ КОРЈЕНИМА

 15. Веља Сикирица, 15.03.2013. 10:55:04
  Комуњарско штене да, студент не, олињао ми реп за те работе!
  Ако те баш занима шта радим, продајем свијеће у цркви B-)

 16. Нисам Србин по занимању,већ по рођењу и опредељењу.Написао сам стваран догађај па ко је разумио схватиће.Ако неко другачије мисли и искаже аргументе поштоваћу то и нећу користити не адекватне атрибуте да би не објанио своје ставове,ма ко то био.Од када су југословени постали Срби и то стално доказују на сав глас и ријеч национализам је изгубила право значење и прешла у сасвим другу ријеч због тога постоји та Јеврејска изрека.Заиста је неке коментаре непотребно озбиљно коментарисати јер они сами о себи говоре.

 17. Кад се мање причало о вјери и цркви боље се живјело. А сада је најбоље поповима и хоџама.

 18. На Фронталовом коментаторлуку је неки чудан спој мао-комунизма, зилотизма, десног гринписзма, чавизма (не лаушког), романијско-дринског крканизма, семберског сељоберизма, хецеговачког говедизма, крајишког партизанизма, сарајевског јалијаштва, балијског цинизма, бањолучког старчевизма …

  Једино су Симини коментари они прави: српски, евроатлантски, прозападни, прогресивни…

  Што’но синоћ рече Говедарица: “Овдје се ствара хаварична ситуација“

 19. Добро рече овај опзиција кад би мање причали о тим компанијама зване цркве било би боље,ми Богумили нисмо дали да се пуно прича о црквама ал нисмо их ни бранили па је педесет година било праведнијег живота сви ви потичете од Богумила мало боље прочешљајте од очева и ђедова документацију па ће те видјети,један Исус је био највећи Богумил

 20. Симо П. Ороз, 16.03.2013. 08:14:53
  ..“Једино су Симини коментари они прави: српски, евроатлантски, прозападни, прогресивни…“

  Што ће рећи лијеви, јер „прогресивно“= лијево, ако не вјерујете, питајте нашег Хугу…
  А о “ евроНАТОвским, прозападним, итд“ атрибутима да и не говоримо, ако не вјерујете питајте српску „елиту“: вођу лаушког чавизма, или вођу равногорског идиЈотизма што од десничара и четника допаде америчког ордења и редовног поклоњења на молитвеном доручку највеће љевичарске секте данашњицње.:D
  А човјек би онако летимично на први поглед помислио да је г. „Симо“ четник ројалиста, а г.“Хуго“ богумил-анаркиШта; кад оно обојица у фијоци држе стару партијску легитимацију на којој пише: „друг члан…тај и тај – ТИТОИШТА!“

 21. Тешан Подруговић, 16.03.2013. 11:31:03

  “…или вођу равногорског идиЈотизма што од десничара и четника допаде америчког ордења…“

  Шта, бленто, фали америчком ордењу. Зар га Чича није заслужио?

  “… и редовног поклоњења на молитвеном доручку највеће љевичарске секте данашњицње“

  Ма ти си Тешане обична херцеговачка будалетина.

 22. Само код Тешана и сличних бити десничар значи да си против Запада, и обрнуто.

  Рекао сам ја да је Фронталов коментаторлук чудан.

 23. Па и Броз је био пун америчког ордења. Шта па њему фали?
  Није ми јасно да ли је разлог оваквог вашег обадања непознавање модерног тумачења појма „прогресиван“, или је то она књижица са чувеним златним профилом на црвеној позадини?
  Уосталом, ове конфузије никад није било у глави Вука Драшковића. Он је увијек био вјеран слуга Свјетске револуције. Од шездесетосмашког поклоњења Великом вођи па све до секташке Молитве у Вашингтону.
  Кокаин и слични агенси што у задње вријеме доводе до шизофрених испада поменуте „личности“, то је само помоћно средство да се побјегне од гриже савјести док се са свога балкона иза Савезне скупштине гледа доле у масу понижених и слуђених које је ономад водио у државну пропаст и у своју личну срећу, а „против Слобе“ и „На ТВ Бастиљу!?“…
  Разним Симама, кокама и орозима којима би признање пред огледалом да су поводљиве будале било равно пуцњу у сопствену сљепоочницу, остаје обична шљивка – што (ако је добра) и није тако лоше рјешење.;)

 24. Још једно удбашко потуре дошло да пљује по Чичи. Па наброј та америчка одликовања на Брозовим прсима, удбашино.

  Ти ћеш, неписмено херцеговачко говедо, meni тумачити шта значи ријеч прогрес.

  Шибе!

 25. Молим вас људи не насједајте на провокације Тешана и сличних они су дио једне завјере о којој сам говорио,знамо се Тешане врло добро се знамо немој да на фронтал шаљем којекакве твоје снимке и слике из Билеће,Почитеља и Гацка зато ти је боље да се сам искључис са Фронтала док те ја нисам искључио.
  Симо јуче смо на пиви били:D

 26. Видите господине Симо, сучељавање мишљења и постављање питања има смисла ако се уважавамо, овако како сте почели чисто је губљење времена. Онолико колико сам навраћао овде, ваши су ми се коментари чинили са зрном соли, кадкад чак и духовити. Нисам знао да оволико псујете. А није ми било познато да сте Чичин синовац колико га својатате.
  Колико знам Броз је добио сепет одликовања из скоро седамдесет земаља, неће ђаво да није добио ниједан из УСА, а био је њихов тројанац у источном блоку и највећи корисник америчких војних донација. Знам да га је одликовао Кенеди али нећу да нагађам за остале његове пајтосе из Бијеле куће. Уосталом онај бајчетински сељак што сам себе назива председником Србије најавио је до краја мјесеца отварање и стављање на увид јавности сефа са титовом заоставштином па ћемо пребројати. Бићете детаљно обавијештени.
  Што се тиче самих америчких ордена, можда се они не мијењају и назив им остаје исти, али значење и вриједност им се мјере у времену. Барем што се тиче интереса малих и поробљених са периферије Империје. САД су заиста Империја у превом смислу најмање сто година и активно ради на претварању свијета у Глобално село по својој слици. А као и све империје досад, цијене и награђују слуге и сараднике. Међутим орден додијељен Ђенералу Михајловићу или несуђеном војводи Драшковићу или божемесачувај онај дат лаушком Чавезу имају вриједности мјерене свјетлосним годинама.
  Чича је одликован за пуцање у нацисте, а чокорски гроф Ћано за пуцањ у сопствену ногу.
  О личностима које додјељују ордење да и не говоримо; није исто кад одликује један Рузвелт, Ајк или Труман и један Клинтон или Обама…

  Иначе сте на оном другом топику о Мехмед-бегу Капетановићу лијепо знали да разлучите друштвено историјске околности у различитом времену, а по питању америчког ордења се правите невјешт. То ми заудара на лицемјерје, а то није била ваша особина како се чини досад.
  Будите ми поздрављени…

 27. Тешане,

  када нешто коментаришеш немој своје нејачке коментаре појачавати глупостима кокаин, конфузија, грижа савјести итд. Одмах ме подсјетиш на удбашке смицалице, преврне ми се у стомаку и ето псовке.
  Ако имаш неки аргумент реци га слободно, немој га “појачавати“ глупостима ако хоћеш да озбиљно дискутујеш.

  На примјер, немој да причаш о америчком ордену на Брозовим прсима ако ниси сигуран да га је примио. Нормално је да ми који знамо да није примио никакак орден, то схватимо као провокацију и покушај потцјељивања Чиче.

  Зато памет у главу. Чим кренеш са “аргументима“ псовка ти не гине. Прихватам само аргументе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *