Конференција за мир: Жестока расправа Церића и Григорија

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је данас у Сарајеву да поглавар Исламске заједнице БиХ Мустафа Церић жели од БиХ направити исламску државу. „Сјећам се посјете Вашингтону, када смо заједно вечерали са /главним рабином њујоршке синагоге Артуром/ Шнајером. Разговарали сте тада на енглеском језику, који и ја довољно познајем да сам схватио да […]

уторак, септембар 11, 2012 / 14:37

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је данас у Сарајеву да поглавар Исламске заједнице БиХ Мустафа Церић жели од БиХ направити исламску државу.

„Сјећам се посјете Вашингтону, када смо заједно вечерали са /главним рабином њујоршке синагоге Артуром/ Шнајером.

Разговарали сте тада на енглеском језику, који и ја довољно познајем да сам схватио да сте рекли – Хрвати имају Хрватску, Срби Србију, а што нама не дате једну државу – БиХ“, рекао је владика Григорије на данашњем панелу под називом „Сарајево послије 20 година: од конфликта до сусрета?“, одржаном у оквиру Свјетске конференције за мир у Сарајеву, испровоциран Церићевом изјавом да се „зна ко се у овој земљи мора извинити, а ко мора дати опрост“.

Церић је у жучној дискусији то оповргао, рекавши да се не сјећа разговора, тврдећи да са Шнајером није разговао о томе, јер „он не одлучује каква ће бити Босна“.

„Са њим можемо говорити о неким другим стварима. Али је чињеница да су, након распада Југославије, све бивше републике националне осим БиХ, која је мултиетничка. Према дефиницији, Србија је земља Срба и осталих, Хрватска је земља Хрвата и осталих, чак и Црна Гора која се одвојила од Београда, док Албанци имају двије и по државе на Балкану. Бошњаци који су разбацани по цијелом Балкану су најнезаштићенији“, сматра Церић.

Он је цитирао изјаву владике Григорија да „нема БиХ без договора Хрвата и Срба“, оцјенивши да Бошњаци знају шта то значи – да их нема. Према његовом мишљењу, БиХ је „домовина Бошњака у којој они живе и имају право да кажу да је то њихова земља коју воле“.

Владика Григорије је подсјетио Церића да је приликом разговора са њујоршким рабином рекао и да „нема јеврејства без јеврејске државе и нема ислама без исламске државе“, на шта је Церић веома оштро одговорио да је то „оптужба која не стоји“. „Никад то нисам рекао. То је лаж“, тврди Церић.

Владика захумско-херцеговачки одговорио је Церићу да „истина није оно што ми кажемо, те ће се видјети истина када дође Господ и упита шта је истина“.

„Ја не кажем да је то ваш коначан став и надам се да није. Али, оно што сам рекао да нема Босне без Срба и Хрвата – то је управо то. Стално се настоји да се прави БиХ без Срба и Хрвата, а то није могуће. У сваком случају, централно мјесто дајемо муслиманима Бошњацима, јер су најважнији и најодговорнији за БиХ“, истакао је владика Григорије.

Објаснивши да је у том контексту и данашњи сусрет, владика Григорије је пожелио Церићу све најбоље и подсјетио га да су и он и кардинал Винко Пуљић такође рођени у БиХ и да немају другу државу, нити хоће да је имају. „Зато и хоћемо да ова земља буде земља свих подједнако“, поручио је владика Григорије.0 КОМЕНТАРА

 1. В данном онлайн кинотеатре вы в любое время можете смотреть лучшие зарубежные фильмы онлайн бесплатно и отправки смс в отличном качестве.
  http://www.svoidom.su/blog/user/2351.php
  наша раша смотреть онлайн, бесплатное кино онлайн про войну, бесплатные индийские фильмы онлайн, гей кино онлайн, семейное кино смотреть онлайн смотреть онлайн фильмы 720, смотреть кино онлайн мстители 2012, онлайн кино ужасы, вконтакте вход на сайт

 2. Најбољи Додикови пајтоси… Референдум, разграничење све пало у воду… И сад дај микрофон Григорију, па да поново буде у седлу прича о референдуму…

  Вјерске вође па још хоће да буду политичари… Бога се не боје! Аууууу…

 3. На нашем сайте вы можете смотреть русские фильмы онлайн бесплатно и в отличном качестве
  http://www.aura.kz/about/blog/index.php?page=user&user_id=4758
  онлайн фильмы без регистрации смс, кино смотреть онлайн бесплатно качестве, hd фильмы онлайн 2012, бесплатные онлайн фильмы 2012 года, кино ужасы новинки смотреть онлайн кино онлайн бесплатно 2012 hd, просмотр фильмов онлайн бесплатно, фильмы онлайн бесплатно 2012 фантастика, онлайн бесплатно кино вспомнить все

 4. В данном онлайн кинотеатре вы всегда можете смотреть зарубежные фильмы онлайн без регистрации и отправки смс в высоком разрешении.
  http://www.76-82.ru/users_list/71410.html
  кино гнездо онлайн, фильмы 2011 года смотреть онлайн, новинки российского кино смотреть онлайн, кино новинки 2012 боевики онлайн, смотреть онлайн русское порно кино онлайн фильмы мелодрамы бесплатно, трансформеры 3 смотреть онлайн, фильм онлайн шаг вперед, физика или химия смотреть онлайн

 5. Чудан је владика.Прије шест година сједио у Америци за истим столом са Церићем,слушао шта Церић прича, а сада сједи са њим за истим столом на екуменистичком скупу и поново слуша сличну причу? Владика ми не дјелује наиван и неинтелигентан да би очекивао како ће се Церић промјенити за само шест година и да је сада неки други, добри чико?
  Кад сам већ споменуо екуменизам,препричаћу ријечи Јустина Поповића.Изворно хришћанство овако посматра сваки гријех:
  ако неко погријеши, одлута, напусти истину…, тај прво мора да препозна, покаје се и призна свој гријех, те скрушено замоли за опрост.То је једини начин, то је онда екуменизам. Како сада ствари стоје, у овом екуменизму, грешници воде главну ријеч и покушавају праведнике убједити да су на погрешној страни.Чини ми се да је у тој игри и „наш“ „наивни“ владика.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *