Коначно: Нови ректор УБЛ се зове Милан Матаруга

Милан Матаруга изабран је данас на сједници Сената Универзитета у Бањој Луци за ректора тог универзитета. Матаруга је проректор за научноистраживачки развој Универзитета, а на дужност ректора ступиће 30. маја. Досадашњи ректор Станко Станић рекао је новинарима, након сједнице Сената Универзитета, да је Матаруга у другом кругу гласања добио 17 гласова, а други кандидат, декан […]

среда, мај 4, 2016 / 14:59

Милан Матаруга изабран је данас на сједници Сената Универзитета у Бањој Луци за ректора тог универзитета.

Матаруга је проректор за научноистраживачки развој Универзитета, а на дужност ректора ступиће 30. маја.

Досадашњи ректор Станко Станић рекао је новинарима, након сједнице Сената Универзитета, да је Матаруга у другом кругу гласања добио 17 гласова, а други кандидат, декан Економског факултета Новак Кондић 12 гласова.

Станић је, зажеливши успјех у раду свом насљеднику, навео да ће за ових нешто мање од 30 дана настојати да заврши оперативно-техничке послове који су остали незавршени, да би новом ректору оставио што мање недовршених задатака.

Матаруга је рекао да је веома свјестан одговорности позиције ректора бањалучког Универзитета, од којег су велика очекивања као институције на коју се ослања високо образовање у Републици Српској, "а самим тиме и стабилност и опстанак нашег народа на овим просторима".

Он је негирао сваки могући утицај политике на избор ректора, додајући да су чланови Сената људи од посебне одговорности и да су гласали по свом нахођењу.

Ово је трећи расписани конкурс за избор ректора Универзитета у Бањалуци, а осим Матаруге и Кондића, на конкурс су се пријавили и професор са Природно- математичког факултета Рајко Гњато и декан Правног факултета Витомир Поповић.

У до сада два расписана конкурса, током два круга гласања на сваком од избора, ниједан од пријављених кандидата није добио потребну већину гласова чланова Сената. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *