Коначан потоп у Гацку

Влада Републике Српске предвођена Жељком Цвијановић није стигла ни да поштено засједне и загрије удобне фотеље, а први резултат новог имплуса остаће упамћен као историјски.

четвртак, март 14, 2013 / 22:31

Пише Радован Паповић

Нажалост, црним ће словима први дани нове Владе РС бити уписани у историју Републике Српске, а посебно њеног енергетског сектора, као најзначајнијег ресурса којег имамо. Овонедељна киша у Гацку је више личила на Библијски потоп него на мартовски пљусак, пошто се након кише корито ријека Мушнице и Грачанице у потпуности излило у рударски коп одакле се угљем снадбијева гатачка термоелектрана.

Двије мале рјечице које и најмањи Гачанин може прегазити, а да се не покваси изнад ножних зглобова, успјеле су да се излију и направе општи потоп у гатачком руднику. Резултати овог крајње зачуђујег потопа су катастрофални: потопљен је дио опреме, затрпане огромне количине угља, активирано клизиште и уништен локални пут којим је село Срђевићи одсјечено од Гацка. Већина машина је евакуисана и није се налазила у самом копу у вријеме његовог потапања, што је изузетно занимљиво. Ако је ситуација била под контролом, зашто су машине евакуисане из копа, или је можда неко знао шта се спрема? Ако је неко заиста знао да се спрема потоп, поставља се питање зашто није ништа учињено да се он спријечи и како је могуће да су мали поточићи уз помоћ кишнице успјели да потопе цијели коп.

У рударском копу остале су тек оне машине које није било могуће на вријеме измјестити а њихова вриједност процјењује се на око милион марака док се у самом копу и даље налазе машине вриједности 14 милиона марака које су само 10 метара изнад нивоа воде и које би врло лако могле бити потопљене ако се падавине наставе. Додатну опасност представља чињеница да је вода активирала и клизиште које и даље угрожава и рудник и машине, а већ је у потпуности уништило пут за село Срђевићи.

Ако су већ машине спашене, угљу није било спаса па је испод воде остало затрпано 400 000 тона квалитетне припремљене руде и још милион тона угља спремног за експлоатацију. Годишња потрошња угља у РиТЕ Гацко је око 1,8 милиона тона угља док је након поплаве испод воде остало 1,4 милиона тона односно количина довољна за више од 9 мјесеци несметаног рада гатачке термоелектране. Прерачунато у новце, вриједност уништеног угља износи 112 милиона марака док током девет мјесеци РиТЕ Гацко од продаје струје оствари приходе од око 88,5 милиона КМ.

Иако руководство РиТЕ Гацко данима увјерава јавност да штета није велика и да је све под контролом, очигледно је да ће се штета у машинама, угљу, уништеном путу и индиректним трошовима износити преко 100 милиона марака. Поређења ради, РиТЕ Гацко годишње заради између 115 и 120 милиона марака, сваке године послује у минусу а акумулирани губитак премашио је 15 милиона марака.

Тек након што је критична ситуација прошла и вода преусмјерена у алтерантивно корито, министар Ковачевић удостојио се да дође у Гацко и обећа помоћ Владе РС у рјешавању штете. Ни седмицу дана након катастрофе нико не помиње одговорност ни кривицу па је све извјесније да ће за ову катастрофу поново бити оптужена природа. Нико се није ни запитао како је могуће да је малена плитка рјечица успјела изазвати толики потоп и да ли је било намјерних пропуста или нестручности у систему заштите.

Директор рудника Бојо Вуковић није желио говорити ни за медије, а умјесто моралног чина подношења оставке због највеће катстрофе у историји РиТЕ Гацко, преко емисара је поручио да нема штете и да је ситуација под контролом. Извјесно је да за ову општу катстрофу нико неће одговарати иако је јасно да није сама природа могла изазвати овакву ситуацију, али чини се да је данас црвена партијска књижица у џепу основа за имунитет и заштиту од сваке одговорности. Штета од 100 милиона марака, потоп рудника, уништени пут и многи други проблеми у овом предузећу вјероватно ће поново бити приписани природи која можда јесте учествовала у овом хаосу, али сигурно није именовала директора Рудника и друге руководиоце који су пропустили да на вријеме реагују и заштите рударски коп.

Није ово први ни једини случај, рад и пословање Рудника и термоелектране Гацко одавно је под лупом јавности а однедавно и полиције која је одлучила да истражи ово предузеће и открије да ли је било неких малверзација. Гатачка јавност зна и свјесна је да у предузећу које има вишак запослених, прошле године примљено је 120 партијских активиста и истакнутих чланова СНСД а постоје најаве да ће њих још 30-ак добити ухљебљење. Међу њима су и жене, дјеца, рођаци и други чланови руководилаца РиТЕ Гацко па и високопозиционирани чланови СНСД, који су сјели у шефовске фотеље након што им народ није дао прилику да воде Гацко на изборима.

Сумњиво је и пословање РиТЕ Гацко са неким предузећима, пошто постоје основане сумње да су потписивани и плаћани уговори који никада нису реализовани, да су одређена предузећа имала привилегије, да су потписивани анекси уговора на нереалне цијене и многе друге махинације. Ипак, све док Републиком Српском влада режим којем је све дозвољено и ништа није забрањено, не може се очекивати да било ко одговара. Али, чињеница да директори гатачке термоелектране не смију слободно прошетати градским улицама довољно говори о томе у какву су ситуацију довели себе и ово предузеће. Њима је народ пресуду већ написао и објавио, а хоће ли то урадити и истражни органи остаје да видимо у наредном периоду.0 КОМЕНТАРА

 1. Аеродром,рачун електроптивреде,Чемерно,ТЕ Гацко…Браћо Херцеговци је ли овоме цару још нешто остало…

 2. Ово је једини министар који је од термоелетране направио хидроелектрану. Ма ова је Влада чудо и све им је могуће B-)

 3. Vlada radi ono što joj je u planu i programu:nestanak RS.
  Ekonomski ona više ne postoji, još su ostale neke sitnice, što je u planu staronove impuls vlade da u najkraćem roku realizuje.

  Osmanlije , švabe, nato, ustaše, … svi zajedno , manje su nas orobili nego ovaj režim.

 4. Srdacno umoljavam cjenjenog novinara i kolumnistu Radovana Papovica da u sto skorije vrjeme urgira kod direktora Rudnika Boja Vukovica- da bi se pruzila sansa stanovnicima Gackog da dozive jos koji dan na ovom dunjaluku!
  Pomenuti novinar ima izuzetno dobre politicke i poslovne odnose sa rukovodstvom RiTE Gacko, pa ga stanovnici ovog malog mista mole da im pomogne kod istih- u svrhu pruzanja novog cjevovoda, koji bi iz potopljenog dijela rudnika distribuirao vodu do potrosaca!
  Kontaktirao me je veliki broj gradjana koji kazu da nemaju sredstava za placanje novih racuna za vodu propisanih u lokalnoj firmi „odvodvod“ i podrzanoj od strane „vijeca staraca“ Opcine Gacko!

  A ja odoh da vidim ima li zivota u Rudnickoj vodi, i time ce biti utvrdjeno da li je ona boljeg kvaliteta od ove iz gatackog odvodvoda, koja imace ne prolazi nikakvu kontrolu (osim stomacne kontrole potrosaca)!x-(x-(x-(

 5. I poslije hapšenja nastavio zloupotrebe

  GACKO – Pripadnici Jedinice za posebne istrage MUP-a RS uhapsili su juče načelnika Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti SO Gacko Dragana Papovića, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja.

  Papović, koji je juče uhapšen na radnom mjestu u SO Gacko, privođen je i prije mjesec dana, ali je ubrzo pušten iz pritvora.On je juče saslušan u Okružnom tužilaštvu Trebinje, koje je nakon toga zatražilo od sudije za prethodni postupak Osnovnog suda u tom gradu da mu se odredi pritvor do mjesec dana.

  Tužilac Žarko Milić izjavio je nakon saslušanja da se Papović tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, koju je nastavio nakon prvog privođenja i saslušanja u tužilaštvu krajem marta ove godine.

  „Nova zloupotreba odnosi se na izvještaj o budžetu opštine Gacko za 2007. godinu, koji je lokalni parlament usvojio bez saglasnosti Ministarstva finansija RS“, kazao je Milić i pojasnio da u prijedlogu tog budžeta postoji stavka od 2,7 miliona KM za kapitalne investicije, od čega za 2,1 milion KM nije navedena tačna namjena.

  Sumnja se da je planirano da se ova sredstva ulože u zgradu koja se gradi u tom gradu od 1999. godine.

  Nezvanično saznajemo da je izjavu o izvještaju o budžetu opštine Gacko za 2007. godinu, u svojstvu svjedoka, policiji dao i ministar finansija RS Aleksandar Džombić. Ovu informaciju juče nismo mogli da potvrdimo jer se Džombić nije javljao na mobilni telefon.

  Pripadnici Jedinice za posebne istrage MUP-a RS uhapsili su Papovića i 29. marta ove godine zajedno s načelnikom SO Gacko Milanom Radmilovićem. Poslije hapšenja, Papović je saslušan u Okružnom tužilaštvu Trebinje nakon čega je pušten na slobodu dok je Radmilović pritvoren i ovih dana mu je pritvor produžen za još 60 dana.

  Istražioci su utvrdili da je Radmilović stvorio obaveze prema opštini Gacko u iznosu od 6.479.696 KM u korist Građevinskog preduzeća „Tajm inženjering“ iz Beograda.Protiv Radmilovića i Papovića Tužilaštvu je do sada podneseno više izvještaja o počinjenom krivičnom djelu zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja.

  U tim izvještajima stoji da su počinili krivična djela kada je u pitanju trošenje novca na osnovu rudarske rente, koju SO Gacko ubire od Rudnika i termoelektrane Gacko.
  jaran, 29.03.2013. 21:28:31 [71856]
  A NIJE PRVOAPRILSKA šala,ko je ko?!
  ”Novac i imovinu GAT-a prebacuju u svoj ‘Safir’”

  GACKO – Rajko Papović, bivši ministar sporta u Vladi Gojka Kličkovića, koji je sa svojim bratom Dragutinom najveći vlasnik Građevinskog preduzeća GAT iz Gacka, izbjegava izmirivanje obaveza prema radnicima, a svu dobit iz GAT-a usmjerava u preduzeće „Safir“ u kojem je većinski vlasnik sa bratom.

  Tvrde to bivši i sadašnji radnici GP GAT, od kojih je skoro polovina podnijela tužbe protiv tog preduzeća i Papovića. Ratko Kovačević, diplomirani pravnik, koji je bez posla u GAT-u ostao prije godinu, kaže da je trebinjskom Osnovnom sudu podnesena i prijava zato što je GAT, nakon što je u njemu otvoren stečajni postupak, podijeljen na tri preduzeća.

  „Braća Papovići izbjegavaju obaveze prema radnicima dijeleći preduzeće i formirajući unutar njega nove firme. Tako sada postoje ‘GAT inženjering’ u kojem je otvoren stečajni postupak, ‘GAT invest’, koji se priprema za otvaranje stečajnog postupka i PGM, koji bi trebalo da radi dok ne dođu za naplatu potraživanja radnika i trećih lica“, kaže Kovačević.

  On dodaje da se istovremeno sva potraživanja i troškovi fakturišu na GAT, a dobit se sliva u „Safir“ za kojeg GAT otplaćuje kredite.

  „Svi direktori i radnici u GAT-u su iz ‘Safira’, dok u ‘Safiru’ na crno rade radnici GAT-a“, tvrdi Kovačević.

  Dug za plate, dodaje, narastao je na oko 250.000 KM, a doprinosi radnicima nisu uplaćeni otkad su Papovići kupili 30 odsto akcija u GAT-u. Kovačević priča da je poslije isplate plata povukao tužbu protiv GAT-a, ali mnogi radnici nemaju nikakve šanse da dobiju zarađeno.

  „Ne mogu da shvatim zašto Papovići neće da uplate ni marku doprinosa kad su u firmi vrijednoj više od 2,5 miliona KM za tri godine realizovani poslovi od dva miliona KM“, kaže Kovačević.

  Vozač Obren Savić poslije 32 godine radnog staža ostao je u ovoj firmi bez posla i sa slabim mogućnostima da mu bude isplaćeno 26 plata koje potražuje. Istu sudbinu dijeli i njegov kolega Njegomir Tepavčević koji je podnio tužbu, ali ne vjeruje da će ikada dobiti novac. Njihov kolega Milimir Koprivica dobio je preduzeće na sudu u oktobru prošle godine, ali Papovići mu još ništa nisu isplatili iako je presuda pravosnažna. Nije ispoštovana ni sudska presuda o djelimičnom usvajanju tužbenog zahtjeva Koje Rudovića, kojom je GAT-u naloženo da mu isplati 4.679 KM sa zateznim kamatama.

  Kako se rješenje ne nazire, radnici GAT-a su nedavno Specijalnom tužilaštvu RS uputili zahtjev za kontrolu zakonitosti rada preduzeća. Od Komisije za reviziju privatizacije RS zatražili su da preispita prodaju firme obavljenu 2004. godine.

  Rajko Papović kaže da je GAT prvo preduzeće u Gacku u kojem je pokrenut stečaj, pa, kako tvrdi, neupućeni radnici bez razloga strahuju šta će biti s njima.

  „Garantujem radnicima da niko neće ostati bez posla, da će svima biti povezan radni staž od poratnih godina do danas, te da ćemo izmiriti sve obaveze prema njima otkad smo mi preuzeli preduzeće. Takođe, sve pravosnažne presude će biti ispoštovane“, rekao je Papović.

  Odgovarajući na radničke optužbe Papović kaže da je GAT podijeljen na više firmi s ciljem da se sačuva proizvodnja i da bi radnici bili zadržani na poslu.

  „Sve je urađeno po zakonu, a ‘GAT inženjering’, ‘GAT invest’ i ‘Safir’ formirali su PGM s namjerom da sačuvaju radna mjesta tih ljudi koji, eto, sad pričaju što pričaju“, kaže Papović.

  On je dodao su prilikom kupovine GAT-a naslijeđena velika dugovanja, ali da su i pored toga svi zaposleni zbrinuti, a da su oni koji se bune izmanipulisani od onih koji ne žele dobro ni njemu, ni firmi, ni njima.

  RiTE Gacko favorizovao „Safir“

  Firma „Safir“ bila je unazad nekoliko godina jedna od onih koje je favorizovalo preduzeće Rudnik i Termoelektrane (RiTE) Gacko angažujući ih kao treće lice.

  Prema izvještaju Radne grupe „Elektroprivrede RS“, u sklopu koje posluje RiTE Gacko, iz 2003. godine, „Safir“ je među domaćim firmama prednjačio po potraživanjima od RiTE Gacko. Samo te godine „Safir“ je od RiTE potraživao 455.308,88 KM. (Nezavisne novine 28.02.2007 )
  jaran, 29.03.2013. 21:37:39 [71857]
  http://www.gacko.net/photogallery/Image3.jpg
  Smijenjeni sekretar SO Gacko Čedomir Janjušević biće ponovo vraćen na posao

  U GACKU SE I DALJE ZATAŠKAVA KRIMINAL

  2006-07-30 16:57:20

  GACKO (SINA) – Diplomirani pravnik iz Gacka Čedomir Janjušević koji je dugi niz godina obavljao funkciju sekretara Skupštine Opštine Gacko, a onda razriješen ove dužnosti i udaljen sa posla, ponovo će biti vraćen na posao, odlučio je Odbor za žalbe Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

  Ovo rješenje je upućeno i načelniku opštine Gacko Milanu Radmiloviću, gdje mu je naloženo da Janjuševića rasporedi na radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi, kao i da mu se isplate sve neisplaćene plate i druga primanja za koja je mjesecima bio uskraćen.

  Protiv takvog rješenja, u kome je konstatovano da su u *slučaju Janjušević* nadležni u Opštini Gacko nezakonito postupili zbog *pogrešnog i nepotpunog utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnih propisa*, nije dozvoljena žalba.
  Ne komentarišući da li će ponovo biti i sekretar Skupštine Opštine Gacko, Janjušević kaže da mu se, osim vraćanja na posao koji odgovara njegovoj stručnoj spremi, moraju isplatiti sve zaostale plate i druga primanja za svih 13 mjeseci, koliko je, kako kaže, voljom lokalnih moćnika, bio bez posla i zdravstvene zaštite.
  *Sve to mi se deslio zbog moje zakonske i moralne obaveze da kao sekretar Skupštine Opštine ukazujem na nezakonitosti koje su ti isti sprovodili i još uvijek sprovode, pa su mi bili oduzeli sve osim prava da udišem zagađeni gatački vazduh*, kaže Janjušević, aludirajući na malverzacije SO Gacko i Rudnika i Termoelektrane, koje su potvrdili i prošlogodišnji revizorski izvještaji Boška Čeka.

  On je, kako tvrdi, još prije Čekovih izvještaja o poslovanju opštine Gacko u 2004. godini iznosio na vidjelo malverzacije Opštine i RITE *sa desetinama miliona nezakonito potrošenih maraka, ukazujući uporno punih 14 godina na organizovani kriminal ogromnih razmjera u ovom mjestu*.

  Janjušević tvrdi da je nadležnim istražnim organima davno podnio prijavu protiv odgovornih lica u Skupštini Opštine sa, kako kaže, 300 stranica neoborivih dokaza o mućkama, gdje su, između ostalog, bez ikakovog zakonskog osnova, pojedincima kupovani i dijeljeni stanovi, ili su dodjeljivani stambeni krediti, čak i onima koji nisu radili u Skupštini Opštine, dok su nekima, s druge strane, uručivani građevinski paketi i po nekoliko puta.

  On dodaje da je neshvatljivo da se zbog svega toga još niko u SO Gacko nije našao *sa one strane brave*, zapitavši se – Ko to u Gacku permanentno zataškava kriminal?…x-(x-(x-(

 6. Sve su zene oko mene
  Nijedna ne zna,ali ja znam
  Ako pridju,malo blize
  Ja mogu svasta da im dam
  I na svetlu i u mraku
  U avionu,kamionu
  Dok pada kisa,ili grad
  Moje su sad

  Sto ja volim taj sex
  Ja volim taj sex
  Ja volim taj sex
  Ja volim…
  Ja volim taj sex

  I dok lezim,i dok stojim
  Kada molim,i kad brojim
  Kada mashtam,i kada prashtam
  I sta sad
  I u sumi,i na njivi
  I an travi,i na sljivi
  Kad sam s tobom,
  I kad sam sam
  Tananana ram

  Sto ja volim taj sex
  Ja volim taj sex
  Ja volim taj sex
  Ja volim…
  Ja volim taj sex

  Kad je crno,kad je belo
  Kad je moje,tvoje celo
  Kad je tvoje,samo moje
  Kad je dvoje,ili troje
  Kao odmor,i kao rad
  Kao selo,i kao grad
  Kao gavran,i kao lav
  Kao mnjau i kao aav aav

  Sto ja volim taj sex
  Ja volim taj sex
  Ja volim taj sex
  Ja volim…
  Ja volim taj sex
  x-(x-(x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *