Комшић (није Жељко): Војводина личи на Словенију из осамдесетих

Академик Војвођанске академије наука и умјетности Јован Комшић изјавио је да се Војводина данас налази у сличном положају као Словенија у бившој Југославији крајем осамдесетих година. Комшић је за данашњи новосадски Дневник рекао да би Војводина, која почива на европској културолошкој матрици, била највећи губитник уколико би Србија одустала од европских интеграција, али и највећи […]

понедељак, октобар 15, 2012 / 08:37

Академик Војвођанске академије наука и умјетности Јован Комшић изјавио је да се Војводина данас налази у сличном положају као Словенија у бившој Југославији крајем осамдесетих година.

Комшић је за данашњи новосадски Дневник рекао да би Војводина, која почива на европској културолошкој матрици, била највећи губитник уколико би Србија одустала од европских интеграција, али и највећи "болесник" у таквој антиевропској Србији.

"И Словенци су, подсетићу, отворено питали каква је ту рачуница, која је добит, колики су трошкови…", казао је Комшић.

Он је оцијенио да је у Србији на дјелу расцјеп измедју градјанског модернистичког и европског концепта, на једној страни, и националистичког концепта деветнаестовековне државе, на другој.

Према његовим ријечима, нема сумње да је градјанска матрица у Војводини већинска, јер се то потврдјује и у изборним циклусима и у свим социолошким истраживањима.

"Пресецање комуникација са Европом од Војводине би направило највећег болесника унутар затворене и изоловане Србије, која тражи идентитет у некој врсти реплике Белорусије, а што смо већ видели деведесетих година", упозорио је Комшић.

Додао је да је проевропска политика једина шанса и за Војводину и за Србију.

"Осим уколико неко не сматра да ту шансу имамо у извозу ‘пинк пантера’ и најсуровије мафије у Европу, белог робља, азиланата… А то су упозорења која већ добијамо", казао је Комшић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *