Kомшић-Изетбеговић: Нема говора о новом територијалном разграничењу

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је данас у Сарајеву да захтјев Хрватског народног сабора (ХНС) за трећим ентитетом није ништа ново, али да је у БиХ немогуће повлачити границе. "У БиХ, кад се повлаче границе, увијек се ради уз оружје и крв", рекао је новинарима Комшић, оцијенивши да је прича о трећем ентитету […]

среда, април 20, 2011 / 16:02

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић изјавио је данас у Сарајеву да захтјев Хрватског народног сабора (ХНС) за трећим ентитетом није ништа ново, али да је у БиХ немогуће повлачити границе.

"У БиХ, кад се повлаче границе, увијек се ради уз оружје и крв", рекао је новинарима Комшић, оцијенивши да је прича о трећем ентитету у првом реду штетна по Хрвате у БиХ.

Он је истакао да питање трећег ентитета отвара низ незгодних питања на која треба одговорити, као што су чији је Мостар, како повући границе и како убиједити друге да пристану на то.

"Посебно је питање за Драгана Човића и Божу Љубића да дефинишу границе тог ентиета у Републици Српској", рекао је Комшић и напоменуо да је питање и како повући границе у средњој Босни.

Према његовим ријечима, прича о трећем ентитету врло је опасна, политички недосљедна и анахрона у вријеме кад се говори о евроатлантским интеграцијама БиХ.

Комшић је оцијенио да се на Сабору није чуло и видјело ништа што одраније није познато.

"Политички ставови два ХДЗ-а су нам познати, а јуче су у форми сабора изнесени јавно и уобличени у један документ", рекао је Комшић и закључио да у томе не препознаје никакво ванинституционално нити ванправно дјеловање.

ХНС јуче је у Мостару усвојио Резолуцију у којој се, између осталог, наводи да "детаљна реформа Устава БиХ, која ће обезбиједити институционалну равноправност и нову административно-територијалну организацију и укључивати федералну јединицу са хрватском већином може гарантовати истинску равноправност хрватског народа.

ИЗЕТБЕГОВИЋ: ЗАКЉУЧАК ХНС-а НЕРЕАЛН

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић сматра да је закључак Хрватског народног сабора о оснивању хрватског ентитета у БиХ нереалан и да може цијелу земљу довести у кризу.

"Ићи на драматично мијењање Дејтонског споразума, да се уведе трећи ентитет, нереалан је пут који ће цијелу земљу довести у кризу, све народе, па и хрватски", рекао је Изетбеговић новинарима у Сарајеву.

Изетбеговић је увјерен да договор о трећем ентитету није могуће постићи за преговарачким столом и да нема саговорника за ово питање.

Оцијенивши да ће, што се прије одустане од таквих захтјева, прије бити ријешени реални проблеми, бошњачки члан Предсједништва сагласио се са неким од хрватских захтјева, попут захтјева да добију аутентичне представнике у БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *