Комисија расвјетљава прошлост бечке Филхармоније

Посланик странке Зелених и историчар Харалд Валзер затражио је формирање комисије историчара која треба да расвијетли прошлост бечке Филхармоније, односно период Трећег рајха. „Још увијек шеф оркестра Клеменс Хелсберг на сајту Филхармоније указује да је Новогодишњи концерт успостављен 1939. године и то тумачи једном врстом отпора”, навео је Валзер у саопштењу. Он је указао да […]

понедељак, децембар 31, 2012 / 08:27

Посланик странке Зелених и историчар Харалд Валзер затражио је формирање комисије историчара која треба да расвијетли прошлост бечке Филхармоније, односно период Трећег рајха.

„Још увијек шеф оркестра Клеменс Хелсберг на сајту Филхармоније указује да је Новогодишњи концерт успостављен 1939. године и то тумачи једном врстом отпора”, навео је Валзер у саопштењу.

Он је указао да су историчари доказали да је овај концерт „резултат националсоцијалистичке политике у области културе”.

Зелени због тога захтјевају успостављање комисије историчара јер, како је нагласио, до сада одговорни у бечкој Филхармонији нису у стању да одају пошту члановима сопственог оркестра који су убијени у концентрационим логорима.

„Истовремено им не смета да су почасни прстен доделили једном осуђеном ратном злочинцу као што је Балдур фон Ширах и то још 1966. године”, критиковао је Валзер.

Он је указао да је још прије двије године руководству Филхармоније доставио захтјев за сагледавање историје и да је вријеме да идуће године започне рад комисија историчара.

„Тврдоглав став само штети Филхармонији и баца сијенку не само на државни оркестар већ цијелу земљу”, поручио је Валзер.

Иначе Хелсберг је прошле недеље одбио успостављање комисије историчара.

„Сваки научник, истраживач може доћи и погледати ствари. То нико не спречава”, казао је он додајући да се код додјеле почасног прстена Фон Шираху ради о „појединачној активности”, и да поред тога не може више ништа бити нађено у архиви.

Такође је најавио да ће сајт бечке Филхармоније идуће године бити измјењен и да ће садржати посебно поглавље посвећено добу Трећег рајха.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *