Комета на вечерњем небу

Наши пријатељи из Требињског астрономског удружења, чији рад Фронтал са задовољством прати, послали су нам текст који најављује и објашњава скори пролазак комете, који ће се поновити тек за 110.000 година. Астрономи су још прошле године најавили скори долазак двије сјајне комете па је 2013-та прозвана „годином комета“. Током марта мјесеца, ако временске прилике дозволе, […]

петак, март 8, 2013 / 06:05

Наши пријатељи из Требињског астрономског удружења, чији рад Фронтал са задовољством прати, послали су нам текст који најављује и објашњава скори пролазак комете, који ће се поновити тек за 110.000 година.

Астрономи су још прошле године најавили скори долазак двије сјајне комете па је 2013-та прозвана „годином комета“.

Током марта мјесеца, ако временске прилике дозволе, имаћемо прилике да посматрамо, чак и голим оком, комету 2011 L4, која је познатија по свом називу: Pan-STARRS комета. То име носи по опсерваторији са које је откривена 6. јуна 201. године. У почетку, по открићу, имала је сасвим мали привидни сјај. Али са приближавањем Сунцу и нашој планети, почела је развијати кому око себе, добијати у сјају и постала је видљива у аматерским телескопима са јужне Земљине полулопте.

Шта су комете?

Комете су велике грудве састављене од стијена, прашине, воденог леда, метана, амонијака и других једињења. Дубоко у свемиру сав тај материјал се налази у компактној грудви, у замрзнутој чврстој структури. Али када комета приђе ближе Сунцу онда се њен материјал лагано топи, из ње се ослобађају гасови и прашина и комета развија фину, њежну маглу око себе коју зовемо кома. Само тијело комете може бити пречника од свега неколико километара, а да кома буде знатно већих димензија. Октобра мјесеца прошле године кома комете Pan-STARRS процијењена је на 120.000 километара у пречнику. Под утицајем Сунчевог зрачења комета је почела да испушта и свој дуги реп. Треба имати на уму да је реп, осим у неким специјалним случајевима, увијек окренут супротно од Сунца.

Ова комета се већ увелико види, али је ноћу на јужној Земљиној полулопти. Из наших крајева ће се видjети од 10. марта ниско на западном небу, са првим сумраком и брзо ће заћи за хоризонт. Зато не треба оклијевати, већ је треба сачекати на западном небу да се појави чим Сунце зађе. Комету ћемо видјети као сјајну звијезду прве магнитуде, а толики сјај отприлике има звијезда Вега у сазвјежђу Лире. Дакле, ако буде ведро видјеће се сасвим солидно и голим оком. Иначе, када су услови осматрања добри, голим оком се виде небески објекти до шесте магнитуде. При овом треба имати на уму да већа магнитуда означава мањи сјај објекта – сјајнија је звијезда прве магнитуде од звијезде нпр. пете.

Ево неких битних података о комети:

Комета је прошла поред Земље на најближем растојању 5. марта на 150 милиона километара.

Биће најсјајнија између 8. и 12. марта са магнитудом око +1.

Сунцу ће најближа бити 10. марта – на око 45 милиона километара што је ближе него што се планета Меркур приближи Сунцу. Средње растојање Меркура од Суца је 58 милиона километара.

Одакле долазе комете?

Дом комета је Ортов облак (назив по холандском астроному Јану Орту). То је најудаљеније подручје Сунчевог система, на самој ивици дејства Сунчеве гравитације. Понекад, када на примјер нека звијезда прође поред Сунчевог система, комете у Ортовом облаку се ускомешају, а нека полети и према унутрашњости Сунчевог система. Претпоставља се да је комета Pan-STARRS стигла из Ортовог облака и да јој је за тај пут требало више милиона година. Други извор комета је Кујперов појас (назив по холандско – америчком астроному Џерарду Кујперу). Овај појас се налази иза орбите планета Нептун.

Иначе ова комета је непериодична, а то значи да је нећемо више никад видјети. Заправо нови пропрачуни говоре да ће се ова комета вратити поново у наш комшилук, тек за 110.000 година!

Опсерваторија Pan-STARRS

Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) је астрономска опсерваторија са телескопом промјера огледала од 1,8 метара, смјешена на врху планине Халеакала на висини од тро километра, на другом по величини хавајском острву Мауи.

Цртеж у додатку (изнад) представља положај комета на вечерњем небу у наредном периоду. Фотографија комете (насловна) урађена је из Аустралије почетком марта.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *