Комерсант: НБС изгубила независност

Измjенама Закона о Народној банци Србије које је у суботу усвојила Скупштина Србије, та банка је изгубила независност, оцјењује данас московски дневник Комерсант.  У тексту под називом „Народна банка земље губи независност”, лист пише да измјене закона „очигледно противурече нормама које су на снази у ЕУ”. Дневник пише да је српски парламент пооштрио контролу над […]

уторак, август 7, 2012 / 13:21

Измjенама Закона о Народној банци Србије које је у суботу усвојила Скупштина Србије, та банка је изгубила независност, оцјењује данас московски дневник Комерсант.

 У тексту под називом „Народна банка земље губи независност”, лист пише да измјене закона „очигледно противурече нормама које су на снази у ЕУ”.

Дневник пише да је српски парламент пооштрио контролу над НБС, формирајући контролни орган, одговоран за координацију између банке и других органа.

„Лишавање банке независности омогућиће индиректно да се субвенционишу буџетски расходи и заустави раст државног дуга, али мјере за борбу против рецесије противурече не само захтјевима ЕУ у коју Србија намјерава да уђе 2015. године, већ и Међународног монетарног фонда (ММФ) од кога руководство намјерава ускоро да затражи кредите”, пише лист.

Комерсант наводи примјер Мађарске и указује да се неуспјехом завршио њен покушај да уведе управљање новчаном масом и буџетом.

Лист подсјећа да је ММФ упозорио српски парламент да измјене Закона о НБС представља „значајну пријетњу њеној независности” и додаје да се сада може очекивати и „званична расправа” између ММФ и српског руководства о усвојеним измјенама.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *