Коме све Грчка дугује

Од укупног јавног дуга Грчке, који тренутно износи 323 милијарде евра, највећи удио у европском дугу имају земље чланице еврозоне на које отпада укупно 60 одсто дуга. Према табели грчких кредитора, коју је сачинио Би-Би-Си (ББЦ), еврозона је кроз Европски фонд за финансијску стабилност Грчкој позајмила 141,8 милијарди евра и још додатних 52,9 милијарди, кроз […]

понедељак, јул 6, 2015 / 17:11

Од укупног јавног дуга Грчке, који тренутно износи 323 милијарде евра, највећи удио у европском дугу имају земље чланице еврозоне на које отпада укупно 60 одсто дуга.

Према табели грчких кредитора, коју је сачинио Би-Би-Си (ББЦ), еврозона је кроз Европски фонд за финансијску стабилност Грчкој позајмила 141,8 милијарди евра и још додатних 52,9 милијарди, кроз посебан зајам за Грчку.

Гледано по државама, највећи кредитор је Њемачка, која је преко европског програма помоћи и банака Грчкој пласирала укупно 68,2 милијарде евра, слиједи Француска с укупним износом од 43,3 милијарде евра, а на трећем мјесту је Италија са 38,4 милијарде евра. Иза њих су Међународни монетарни фонд који је Грчку кредитирао са 21,4 милијарде евра и Европска централна банка са 18,1 милијарди евра кредита.

Отпис тих дуговања, што се донекле очекује, прве двије земље неће превише да погоди с обзиром на њихову снажну економију, али би зато отпис дуга могао да представља проблем за Италију (38,4 милијарде евра) и Шпанију, којој Грчка дугује 25 милијарди евра, које и саме имају проблеме са отплатом дугова, слабим опоравком привреде и великом незапосленошћу, пренио је портал Индекс.хр.

И мање земље би могле да буду суочене са морањем да отпишу дуг Грчкој, што би за њих било прилично тешко с обзиром на однос дуга и њиховог бруто домаћег производа (БДП).

Словенија је Грчкој позајмила 1,4 милијарде евра што је 3,9 одсто БДП-а, док је Малта са позајмицом од 400 милиона евра, достигла пет одсто свог БДП-а.

Међу државама-повјериоцима са већим позајмицама су и Холандија са 13,4 милијарде евра, САД 11,3 милијарде, Велика Британија – 10,8 милијарди, Белгија са 7,5, Аустрија 5,7 и Финска 3,9 милијарди евра.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *