Коме је Србија упутила протестну ноту?

Сарајевска политичка чаршија ништа не прашта, па се може очекивати критика или чак позивање на одговорност министра унутрашњих послова Српске Драгана Лукача што је „специјалцима“ дозволио да у цивилним одијелима уђу у Меморијални центар и заштите Вучића од сигурног линча… Пише: Милорад ГУТАЉ Коме је Србија упутила протестну ноту и од кога у БиХ тражи […]

недеља, јул 12, 2015 / 13:23

Сарајевска политичка чаршија ништа не прашта, па се може очекивати критика или чак позивање на одговорност министра унутрашњих послова Српске Драгана Лукача што је „специјалцима“ дозволио да у цивилним одијелима уђу у Меморијални центар и заштите Вучића од сигурног линча…

Пише: Милорад ГУТАЉ

Коме је Србија упутила протестну ноту и од кога у БиХ тражи да осуди и истражи покушај /убиства/ линча премијера Србије Александра Вучића на комеморацији у Поточарима?

Одговор политичког Сарајева биће оспоравање и минимизирање овог случаја – што је већ на сцени, јер суштински имагинарна БиХ егзистира само онако како то види сарајевска политичка елита.

Представници из Републике Српске у заједничким органима немају заједнички став да саопште својим бирачима шта се дешавало у Поточарима и шта се све дешава оваквој БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић осудио је напад и наставио да понавља како је заслужан што је указивао на могући инцидент у Поточарима. А шта је урадио?

Требало је да након покушаја линча премијера Србије хитно сазове сједницу Савеза за промјене /који је активан када треба рушити Владу Републике Српске/ да утврди смјернице дјеловања српских представника у заједничким органима.

У најмању руку, требало је да се консултује са представницима власти Републике Српске о томе шта и какав став заузети, јер оно што се у Поточарима десило јесте напад на Србе. То нико не може оспорити.

Руководство Републике Српске одмах је јасно и отворено окарактерисало и осудило напад на премијера Србије Вучића.

Предсједништво БиХ, у свом стилу, тражи од надлежних полицијских и правосудних органа на свим нивоима да се хитно проведе детаљна истрага с циљем идентификације извршилаца напада. То је добро, али да ли је искрено?

Слична формулација употријебљена је и када је горјела зграда Предсједништва БиХ на протестима у Федерацији БиХ, па је условно осуђен само онај који је најмање крив, боље речено није никако крив.

Предсједништво БиХ позива правосудне органе БиХ да истраже напад на Вучића, а унапријед зна какав ће резултат бити.

Шта мисле у политичком Сарајеву неувијено је рекао посланик СДА у Представничком дому парламента БиХ Шемсудин Мехмедовић, наводећи да је "Вучић постигао управо оно што је желио" и додао да ће "Бошњаци који живе на овим просторима сигурно након овог бити изложени испадима екстремиста из реда српског народа".

Умјесто да се извињава Србији и Србима, Мехмедовић унапријед осуђује српски народ и доводи га у позицију да се брани од нечега што није урадио, док на другој страни Мехмедовић не осуђује напад на Вучића, него поручује "да се није смјело кварити" достојанствено обиљежавање 20 година Поточара?!

Пошто сарајевска политичка чаршија ништа не прашта, нити жели да мијења своју политику у БиХ, може се очекивати критика или чак позивање на одговорност министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача што је специјалцима Српске дозволио да у цивилним одијелима уђу у Меморијални центар и заштите Вучића од сигурног линча.

Каква ће бити судбина протестне ноте у Предсједништву БиХ може се наслутити. Као и све до сада – све пропада или се разводњава, као што је то случај и са структуралним дијалогом о правосуђу БиХ, терористичким актима у Зворнику, Бугојну, на америчку Амбасаду, случајем "Сејдић – Финци"… .

И док чланови Предсједништва БиХ буду, искрено или неискрено – зависно од тога ко их је бирао, расправљали о протестној ноти Србије, сигурно је једно – народ Републике Српске осудио је покушај убиства премијера Србије у Поточарима.

У Федерацији БиХ бошњачки политичари већ излазе са процјенама да је то дјело пет-шест неодговорних појединаца, који су покварили укоп посмртних остатака у Поточарима.

Покушај минимизирања истине у већинском бошњачком дијелу Федерације БиХ видљив је и поред тога што су телевизијске камере јасно забиљежиле покушај линча.

Да није било камера, бошњачки политичари још би нас убјеђивали да се Вучићу ништа није догодило, осим да је у маси "изгубио наочаре".  0 КОМЕНТАРА

  1. I kome je Srbija uputila protestnu notu?
    Zašto predstavnici Srpskog naroda u Sarajevu nemaju zajednički stav?
    Da li baš postoji rukovodstvo RS ili je to jedan čovjek?
    Znate li da je predsjednik vlade Srbije,spasavao živu glavu na teritoriji RS.Ko kontroliše ovu teritoriju?Gde su i šta su radile službe kojima je zadatak da u bezbednosnom smislu sve dobro funkcioniše?Mnogo pitanja,a odgovora nema.Važno je da je neko drugi kriv.Mi nismo.Autor teksta bi trebao da malo zašilji olovku.Bolje piše.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *