Колунџија: Од деполитизације нема ништа

Постављање другог човjека партије на власти за гувернера за ДС је очигледан доказ да од деполитизације неће бити ништа, већ да постоји воља владајуће већине да успостави партијску државу, изјавила је данас посланица те странке у Скупштини Србије Нада Колунџија.  Колунџија је у расправи о избору гувернера оцјенила да се ради о „политичком насиљу којим […]

понедељак, август 6, 2012 / 13:24

Постављање другог човjека партије на власти за гувернера за ДС је очигледан доказ да од деполитизације неће бити ништа, већ да постоји воља владајуће већине да успостави партијску државу, изјавила је данас посланица те странке у Скупштини Србије Нада Колунџија.

 Колунџија је у расправи о избору гувернера оцјенила да се ради о „политичком насиљу којим се једна самостална независна институција ставља под партијску контролу странке која има доминантан утицај у владајућој већини”.

Она је запитала да ли је Табаковић свјесна каква опасна полуга у рукама извршне власти може бити и каква може бити њена одговорност за послиједице које тако могу настати.

„Остаје да се надамо да сви наши страхови нису оправдани, али наше искуство показује да наши страхови нису довољно велики колико је опасност од оваквих потеза велика”, рекла је Колунџија.

Она је оцјенила да би нормалан политички слијед догађаја био да је одржана дебата о одговорности гувернера Шошкића и уколико би било утврђено да није добро радио да га затим скупштина због тога разрјеши.

„Да ли је Јоргованка Табаковић, која је претходно била кандидат СНС за премијера, толико инсистирала да буде гувернерка да смо морали читав закон да мјењамо да би се остварила таква амбиција”, упитала је Колунџија.

„Свако ко је имао илузију да ће после избора наступити период департизације, али сада види да од тога нема ништа”, додала је она истичући да је садашња власт критиковала рад досадашњег гувернера, али да није изнијела никакав концепт нити идеју о вођењу монетарне политике.

Подсјетивши да су многе међународне финансијске институције и ЕУ упутиле упозорења због измјена Закона о НБС, Колунџија је истакла да је то огроман корак уназад и антиевропска пракса.

Петковић: Нећемо подржати избор Табаковићеве за гувернера

Посланичка група ДСС неће подржати избор Јоргованке Табаковић за гувернера, јер није гласала ни за избор нове владе, а како је данас рекао представник те странке у Скупштини Србије Мирослав Петковић она ће бити само продужена рука управо те владе.

„Против Табаковићеве као личности и као економског стручњака немамо ништа, као ни против њене биографије, али ДСС није подржала владу и сматрамо да ће она бити само продужена рука нове владе”, рекао је Петковић у скупштинској расправи.

Он је рекао да осим о биографији, посланици нису имали прилику да чују ништа о програму и циљевима будућег гувернера и оцјенио да у расправи не очекује одговоре њених страначких колега, већ гувернера који ће водити независну институцију.

„НБС је темељ финансијског система, а гувернер је њен први човјек. Стари гувернер је отишао у тишини, нисмо имали прилику да расправљамо о томе како је радио и са задовољством гласамо за његово разрјешење, али није у реду ни да гласамо на основу индиција шта ће и како ће нови гувернер радити. Нисмо чули програм, циљеве за које ће се залагати”, додао је Петковић.

Према његовим ријечима, посланици и јавност треба да чују какву ће политику водити гувернер, да ли је то политика претходника или је то она коју је Табаковићева заступала у парламенту, критикујући гувернера Дејана Шошкића.

„Веома нас интересује како ће гувернер утицати на економску, фискалну и монетарну политику, да ли су циљеви НБС и циљеви владе, питање је да ли ће нови гувернер поштовати Закон о НБС јер ће онда доћи у сукоб са страначким колегама и колегама из владајуће коалиције”, сматра Петковић.

Он је навео да Закон о НБС као основни циљ поставља стабилност цјена, а у недавној расправи о измјенама тог закона се говорило само о стабилности курса.

Петковић је поставио низ питања кандидату за гувернера, међу којима је и како ће се односити према том питању, како процењује питање курса динара у наредних годину дана или неколико месеци, која је граница када НБС неће моћи да интервенише на тржишту, на који начин се обезбеђује стабилност цена…

„Раст цена је значајан, а најављују се нова поскупљења, да ли ће рецепт за стабилност динара бити онај који је довео до општег сиромаштва, да ли још стојите на политици циљане инфлације, како ће се гувернер понашати када су у питању девизне резерве?”, наставио је са питањима посланик ДСС.

Њега је занимало и шта ће будући гувернер учинити уколико дође до повлачења неких страних банака из Србије, на који начин ће спроводити контролу банкарског сектора, какав ће одговор бити ако дође до повећање камата и који је став Табаковићеве према аранжману са ММФ.

„Да ли ће се средства ММФ третирати као јави дуг, та питања смо заједно постављали у парламенту, наравно, и важно питање је плата гувернера, да ли ће доћи до промена и да ли ће се смањити накнаде члановима Савета”, навео је Петковић.

Он је рекао и да је уверен и да на многа од тих питања посланици данас неће добити одговор.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *