Колонијално наслијеђе: Нови Зеланд мијења заставу?

Премијер Новог Зеланда Џон Ки предложио је одржавање референдума о промјени националне заставе, јавио је данас британски ББЦ. "Моје је мишљење да изглед новозеландске заставе симболизује колонијалну и пост-колонијалну еру чије је вријеме прошло. Предлажем да предузмемо још један корак у еволуцији модерног Новог Зеланда, признајући своју независност кроз нову заставу", рекао је Ки у […]

среда, март 12, 2014 / 09:54

Премијер Новог Зеланда Џон Ки предложио је одржавање референдума о промјени националне заставе, јавио је данас британски ББЦ.

"Моје је мишљење да изглед новозеландске заставе симболизује колонијалну и пост-колонијалну еру чије је вријеме прошло. Предлажем да предузмемо још један корак у еволуцији модерног Новог Зеланда, признајући своју независност кроз нову заставу", рекао је Ки у говору на Универзитету Викторија у Велингтону.

Премијер је навео да такав потез не смањује везе са британском монархијом.

"Ми, ипак, устрајавамо на јакој и важној уставној повезаности са (британском) Монархијом", навео је новозеландски премијер и додао да је мишљења да јавност није за одустајање од чврсте везе са Лондоном.

Ипак, премијер наводи да о том питању морају да се изјасне Новозеланђани на референдуму.

Садашња застава Новог Зеланда нашла се на удару критике зато што се у горњем лијевом углу налази застава Велике Британије као симбол колонијалне силе, а на остатку су четири црвене звјездице на тегет позадини који представљају сазвјежђе Јужни крст Млијечног пута.

ББЦ наводи да није јасно у којој мјери постоји подршка Новозеланђана за промјену националне заставе, пошто је једна анкета крајем прошлог мјесеца показала да је 28 одсто испитаника било за промјену, у односу на 72 одсто оних који су били задовољни тренутном верзијом заставе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *