Колинда Милу и другарима: Договоримо се мимо суда око Превлаке

Црна Гора и Хрватска још једном треба да покушају да договором ријеше спор са Превлаком, прије него што то питање дође пред међународни суд, изјавила је хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић. Китаровићева сматра да би државне границе требало утврдити непосредним договором и склопити уговор о граници. Према њеним ријечима, мора се поћи од међународноправног начела […]

петак, мај 6, 2016 / 10:57

Црна Гора и Хрватска још једном треба да покушају да договором ријеше спор са Превлаком, прије него што то питање дође пред међународни суд, изјавила је хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић.

Китаровићева сматра да би државне границе требало утврдити непосредним договором и склопити уговор о граници.

Према њеним ријечима, мора се поћи од међународноправног начела поштовања бивших републичких граница, што су обје земље прихватиле основним документима.

(Што, наравно, није важило за Србију и њену покрајину Косово и Метохију…)

"И о изласку пред неко међународно тијело, било међународни суд било арбитражу, требало би се усагласити", рекла је Китаровићева за подгоричке "Вијести".

Она је наласила да је од успостављања "привременог" режима прошло превише времена и сматра да су обје земље довољно зреле да ријеше питање Превлаке у духу добросусједних односа и пријатељства.

Спор између Црне Горе и Хрватске о Превлаци постоји од распада бивше Југославије јер обје земље сматрају да им овај дио територијално припада.

У више наврата покушано је да се постигне договор о Превлаци али је овај проблем завршио на арбитражи у Хагу, гдје треба да се донесе одлука о овом спору. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *