Колинда иде у Блајбург, и неће држати говор

Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић потврдила је да ће средином маја присуствовати комеморацији у Блајбургу у Аустрији поводом 70. годишњице страдања заробљених припадника НДХ и других поражених војних формација у Другом свјетском рату. „Мислим да се стратишта не смијју користити за политичке поруке и политизовање, већ искључиво за пијетет према жртвама, осуду свих тоталитарних режима и […]

среда, април 29, 2015 / 09:02

Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић потврдила је да ће средином маја присуствовати комеморацији у Блајбургу у Аустрији поводом 70. годишњице страдања заробљених припадника НДХ и других поражених војних формација у Другом свјетском рату.

„Мислим да се стратишта не смијју користити за политичке поруке и политизовање, већ искључиво за пијетет према жртвама, осуду свих тоталитарних режима и свега што је почињено у име тоталитарних режима”, рекла је Грабар-Китаровић за Хрватску телевизију.

Она је рекла да на комеморацији у Блајбургу, гдје досад није било високих хрватских званичника, неће држати говоре.

За разлику од Блајбурга, Грабар-Китаровић у недељу није била на комеморацији поводом 70-годишњице пробоја затвореника из концентрационог логора Јасеновац, већ је тамо отишла сама, без пратње медије, 22. априла, на дан пробоја логораша из тог усташког логора.

Она је за ХРТ рекла да у Јасеновац отишла сама да би се жртвама поклонила у тишини. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *