Који језик користи администрација Српске?

Радознао, какав јесам, случајно дођох у посјед једног документа-одбијенице на жалбу – са потписом Фрањо Црнц, у име Одбора за жалбе, Министарства за локалну самоуправу РС, на чијем челу је министар Лејла Решић. Пише: Миленко Вишњић Преименовање српског у хрватски језик, увијек је вршено самовољно и насилно – правећи га ножем; званично и први пут, […]

четвртак, март 7, 2013 / 06:08

Радознао, какав јесам, случајно дођох у посјед једног документа-одбијенице на жалбу – са потписом Фрањо Црнц, у име Одбора за жалбе, Министарства за локалну самоуправу РС, на чијем челу је министар Лејла Решић.

Пише: Миленко Вишњић

Преименовање српског у хрватски језик, увијек је вршено самовољно и насилно – правећи га ножем; званично и први пут, Рјешењем Анте Павелића и његове усташке власти 1941. године. Други пут, на сличан начин, насилно и самовољно, језик је мијењан одлуком Туђманове власти 1993. године, без икакве научне језичке основе и научног образложења. Исто тако и на сличан начин, «мјењачи» су мијењали, ко зна колико држава, али језик нису могли измијенити, јер језик није вјера, ни секта, па ни држава, да се промијени преко ноћи.

Босански језик је у БиХ установио Бењамин Калај, у вријеме анексије и окупације ове несрећне земље, од Аустроугарске. „Укидање и забрана латинице» – каже се у Програму за заштиту језика УКС – «у подручјима насељеним Србима, био би штетно и непромишљен потез.» И моја маленкост мисли да би то био најбољи поклон свима онима, који силом мијењају српски језик; језик, којим и сами говоре. Надам се да ово не звучи превише радикално – пишимо и латиницом, јер то нас чини богатијим.

Радознао, какав јесам, случајно дођох у посјед једног документа-одбијенице на жалбу – са потписом Фрањо Црнц, у име Одбора за жалбе, Министарства за локалну самоуправу РС, на чијем челу је министар Лејла Решић. Био сам ужаснут од онога што сам видио, читајући и знојећи се да дешифрујем скрнавштине и новоизмишљене ријечи. Помислих, па докле је домаћа власт спремна да иде, додворавајући се својим службеницима, чак по цијену уништавања и матерњег језика?

Па и језик, којим власт комуницира, ваљда се зове српски? Зар не, немају преводиоце? Или, можда није српски!? Богами, поменути документ као да је писан у неком од горе описаних периода – Антином или Фрањином – изгледа као сатничка заповијест из 1941. године. Ваљда је и случајност тако хтјела, те да је Рјешење, на које се јадни радник жалио, потписао лично градоначелник Гаврановић или, како га по имену његове жене и из миља зову – Бегзада.

Није тешко наслутити да је та (о)жалба одбијена, сукладно члану том и том. Мало старији, могу се присјетити или, можда, добро знају, да се овакав «дијалект» није користио ни прије рата на овим просторима. Само маштовитији могу себе замислити како пишу овако рјешење у сред града Загреба и, још да се осјете пријатније, користећи екавски изговор.

Изгледа, да за сумњичаве као што сам и сам, има превише случајности у тој «одбијеници» и у вертикали саме власти Српске? Што је много, много је! Можда ће неки заграктати да је ово шовинистички приступ, али, увјеравам вас – није тако.

Није ријеч о томе да некоме или мени смета хрватски дијалект, сем ако је дугачије Уставом ријешено, него је напросто ријеч о измишљању-извртању ријечи; начину, који лингвистика не познаје. С друге стране, ради се о заштити једине преостале културне и националне вриједности – заоставштине, која још није окупирана – матерњег језика. Ја се лично не стидим, а то и не кријем, да желим да отворено браним, једину духовну и неуништену вриједност – тај наш јадни и истргани матерњи језик. Исто то мислим и за друге – да чувају свој идентитет и у томе нема ништа лоше.

Или можда, не могу да схватим потребе «владајуће структуре», којој је сваки глас драгоцјен, глас сваког бирача, а језик; језик, као и увијек – некако ће преживјети!? Или, можда је ипак, критично мали број оних који користе српски језик, у власти Српске? Колико ће од њега остати; е, то их није брига. Хоће ли преживјети? Радећи овако, како радимо – а и сигран сам да не би ни Анте, а богами ни Фрањо, ишли тако далеко – мислим да је наш језик у «кризи», поготову у крајевима далеко од Дрине.

На примјер, користећи низ ријечи, «скупћинска одлука»; знам, Анто би рекао «саборска одлука»; значи, то би било превише и за Антин укус. Да је ово очита и непотребна снисходљивост према некоме – иако смо се већ навикли на ријечи «опћинска», али не и на «скупћинска» – види се и упадљиво је на први поглед.

И, да завршим са чињеницама: Марин Држић и Јован Стерија Поповић, Иван Мажуранић и Петар Петровић Његош, Тин Ујевић и Јован Дучић, Динко Шимуновић и Симо Матавуљ, Добриша Цесарић и Васко Попа, Мирослав Крлежа и Иво Андрић, Иван Аралица и Добрица Ћосић, сви они пишу једним истим – српским језиком, без обзира на то којој књижевности, вјери, нацији и држави припадају. Сви су они писци српског језика.

Да ли ће господи: Фрањи, Лејли и Бегзади, имало помоћи ова моја јадиковка, зависиће, првенствено, од њиховог образовања, а богами, и од кућног одгоја. Све што буду лоше учинили, измишљајући скрнавштине у језику, биће на штету и нашег и њиховог језика, па нека изволе како воле.

Ипак, они су власт, а власт, понекад, није паметно критиковати, макар до даљњег.0 КОМЕНТАРА

 1. Šuplja priča. Lejla ima pravo da priča i piše svojim maternjim jezikom. To koliko znam nije srpski jezik a znam i da je ravnopravan srpskom.

  Nego, deder ti nama postavi linAk za taj dopis… pa da vidimo šta je to tebe toliko pogodilo.

 2. Да сте, ex-1978, прочитали пажљивије, видјели би да није одбијеницу потписала Лејла, него Фрањо, што чини ствар потпуно другачијом. Али, елем нејсе! А који је то језик којим говори Лејла, није уопште ни написано у чланку. „To koliko znam nije srpski „, а који је то језик – „није српски“, питаће се сви који имало имају знања о лингвистици.

 3. ma da, nemaš potrebe rešićku stavljati u negativan konteksts…ona je baš ministar kakav nam treba…pa ona ako nabroji 10 opština od 63 u RS, javno ima da se spalim na trgu…čovjek je potpuno u pravu…lejla može pričati jezikom bošnjačkog naroda,kako je to u Ustavu napisano…ali mi odbacujući svoj jezik i komentarušući kao vi gore ostavljamo mogućnost da oni kažu da govore bosanski jezik, iako takav jezik ne postoji niti na papiru…
  najbolji primjer je kasipović koji priča izvornim hrvatskim jezikom…ministar prosvjete i kulture srpskog naroda…hrvatski jezik…hrvat…jel malo apsurdno…nije…potpredsjednik vlade…jel sada ????B-)

 4. Знамо ми да је Црнц потписао. Али само да напоменемо да је министарка у оставци 81. годиште и да јој је прво и једино радно мјесто прије министарског било анонимна новинарка. Па није ни чудо што у том министарству разни Црнци могу да раде шта хоће.

 5. Ja sam upravo juce sa sinu, koji je treci razred, pregledao zadacu. Nakon neke pripovjetke koju su ucili uciteljica ima je zadala da za zadacu odgovore na neka pitanja iz te pripovjetke. Pa, kaze, prvo pitanje: „Tko je glavni junak“?
  drugo pitanje: Kamo je otisao? …
  Da ironija bude veca skola nosi ime „Vuk Stefanovic Karadzic“

 6. Da, najmanje toliko, jedno pravo – da se koristi „vlastiti jezik!?“, ne treba da poništava i drugo – da isključuje korišćenje čak i službenog – srpskog jezika.

 7. Шта је ово газда Дане? Јуче Алекса, данас Вишњић. Овај портал постаје Ошишани Фронтал.
  Али Лазаревић је цар. Двјеста жена до 27 године. Аферим. Ја у своје вријеме ни у Чику у Старту нисам НИ видио толико, а камо ли повалио. http://www.e-novine.com/entertainment/entertainment-licnosti/80164-Ekologijom-protiv-pederluka.html

 8. На почетку предлажем да се подсјетимо изгледа и писања свих писаних и штампаних слова ћирилице и латинице!
  Да ли их већина од претходних коментатора зна? Признајте!
  Изгледа да Аутор чланка „Који језик користи администрација Српске?“ познаје сва слова оба писма, јер се иначе не би одважио да пише о овако „тешком“ проблему образовања и власти РС!?
  Навешћу још један (можда га је тешко провјерити? проблем: у власти БиХ и РС, у области образовања, не постоји ни један значајан Србин, па макар био и неписмен (било би то и у складу са општим стањем власти и образовања РС и БиХ)!? 😀 B-)

 9. Izgleda da je malo ko od komentatora i pročitao, a pogotovu shvatio tekst i vidio kako je, po vertikalnoj liniji, sve uvezano i da su u pitanju nesrbi koji sude Srbima: Begzada-Gavranović – daje otkaz, Franjo odbija žalbu, a Lejla je samo šef vertikale vlasti. Još ako je radnik, koji se žalio bio Srbin, onda je sve jasno. Najvažnije je da se što prije da komantar i napadne. Lijepo je rekao Bojan5150: „Tisuću mi stožera, pa to je skandalozno.“ Nečuveno za jednu zajednicu koja se zove Republika Srpska – kakva ironija, baš „Srpska“!

 10. Који језик користи администрација Српске? (ЦИТАТ-НАСЛОВ) Одговор на „наградно“ питање: СВОЈ (НЕ СЕМАНТИЧКИ – ЧИСТО: ФИЗИЧКИ)!

 11. Који језик користи администрација Српске?
  Одговор:
  Зависи како им се ко намјести. Да ли је предња или задња страна.

 12. Ваљда ће министар – Џеки Махмутовић, доринијети развоју и унапређењу српског језика, који је доведен у опасност задњих година? Добити Златног љиљана, није шала и то ниакко не може нашкодити Републици Српској. Важно је да влада Српске има макар једног правог борца у својим редовима. Иначе, борци су одавно били потпуно запостављеена категорија.

  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=31246#komentar)

 13. Samo neka Dodik ovako nastavi, vlast je vlast i najbolje će je on i uništiti. Šta fali Josipovićima – popravio kvalitet hrvatskog jezika, Selmanima – pokrao što se pokrasti može, Lejlama i Mahmutovićima…

 14. Sa njim na čelu mi smo na začelju ne samo u Evropi već na cijeloj planeti u svakom pogledu. Uništio nas je materijalno i duhovno , doveo nas skoro do nepostojanja , razara naše biološko biće takvom brzinom da svako normalan treba da se zabrine i nešto preduzme. To ne može pojedinac da uradi, to može samo jaka i ujedinjena opozicija, ne riječima, nego akcijom, onako munjevitom kako nas on uništava. Nažalost, naša opozicija je ili potkupljena, ili jalova.
  Sve je degradirao do neslućenih razmjera. Baš sve.
  Njegov jezik je jezik ulice, jezik djilkoškokočijaški, jezik drskog silnika.

  Pjevanjem fuj muzike, onakve kakav je i on pridobio je neuke i glupe , a takvi su zahvaljujući degradacijom obrazovanja , dajući ga u ruke AntUnU, dobivao je glasove od glupih i neukih , ali i od potkupljene inteligencije, počevši od seratora, akademika…

  Duboko sam zabrinut i nespokojan za budućnost svoga naroda koji je u prejadnom stanju.

  Obraćam se mladima, školovanima, bez obzira kojoj stranci pripadaju da preduzmu nešto, da spase ono što moze još da se spasi.
  Ostane li još malo ovako, spasa nam nema. Djavo se ne šali, a u njegovim smo šapama.

 15. Нема веће казне за један народ него да му се наметну владари са талога тог народа! Тада ти најгори (којима ништа није светиња) имају у знак обавезе и захвалности да слушају своје стране менторе на саблазан свих умних, просвијећених које не треба амнестирати од кривице, јер нису ништа урадили да се то не деси.

  Ја не очекујем од владајућег СНСД-а и коалиционе клике да раде другачије него да послују као предузеће које првенствено штити своје интересе и које кажњава свакога ко им се не уклапа у њихов и по њима исправан ментални склоп!

  Замислите само да се којим случајем догоди да Срби добију власт способну, патриотску са најумнијим људима каква би се прашина по свијету дигла и разне домаће Наташе Кондићке и Соње Бисерко са све НАТО-ом, Бриселом и ко зна из каквих би још рупа изгмилили разни Чанци, педери који воле шупак више од нације и језика???

 16. soliumt, 09.03.2013. 15:14:40

  “Замислите само да се којим случајем догоди да Срби добију власт способну, патриотску са најумнијим људима каква би се прашина по свијету дигла“

  Управо такви нису дошли на власт смијенивши Чанке и остале педере?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *