Кога је предсједник помиловао прошле године

Предсједник Републике Српске (РС) Милорад Додик у прошлој години помиловао је само двојицу осуђеника, Адила Дудаковића из Орахове код Градишке те Драгана Станојловића из Бањалуке. Додик је прихватио једино молбе Дудаковића и Станојловића, иако му је лани упућено 10 захтјева осуђених особа за помиловања. У одлуци о помиловањима се наводи да се Адил Дудаковић ослобађа […]

четвртак, април 2, 2015 / 18:30

Предсједник Републике Српске (РС) Милорад Додик у прошлој години помиловао је само двојицу осуђеника, Адила Дудаковића из Орахове код Градишке те Драгана Станојловића из Бањалуке.

Додик је прихватио једино молбе Дудаковића и Станојловића, иако му је лани упућено 10 захтјева осуђених особа за помиловања.

У одлуци о помиловањима се наводи да се Адил Дудаковић ослобађа извршења казне затвора изречене пресудом Основног суда у Градишци, од 11. септембра 2013. године, којом је изречена казна затвора у трајању од један мјесец због почињеног кривичног дјела “Оштећење туђе ствари“.

Суд који је водио првостепени кривични поступак и Комисија за помиловање Министарства правде РС-а дали су позитивно мишљење о овој молби за помиловање.

Додиковом одлуком о помиловању, Драгану Станојловићу из Бањалуке замијењена је условном осудом, казна затвора изречена пресудом Врховног суда Републике Српске од 29. марта 2013. године, којом је изречена казна затвора у трајању од три године и шест мјесеци због почињеног кривичног дјела “Утаја пореза и доприноса“.

У овом случају суд који је водио првостепени кривични поступак дао је негативно мишљење, а Комисија за помиловање Министарстве правде РС-а позитивно мишљење о молби за помиловање.

Предсједнику РС Милораду Додику је у прошлој години достављено 10 Извјештаја о молбама за помиловање осуђених особа.

Када је у питању структура кривичних дјела, по двије молбе биле су особа осуђених за угрожавање јавног саобраћаја и неовлаштене производња и промет опојних дрога, по једна молба била је осуђених за разбојништво, убиство, шумску крађу, убиство у покушају, утају пореза и доприноса и оштећење туђе ствари.

Међутим, Додик је у току 2014. године донио само једну одлуку о помиловању осуђених особа на основу које је помиловао двојицу поменутих осуђеника.

Уставом РС, Законом о помиловању и Кривичним законом РС регулисано је да предсједник тог ентитета може осуђеним особама дати помиловања за кривичноправне санкције које је изрекао суд у РС и за правне посљедице осуде.

Ради ефикасног поступања по молбама осуђених, у поступку помиловања, учествује Комисија за помиловања министарства правде у Влади РС и судови који воде првостепене кривичне поступке на начин да дају позитивна или негативна мишљења о сваком појединачном приједлогу.0 КОМЕНТАРА

 1. Kome li ce on slati molbu za pomilovanje?

  Ako bude te srece da trazi pomilovanje.
  Nesto se sjetih zemunskog klana. Ne znam zasto. I Gadafija i Sadama se sjetim cesto.

  KO JE UBIO MILANA VUKELICA?
  DA, ZNAM DA SVI ZNATE KO JE. ODGOVOR JE TACAN.
  sAMO PITAM DA SE NE ZABORAVI.
  ZAR NE>

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *