Код Доктора по звук: Ко је најплаћенији музичар у овој години?

Само у овој години Др.Дре је зарадио чак 100 милиона долара и то не само захваљујући својој музици већ и веома унсоном бизнису са слушалицама „Битс бај Дре” које су прави хит.  „Нигерс вит едитус”, или „Црње са ставом”, или NWA – реп група, појављује се у другој половини осамдесетих година са текстовима у којима […]

недеља, децембар 23, 2012 / 06:18

Само у овој години Др.Дре је зарадио чак 100 милиона долара и то не само захваљујући својој музици већ и веома унсоном бизнису са слушалицама „Битс бај Дре” које су прави хит.

 „Нигерс вит едитус”, или „Црње са ставом”, или NWA – реп група, појављује се у другој половини осамдесетих година са текстовима у којима без цензуре причају оно што причају сваку дан код куће и у комшилуку, а што ће на америчке радио таласе и тв пријемнике донијети тзв. експлицитне текстове о бандама и уличном животу са оне стране закона (дрога, проститутке, оружје…), што ће бити познато као генгста реп.

Доктор Дре из поменуте NWA коју још чине Изи-и Ајс Кјуб, Ем си Рен и Ди џеј Јела … бруси тада знање за оно што ће постати касније: најпознатији продуцент и композитор битова за реп музику са западне америчке обале и творац интструментала који су препознатљиви по звуковима клавијатуре и спорим тешким битовима, у којима се осјете контуре булевара са палмама и авенија Лонг Бича. „Џи-фанк” – тако ће се звати музика коју прави Доктор Дре.

Према најновијој Форбсовој листи овај човјек је најплаћенији музичар у 2012. години. Само у овој години Др.Дре је зарадио чак 100 милиона долара и то не само захваљујући својој музици већ и веома унсоном бизнису са слушалицама „Битс бај Дре” које су прави хит. Овај репер, продуцент бит-мејкер и повремени глумац оставио је иза себе Роџера Вотерса из „Пинк Флојда”, Елтона Џона и многе друге.

Дреов пут до врха свих врхова у САД, оном на који стиже онај ко највише зарађује, ишао је из Комптона и NWA преко првог самосталног издања с почетка деведесетих „Кроник”, у издању злогласне „Дет роу рекордс” (Шуг најт, Тупак…) који му је донио Греми. Дре је за исту издавачку кућу „открио“ и продуцирао албум Снуп Дога, „Догистајл”, вишеструко платинасто издање.

Тиме ће започети оно што Дре најбоље зна – лансирање других репера у комерцијалну орбиту, што је подразумијевало њух и таленат за шубизнис, као и искуство и знање у реп-пословима и музици. Године 1996., оснива своју издавачку кућу „Афтермет”. То је бурно вријеме када такозвани реп рат источне и западне обале САД завршава убиствима Тупак Шакура и Ноториус Би-ај-џија. Била је то деценија нагле афирмације генгста репа који постаје планетарно популаран, богате се и извођачи и продуценти, као и медији и власници великих издавачких кућа. Нова музичка и забавна територија је откривена и црначка хип хоп култура већ је обликована као производ за експлоатацију кроз музику и филмове.

Од смрти ове двојице ништа велико се није десило (треба имати у виду да цијело вријеме говоримо о комерцијалној реп музици, не дотичући се мање познатих сцена), све док се Доктор Дре није опет појавио – овај пут као продуцент и подршка бијелцу крештавог гласа, са офарбаном косом – Маршалу Медерсу, знаном као Еминем. Еминем уз помоћ Дреа, и свог ванредног и невиђеног лиричког умијећа, темама текстова и начина реповања, захваљујући и својој појави – бијелац који неће да глумиц црног репера, већ ради како он зна – постаје највећи догађај у комерцијалној реп музици након Тупак Шакура. Обојица су поштовани и у андерграунд свијету хип хоп музике, за разлику од неких других.

Доктор Дре 1999. године издаје свој албум назван „2001.”, таман прије него што се посветио Еминему. Oн је продуцент године 2001., а добија награде за ко-продукцију Еминемовог албума и реп сингл – „Форгет абаут Дре”. Већ 2003., Дре лансира Фифти сента међу најпознатије репере на свијету. Оно што је урадио са Фифти сентом, касније је покушао и са Гејмом, репером из Комптона, али са нешто мањим успјехом.

Тада је већ познат као продуцент и мајстор за битове, а многи га прозивају да своје текстове није сам писао већ су то радили други, што је дјелимично тачно. Дре, ипак, наставља да прави паре, правећи музику за Мери Џеј Блајџ, Ив, и многе друге из свијета реп и ар-ен-би музике. Издаје, такође и два албума. Као и сваки успјешан шоу-бизснисмен глумио је у пет филмова, а за многе је правио музику – најпознатији је Трејнинг деј, у којем је оскаром награђен Дензел Вошингтон.

Право име овог човјека је Андре Јанг, познатији као Доктор Дре. Данас има 47 година, неколико бракова иза себе и четворо дјеце.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *