Коалиција за Требиње више није заједно

И прије него што је почела кампања једина коалиција свих опозиционих странака у неком од шест градова у РС, распала се. Брзоплето како је и формирана, тако је и нестала коалиција чак 10 странака које су под именом „Заједно за Требиње“ требале да подрже кандидатуру народног посланика Славка Вучуревића за градоначелника Требиња. Још у јуну […]

среда, август 8, 2012 / 06:54

И прије него што је почела кампања једина коалиција свих опозиционих странака у неком од шест градова у РС, распала се. Брзоплето како је и формирана, тако је и нестала коалиција чак 10 странака које су под именом „Заједно за Требиње“ требале да подрже кандидатуру народног посланика Славка Вучуревића за градоначелника Требиња.

Још у јуну мјесецу представници требињских опозиционих странака сјели са сто и договорили се око заједничког наступа, тиме поставши прва и једина коалиција свих опозиционих странака која ће се супроставити владајућем СНСД-у. Опозициони блок окупио се око ПДП-овог народног посланика и кандидата за градоначелника Славка Вучуревића којег су подржали и СДС, СРС РС, ДП, ПУП, НСП, СРС др Војислав Шешељ, Покрет за Требиње, СНС и НДС.

Истом брзином којом је формирана, ова коалиција се и распала, суобљена око подјеле изборног плијена и заузимања фотеља у постизборној подјели мандата.

Први отишао Покрет

Покрет за Требиње, локална политичка организација позната по томе што је коалиције мијењала и по неколико пута у само седмицу дана, прва је напустила коалицију. Подсјећања ради управо Покрет за Требиње и његов лидер Никола Секуловић су 2004 године омогућили Доброславу Ћуку и СНСД-у да преузму власт у Требињу а прије четири године Секуловић је истичући своју кандидатуру омогућио разбијање опозиције и опстанак Ћука на власти.

Послије локалних избора поново је промијенио опцију и отишао у опозицију, након што је СНСД пронашао много мање захтјевне партнере од Секуловића. На општим изборима 2010 године Покрет није учествовао иако је требао бити дио блока окупљеног око Здравка Крсмановића али коалиција је пукла због енормно великих захтјева Николе Секуловића за ухљебљење у управне и надзорне одборе јавних предузећа.

И овога пута је било исто, Секуловић је послије низа састанака са Вучуревићем првобитно прихватио да буде дио коалиције, чак је и потписао коалициони споразум и име покрета се нашло у званичном имену коалиције, а онда се десио преокрет. Незадовољан подјелом колача односно приједлогом како ће се дијелити градска власт послије избора, Секуловић и његов Покрет за Требиње одлучили су да напусте коалицију.

Прошле седмице Предсједништво Покрета за Требиње одржало је сједницу након које су издали саопштење у којем се каже: „Још једном је потврђено опредјељење чланова и симпатизера да странка остане нетрална по питању подршке начелничким кандидатима на изборима уколико кандидат коалиције Заједно за Требиње Славко Вучуревић, не испуни услове које му је доставио главни одбор Покрета за Требиње а везани су прије свега, за будућа радна мјеста која би требао да обезбиједи будући начелник“. Саопштење које потписује предсједник покрета Никола Секуловић објављено је и на њиховој фејсбук страници.

Из самог саопштења је очигледно да је Секуловић условио подршку Вучуревићу на начин да му се након избора омогући ухљебљење у општинској администрацији. Секуловић већ годинама себе и своју странку одржава у животу кроз политичке уцјене и на начин да кроз подршку на изборима себи и својим партијским колегама омогућује страначке фотеље.

Одлазак Покрета међутим није пуно забринуо опозициону коалицију која није ни одговорила на ове захтјеве, ваљда сматрајући да без покрета и могу. Покрет за Требиње на локалним изборима освојио је око 1 500 гласова, али је странка у силазној путањи последње четири године што потврђује и чињеница да немају довољно чланова ни за одборничку листу коју су попуњавали јавним конкурсом, тврдећи да је то демократски, док заправо потврђује минорност ове опције.

Чавић за коалицују, а странка му није

Иако је званично саопштено да је Демократска партија чланица коалиције „Заједно за Требиње“, то заправо и није истина. Тачно је да су и представници ове партије потписали коалициони споразум и да ће њихово име бити на гласачком листићу, али де факто требињски ДП не подржава Вучуревића. Општински одбор ДП Требиње одбио је да буде члан ове коалиције, а потпис на споразум у име њих ставио је лидер странке Драган Чавић стварајући привидно јединство опозиције.

Требињски ДП предвођен Слободаном Шарабом отворено поручује да не подржава Вучуревића нити учествују у његовој кампањи. Са друге стране, према информацијама до којих је дошао Фронтал, у понедјељак је Шараба у име ДП-а преговарао са независним кандидатом Небојшом Вукановићем, о могућности стварања предизборног савеза.

Слична је ситуација и са СДС-ом чија централа је подржала Вучуревића док општински одбор је подијељен и већински против коалиције. Додајући томе да двије радикалне странке, крсмановићеви НСП и новоформирани НДС заједно теже мање од 1%, чини се да коалиција Заједно за Требиње је заправо ПДП са пар персоналних привјесака из других странака.0 КОМЕНТАРА

 1. Фронтал, што нападате Николу? Подржаће Вукановића за начелника (убијеђен сам у то). Очито је Фронтал лута гледе Требиња . К’о фол подржава Вукановића, а напада људе који му дају подршку.

  Што се тиче Секуловића, он је врло битан играч у Требињу. Човјек води Лигу за заштиту приватне својине. Пола центра Требиња су комунисти отели његовој породици и због тога сви ти напади на њега. Од Глигорија до Фронтала. Многима не одговара Николина борба да се отето врати.

  Поздрав Николи од С.П.О. (Симо П. Ороз).

 2. Станојка душо,

  Имена црквених великодостојника се изговарају на разне начине.

  На примјер:
  Српски: Јован Павле
  Француски: Жан-Пол
  Талијански: Ђовани- Паоло
  Енглесни: Џон-Пол

  Такође, ми славимо св. Ћирила, али руског патријарха ти сигурно називаш Кирилим, а када бих ја написао патријарх Ћирило ти би ме сигурно исправљала.

  Глигорије је старо српско име. Ја никад нисам чуо да неког зову Григо, а имам доста познаника који су Глиго.

  Према томе, немпој се пуно узбуђивати око тога.

 3. Тупане, Григорије је свештено име узето из грчке црквене хијерархије, по Греогорису, какве он везе има са твојим Глигом или Глигоријем…уштво комуњарска, јбт вук манит-драшковић у уста шкрбава!

  Такви као ти су свукли на морално дно овај народ!

 4. rammstein, 08.08.2012. 13:56:59

  “…Григорије је свештено име узето из грчке црквене хијерархије“

  Ефендија, ајд’ мало раји објасни ту хијејрархију.

  Међеде, ја управо и говорим да црквена имена имају један коријен, а да их разни народи разно изговарају.

  Погледај на овом сајту http://www.trsic.org/imenoslov.php и видјећеш шта кажу људи који се у то разумију боље и од мене и од тебе.

  “Глигорије – варијанта имена Григорије“
  “Григорије – грчко име – будан, пажљив, име хришћанског светитеља“
  “Кирил – грчки – господарски, име хришћанског светитеља“
  “Ћирило – варијанта имена Кирил“

  Када будемо славили сб. Кирила и Метода јави. Код мене се слави Ћирило и Методије.

  Ајд’уздрављу.

 5. Јесте,јесте,тако је.Симу његов тајо зове Сем,док је по савско-дунавској „хијерархији“ Сомина.
  Старотурски Ороз је по дрварско-лијевчанској „хијерархији“ Биба,док га у Херцеговини називају и Ђуђан или Тукац.Према загорској „хијерархији“ истог називамо Певец,док англосаксонска номенклатура Ороза препознаје као Софронија Легхорна.У селима Посавине га познају и као Ћурликало,а у Славонији као Зороклика.На фронтал.СРБ је познат као матора будала.
  Исто тако Вук-Волк-Волф-Чагаљ-Шакал-Скојатовски-Џукелић-Пујдо.

 6. Sekulović nije nikakav faktor. Glasovima SDS i PDP VUCUREVIC PROLAZI.

  SDS je najzdravija u Hercegovini.

  A sto se DP tice, njihovim clanovima je vaznije misljenje Cavica nego Sarabe.

  Vucurevic je novi gradonacelnik.

 7. ovaj osvajac je pogodio ko prstom u mlako g….. mislim da je ovo definitivan poraz pozicije i „opozicije“ u tb i da je Vukanovic novi nacelnik.cak iako ne bude ovo je velika stvar za demokratizaciju trebinja jer ce sigurno uzeti jako puno glasova pa vlast i „opozicija“ nece ubuduce sebi smjeti dozvoliti da postave kandidate koji ne bi prosli ni na kucnom savjetu.jedino mi nije jasno zasto Sekulovic sebi a i opozciji zabija auto golove objavljivanjem na fejsu dokumenata koji nisu za javnost.trebinjci vec duze vremena imaju osjecaj da im se uzima sve a ne vraca nista, da ih politicari tretiraju kao stoku sitna zuba i preko njihovih ledja se dogovaraju o svom uhljebljenju tako da je ovaj dogovor ds i pdp o podrsci vucurevicu za te dvije stranke ustvari auto gol a isto vazi i za Sekuloviceva „kadrovska rjesenja“ u opstini i ako Vukan hoce da uzme par hiljada glasova najbolje mu je da te stvari skine sa fejsa i odstampa pa izlijepi po gradu jer najuporniji glasaci jos nisu culi za internet.
  ja mislim da je podrska Vukanu od opstinskog odbora dp gotova stvar,ne bi me iznenadilo i da ga podrzi dobar dio sds ili cak citav a Nidzo samo tvrdi pazar i u finale ce sa onim za koga procijeni da je pobjednik.zbog toga ce vucurevica podrzati samo njegov pdp, mozda ni on citav jer je to u trebinju stranka preletaca i foteljasa i vecini je bitnije ko sta konkretno nudi od ideala, i nekoliko kombi stranaka.cuk ce imati rezimske glasace, mozda ne sve jer je javna tajna ako ostanu na vlasti da se elektroprivreda seli, het prodaje a i dobar dio opstinara pije bensedine ili zidarske kod obrenije ne bi li lakse podnijeli osam sati torture tako da ce se vjerovatno i njegovo glasacko tijelo utanjiti i to prilicno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *