Ko то фрче рогатичке смрче?

Рогатички крај богат је квалитетном, црногоричном шумом. Ово благо расте на таквим мјестима да се у скоро сваки шумски одјел може прићи камионом. И то са приколицом. Пише: Зоран Јанковић Док се у другим крајевима, па и у свим општинама у околини трупци претоварају и по неколико пута, овдје се само извуку на шумски пут […]

субота, август 18, 2012 / 06:17

Рогатички крај богат је квалитетном, црногоричном шумом. Ово благо расте на таквим мјестима да се у скоро сваки шумски одјел може прићи камионом. И то са приколицом.

Пише: Зоран Јанковић

Док се у другим крајевима, па и у свим општинама у околини трупци претоварају и по неколико пута, овдје се само извуку на шумски пут и ту одмах товаре на камион. И продају, наравно.

БЛАГО ЦАР(ЕВ)А МИЛОРАДА

Централни рачун „Шума“ је у Бањалуци. Паре тамо иду. Нешто мало враћа се и овдје. Општини на чијој територији је одсјечено. Од трупца дугог неколико метара нама остаје тек који чеперак. Али ко смо то „ми“? Ја, рецимо, још никад нисам видио ни паре ни динара од тих трупаца. А Ви, јесте ли Ви, поштовани читаоче?

Шума је једини рогатички ресурс од којег се може натоварити камион (нечег) па (негдје) одвести, продати, и паре донијети у Рогатицу. Већи дио тих пара оде за Бањалуке (већ смо рекли), а шта буде са ловом од трупаца која (једва-некако) дође у Рогатицу?

Директор шумарства пита се за ове паре. Именује га владајућа партија. То знају и птице на грани. Актуелни директор Милорад Јагодић годинама је био у СДС-у. Док је ова странка владала. Кад је на власт дошао СНСД очекивало се да владајућа странка постави свог човјека. Умјесто да власти мијењају директора, директор је промијенио странку. И опет постао власт. И остао директор.

Како је горљиви и ватрени есдеесовац постао пламтећи есендеовац то птице знају. Бањалучке птице. А зашто је то постао, е то знају сви. Само не смију да кажу јер је Милорад пријеке нарави а много утицајан. Због интереса је постао есенесдеовац. Шушкавог, каемовског интереса. Има ли неки други, реците сами!? Подучите и мене ако има.

Плата директора шумарства мора да је добра. Сазнати колика је могуће је исто као и гуји видјети ноге. Али ако се шумар примакне миљи марака, мо’ш мислит’ чему се „диша“ примакне. Као што никад није било све у парама (ту су некретине, па драгоцјени метали, па још драгоцјенији „каменчићи“) тако и овдје није „јадац“ у плати. Има ту један други извор прихода који је много интересантнији од плате и због којег је таква помама за овим радним мјестом. А бивши директори живе добро и десетинама година након што им функција престане.

А то је „уграђивање у кубик“.

МАЛО СЛАЂА, МАЛО ЗОРКА, МАЛО ТРУПЦИ И МОТОРКА

Сваком власнику бренте витални је интерес да добије што квалитетнију обловину. Од тога му зависи пословање. Што је боља класа трупаца мање је дрвне отпади, а већи је проценат искоришћења. И већа је зарада власника. Просто ко пасуљ.

„Сјемећ“ спада међу најуспјешнија предузећа у систему „Шума Српске“. Дио успјешности има захвалити природним погодности шума, описаним на почетку текста.
Други дио финансијске добити, према тврдњама дрвопрерађивача, „Сјемећ“ остварује на начин да се трупци класирају у вишу класу него што то објективно јесу, чиме се дио њихове добити „прељева“ шумском газдинству. Свим дрвопрерађивачким капацитетима чији власници нису блиски са СНСД-ом или са Милорадом Јагодићем закида се на овај начин.

Трећа тајна успјешног пословања јесте претјерана сјеча шума. Чак и 40% изнад дозвољеног, годишњег обима. Тако да се за сваке двије године и мало јаче исјече шуме таман још за једну годину сјече; непостојећу годину, односно за неку наредну годину сјеча се „поједе на класу“. Што се чак ни у рату у рогатичким шумама радило није.
Кад смо код година директору је преостала још само једна година радног стажа, па му и није баш примарна брига шта ће бити са шумом кад он оде у пензију. Плус није му намјера да иде у пензију, него да се бави политиком, да буде СНСД-ов начелник општине. Одатле би лако ућуткао приче о претјераној исјечености за његова мандата.

ПОЛА ПИЈЕ ПОЛА ШАРЦУ ДАЈЕ

Вратимо се оном споменутом „уграђивању у кубик“. Зашто би директор шумарства неком тамо бренташу набијао паре у џеп? Није ли питање сасвим логично?
А одговор још логичнији – заједнички интерес. Мало мени мало теби и обојица срећни и задовољни. Лапо лапо само тишу, мишу.

Али ни то се не може са сваким радити. Мора постојати узајамно повјерење. То и партијска повезаност. И наређење „одозго“ с ким да се тако „ради“. У принципу никад се то не чини са дрвопрерађивачима из свог града; увијек са људима са стране. Који и ако кад шта избрљају, „при кафи“ или при снобовском хвалисању, мања је шанса да прича стигне тамо гдје не треба.
Да се разумијемо, ја нисам рекао да ово ради Јагодић. Говорио сам хипотетички. Принципијелно. Но… има ту пар чињеница које и нису за бацање.

Најбољи трупци су смрчеви. Много су бољи од јелових, а смрчева грађа је знатно траженија и скупља на тржишту. Тражи се као халва. Међутим, јеле има много више него смрче.

Иако су чак и Влада РС и њен премијер Александар Џомбић лично позвали шумска газдинства да уредно сировином снабдијевају дрвопрерађиваче (а зар би имали потребе да позивају да је снабдијевање уредно!?) у Рогатици се и послије тога дешава да прође по неколико дана а да камиони овдашњих „бренташа“ ништа не натоваре. Нешто се чека. А шта се чека? Чека се да се на лагерима прикупи довољно смрче да би се, овим најквалитетнијим трупцима, натоварили камиони „Савокса“ из Милића или „Новог комерца“ са Сокоца, па тек онда се преостали трупци испоручују Рогатичанима. И не само да двије споменуте фирме са сједиштима ван Рогатице товаре искључиво смрчу а Рогатичани оно шта преостане, него пајдаши власти и директора и не товаре било коју смрчу; најчешће товаре ону чији је пречник најмање 40 цм, која је најквалитетнија од свих трупаца и од које има најмање отпада. Обичну срчу товаре само ако ове најбоље нема. Док сви остали немају никакве шансе да купе ту грађу.

Ове квалитетне смрче која би се и у Венецији продати могла понајвише има у Врањ брду и шуми познатој под именом Рађен. Одавде се одвози пут Милића и Сокоца док дрвопрерађивачки капацитети „Врањ“ и „Рађен“ који носе баш имена по овим шумама могу само да сањају о томе да смрча дође под њихове жаге. Иако је једна од поменутих мини-пилана у власништву породице бившег директора „Сјемећа! И он ћути и трпи. Не смије ни да проговори о Јагодићевим „работама“ јер се боји да би онда морао по обловину ићи чак у Рудо или Фочу. Што се неколицини дрвопрерађивача већ и догађало.

Зашто је то тако? Зашто Милорад Јагодић најквалитетније трупце шаље ван Рогатице, а овдашњим капацитетима испоручује „рестлове“? Има ли то везе са оним већ спомињаним „уграђивањем у кубик“? Упућени спомињу цифру од 20 до 30 КМ. Па чак и више. По кубику, по чему би другом. На добар камион товари се и преко 35 кубика. Пута 30 КМ по кубику, па Ви рачунајте. Дани су чести, а и камиони са смрчом често одлазе из Рогатице.

ИМА ЈЕДНА БРЕНТА У ПЛАНИНИ

Не знам да ли се сјећате да је приликом предзадње (или које ли већ) реформе у „Шумама“ лично Милорад Додик изјавио да фирме које газдују шумама „неће моћи посједовати ни моторну пилу“. Један дио тадашњег „Сјемећа“ преструктуиран је у А.Д. „Стара Гора“. Радници су властитим парама откупили онај дио који се бавио експлоатацијом и извозом и конституисали га као акционарско друштво.

Након година агоније, а због немогућности да самостално послује, прољетос је „Стара Гора“ поново фузионисана у „Сјемећ“. Презадовољни што нису остали без посла радници су „заборавили“ да су из „Сјемећа“ и иступили не својом вољом него по наређењу власти. Паре које су уложили у куповину акција нису смјели ни да спомињу.

У „Сјемећ“ је са „Старом Гором“ стигла у брак и брента на Брдинама. Усред шуме. Пошто је неуспјешно пословала стављена је ван употребе. И запечаћена, наравно. То је њен тренутни правни статус. Упркос томе ова брента сада у власништву „Сјемећа“ увелико реже. Истина не стално. Повремено се покреће и прорезује. Али зато, према информацијама доступним потписнику ових редака – незаконито реже. Јер је запечаћена. Ако се послије овог текста не лажирају какви папири да би се доказало супротно.

Е сад замислите овакву ситуацију: Ви газдујете шумом; Ви сте власник и бренте усред те шуме; имате своје раднике који ту раде; скоро кад одсјечете дрво оно Вам падне под жаге; шта ће Вам папири; прорежете и… и дајте мени годину дана овако да радим и не питајте више за мене. Само реците какву предизборну кампању желите да Вам купим. За ове изборе Милорад Јагодић неће морати да исијече читав један одјел шуме као што је то урадио за предизборну кампању 2010 године. Сад може и да сјече и прорезује колико год хоће, нико више нема никакве контроле нити увида над тим.

Ово је ситуација слична као кад би вуку дали да чува овце. И одобрили му да их шиша и музе. И да поједе понеко јагње кад огладни. А он је увијек „гладан као вук“. Радници који раде у „Сјемећу“ прије ће вам 3 милиона пута рећи „оториноларингологија“ „шкафишкафњак“ или „туре буре ваља буре туре гура“ и то све ово заједно неголи иједне ријечи о незаконитостима у „Сјемећу“. Нико ништа не смије да пита. Одмах се пријети отказима.

ЉУДИ БУДИМО НЕЉУДИ

Нећу споменути имена само да људе не бих оставио без посла. А позната су ми. „Сјемећ“ је насипао пут у селу Грбавица на Боричкој висоравни. Свим мјештанима насути су и прилази до кућа. Чак и до штала. И то је добро. „Европски чекић“ односно цертификат који посједује „Сјемећ“ забрањују да шумарство профитабилно послује, него обавезује да се остварена добит поново врати у заједницу из које је шума сјечена. Тако да је ово сасвим уреду. Али није уреду, никако није, то што до једне куће у селу пут намјерно није насут. А ради се о дому породице погинулог борца; данас кући његовога сина, чак радника „Сјемећа“. Дискриминисан је зато што је члан СДС-а. Посебну ноту цијелом овом случају дискриминације даје то што је директор „Сјемећа“ Милорад Јагодић до уназад пар година и сам био члан СДС-а. И не само да је био члан него је и на раднике вршио притисак да се учлањују. А шта ако је управо он извршио притисак на овог човјека да се учлани у СДС, а данас га шиканира због припадности тој странци! Није ли то примјер невјероватног људског лицемјерја!

Само чињеница да је афера доспјела у јавност спријечила је Милорада Јагодића да раднике „Сјемећа“ који су били на Петровдан гости на слави СДС-а у Рогатици не остану без посла. Али зато га ништа није могло спријечити да власницима дрвопрерађивачких капацитета који су били на тој истој слави данима не испоручује трупце. Након што су организовано отишли код директора да траже објашњење одговорено им је (приближно): „Сами сте криви. Шта вам је требало да идете на славу? Није у реду што вам не дам обловину, али није у реду ни то што сте ви урадили. Ако мислите да имамо коректне односе да вам није пало на памет да се више тако понашате“!

И људи се не понашају више. У Рогатици се само понашају СНСД-овци. Као да је њихова. И Рогатица и све у њој. Укључујући и нас, сиротињу рају.

 0 КОМЕНТАРА

 1. Čuj centralni račun „Šuma“ u Banja Luci. A direkcija u Sokolcu. Odakle su im radnici, gdje nabavljaju gorivo, repromaterijal,plaćaju li opštinskom budžetu naknade za šume. Od kojih para finansiraju pošumljavanje, izgradnju šumskih puteva ili baš sve ode nama u Banja Luku. Rogatičani ne lupajte gluposti, iz vaše opštine pod šifrom 237 uplatite godišnje dva miliona maraka PDV-a, u opštinski budžet od PDV-a dobijete četiri miliona. Koliko uplatite doprinosa za PIO,zdravstvo, a koliko se po ovom osnovu vrati u Rogaticu. Probajte malo zaviriti u lokalne poreske kartice, od poreza i doprinosa koje uplatite od običnog građanina do privatnih firmi i preduzetnika,pocrkali bi , a vrata Opštine odmah zaključali.Ko su vam najveći poreski dužnici,ko plaća a ko ne plaća komunalne naknade i placarine. A da ste sami sebe pokrali e to je druga priča. Napravite spisak Rogatičana koji su napravili kuće,pokupovali stanove po Beogradu,Novom Sadu,Budvi,Herceg-Novom i vidjet ćete gdje su vam u zadnjih dvadest godina otišle pare.

 2. Bio sam neki dan u Rogatici ,niču nove zgrade, kuće, nove fasade,mostovi,putevi,kafane pune i pomislio Prijedor radi Rogatica se gradi. Po ono što sam čuo i vidio Rogatica je poreski raj, u dvije tri kafane i trgovine nisam vidio da izdaju fiskalne račune, a iz razgovora na „marginama“ posla koji sam obavljao dalo bi se zaključiti da su najveća poreska opterećenja lokalne komunalne takse,rad na crno je pravilo a poreze u kladionicama,kockarnicama godinama niko ne plaća. Ne pišem ovo iz zle namjere ali sam revoltiran na tvrdnje kako pare odoše u Banja Luku.

 3. Pink panteru,
  Probajte ovako. Kad čitate Jankovićeve tekstove povucite se na neko tiho mjesto, skuvajte kafu, opustite se, udahnite duboko dva tri puta,izdahnite. Počnite čitati, polako i pokušajte razumjeti dubinu Jankovićeve filozofske misli. Nemojte olako odustajati.Tek poslije tri-četiri čitanja Jankovićevih članaka osjećat će te se produhovljeniji i misaono krepkiji. Probajte ovo uraditi pa se javite sa svojim komentarom. Inače Jankovićev opus je omiljeno štivo svakog Rogatičanina, bilo da je radnik,seljak,domaćica,službenik, svi uz jutarnju kafu razgovor počinju sa temom šta je Zoran napisao ,posebno obradovani ako se tog jutra pojavilo nešto novo. Prosvjetni radnici već su dali prijedlog da se pojedini dijelovi Jankovićevog bogatog opusa uvrste u obaveznu školsku lektiru.

 4. Све је тачно Зока написао, ко не зна нек се увјери, нарочито онај леват из БЛ!
  Шта ти враћаш нама у Источној Српској? Која средства? Објасни процес?

  А што се тиче тог шугавог јагодића, зар се не каже кад су у турчина руке крваве до лаката у потурице су до рамена, то је та снсд-потурица!

 5. И тако је за све крив М.Додик!?Да није њега,у Рогатици би текло мед и млеко као што је било пре!?Има ли,можда,претеривања у осуђивању свега што долази из Лакташа или БЛ?!Има,али изгледа да је неко добро плаћен да закува што је могуће више у српском народу.Ту предњаће некакве „невладине организације“ (имамо их на стотине!)за које само Бог зна ко их финансира и докле а неуки народ који не види даље од носа наседа на њихова „истраживања“!Само још да се јави „велики патриота“ Васковић и „докази“ за осуду свега и свакога из СНСД-а и његовог окружења,су спремни!!!

 6. Јб те живот, кад видим да неко стави у исту реченицу милорад додик и српски народ…посерем му се на коментар.Чуј невладине организације и посјечена шума су криве за угрожени патриотизам „патриота“ који сједе на пањевима те шуме!
  gago престани срати, опасно ми квариш имагинацију неког истинског патриотизма, који би подразумијевао смртне казне за такве као што су вам ти садашњи снсд-талибани!

 7. Zorane, citam tvoje tekstove i super su, ali treba nekad imati i mjere. Ti ne kritikujes sve redom koji rade lose, ti kritikujes samo jedne. Nekada sam citao tekstove Vaskovica koji su bili dobri i moglo se saznati dosta iz njegovog istrazivackog novinarstva. Onda je poceo da pise jedno te isto, da laje na rezim kao da svi ostali rade kako treba i sad je sve manje citan. Njega smatraju novinarom SDS, Cavica i PDPa, nemoj da se i tebi desi isto. Nikakav problem ne bi bio da si ti portparol SDSa ili da radis u njihovoj sluzbi za informisanje, ali ovako…ili mozda radis?

 8. Какав портал,какви коментари!?И Бакир (60 минута!)би позавидео овако „оштроумним“ критикама а о речнику оних којима су уста пуна фекалија (а имају проблем и са „столицом“!)и оних којима се привиђа УДБА,позавидео би и „Дневни аваз“!Све што би више човек о њима рекао,било би сувишно!Нека уживају у свом смраду,ја им опраштам ако су мислили мене увредити!Молити ћу се Богу и за њих,нека им врати људскост и образ.Свако добро!

 9. JA OVAKO MNIM

  Nisam član nijedne političke partije. Pogotovo nisam ničiji portparol. Kad ste pročitali da sam afirmativno pisao o bilo kojoj političkoj opciji ili o bilo kom političaru? Osim što javno dajem podršku Nebojši Vukanoviću. A lično ga i ne poznajem. Činim to samo zato da bih ohrabrio još kojeg pametnog i poštenog čovjeka, nezavisnog intelektualca, da se usudi praćnuti u prljavu političku baru. I makar malo je razbistriti

  Da. Ima ovdje i dobronamjernih kritika na račun mojih tekstova. I ja ih prihvatam. Kao takve.
  Moguće je da sam medijski prostor RS prezasitio pisanjem o maloj Rogatici.

  Bez namjere da zvučim prepotentno mislim mogu da pišem na širok spektar tema. Ali isto tako mislim i da je pisati o bilo čemu drugom osim o devijacijama društveno-političkog sistema, u ovim okolnostima – pogrešno. Pa čak i kukavički.
  Novinarstvo je društveni korektiv. Milorad Dodik i (njegova) stranka na vlasti izvitoperili su sistema do te mjere da su pojave koje se u normalnim društvima smatraju devijacijama poput: kriminala, korupcije, nepotizma, političke drikriminacije, involviranja partije u sve sfere života, koncentracije vlasti u jednom čovjeku (itd. itd.) kod nas postale društvene zakonomjernosti.

  Sve pobrojano poprimilo je takve razmjere da ugrožava živote običnih ljudi. Čak i fizički opstanak. Zar to ne vidite? Zar nemate oči?

  Sistem u kome živimo je anti-sistem! Država nam je anti-država! Život koji vodimo životom se nazvati više ne može. Za sve to kriva je bazgranična halapljivost ljudi na vlasti. I Milorada na vrhu lopovske piramide.

  Da bih ja pisao o drugoj vlasti, ova mora da ode. Logično, ne!

  Već nekoliko godina pišem o patologiji rogatičke vlasti. Pored informacija koje sam prenio javnosti svojim napisima uspio sam izvršiti i pritisak na vlast. Pozitivan pritisak. Sada čim pomisle da urade neku lopoviju moraju da razmišljaju i o tome kako da informacija ne procuri do moje malenkosti. I kako će javnost reagovati kad se (ipak) dograbim informacije objavim to.

  To jeste suština novinarstva. Zbog toga postoje i mediji i novinari. Ko to ne razumije…

  S poštovanjem, Zoran Janković

 10. Зока, подржавам све што напишеш јер све од ријечи до ријечи је сушта истина, то знам документовано и видио сам исто својим очима, а ова снсд-талибанија што оспорава твоје писање могу нам се само напушити поготово онај идиот што се позива на Бога кад брани лоповчине, сунце ти јбм докле је то догурало!
  Зар се за то призива Господ Бог, зар то није грехота, тако је и онај коњ у Власеници бајагић написао на билборду испод слике додика и краљевића „бог вас благословио“!?

  Па се послије чудимо што нам Бог овако узвраћа, диго је руке од нас и спалиће нас овом жегом, тако нам и треба!

 11. Starina Novak, 18.08.2012. 12:48:25

  Коју си ти нову зграду да ниче видио у Рогатици? Коју фасаду? Да ти то ниси нешто сањао, па сан зна преварити, кад се отријезниш дођи па поново погледај добро, у Рогатици се одавно није направила ни једна нова зграда, а није ни она једна завршена од прије рата започета!

 12. Нисам се ни надао неком бољем одговору од камуфлираног Бакира (ха,ха,ха…двапут здравији и јачи од мене!?)који се крије иза туђе слике!Његове болесне сексуалне склоности и људскост су на нивоу већине пацијената нашег некадашњег,неправедно оптуженог у Хагу,председника а речник је оригинал из смрдљивог дела Сарајева,и то оног дела што га населише папци „швеђани“!?А што он као „хришћанин“(скоро као Бакир!) поштује Бога (10 Његових заповести!)и воли ближње,немам речи!?Могао је данашњи велики празник,Преображење,искористити да се покаје и преобрази у цивилизованог човека али његова мала душа,опседнута нечастивим,то не може!Може само просипати мржњу,као врстан „стручњак“ давати дијагнозе неистомишљеницима,писати о својим сексуалним фрустрацијама и „фекалним“ проблемима узрокованим нервном напетошћу!Мој пријатељски савет му је,“одмори се мало“!Бог нам још увек даје више него што смо заслужили!“Захваљујучи“ онима који мрзе,лажу,псују,оговарају…неће нас још дуго трпети на овој земљи.Свако добро а нарочито добро здравље и дуг живот онима који ме мрзе!

 13. gago, 19.08.2012. 22:39:53

  Ееј бре пичко лажнобогомољачка, пусти ту мантру, шатро ти вјерник, ја сам јуче био баш у Рогатици на дан Преображења Господњег, згрозио сам се праксом свештених лица, пароха, кога год, допустили су наравно за добру кинту да се с једне стране Цркве постави шатор тик уз зид богомоље, а са друге туче коло..гара..ку..ац, палац, само сам прошао, не гледајући у тај кичерај, ушао да се Богу помолим, јер не знају шта чине, иконе се тресу са зида Цркве од појачала и басова поред зидова богомоље, да се смрзнеш од језе….свештеници трчкарају од иконе до иконе и истресају ситан новац у неке кутије!

  Срамно, срамно,…овом народу треба просвјетљење, неко национално буђење, а не сератори и лажни душебризници као што си ти и такви као ти, срам те било, ђубре!

  А о оној подјели на снсд и СДС-ове локале и шаторе, немам ријечи, као некад турци и Срби, тачно се зна гдје ко сједи и с ким сједи…срећом оне циганије из снсд било знатно мање, па нису усмрдили цио град, како су некад знали!
  Зато сероњо кад нешто научиш од живота узми себи за право да неког подучиш нешто, а овако немој да сереш брее испадају ти говна из уста по порталу!

 14. Е јадничак болесни шта све наприча!?Као и обично,не читаш шта сам написао али то и не би било страшно да знаш о чему сам пишеш!Опет су ти уста пуна фекалија (мораш припазити да те не туже ови из канализације,поједе им „посао“!),стално мењаш погрдна имена за друге(не знам што ће ти то али вероватно си ментално неуравнотежена особа па мислиш да тако треба са непознатим склапати „пријатељства“?!),сексуалне фантазије о другим мушкарцима су ти овог пута изостале па се питам да ниси прешао на жене (!?),у цркву идеш да би критиковао друге (ко си ти „мали бедни човече“ да критикујеш свештенике?)а не да се молиш Богу јер,да је другачије ти би се јуче искрено исповедио као прави верник (мада је тешко речи да неко може бити верник са оваквим вокабуларом!?),покајао за своје грехе (ако признаш да их имаш као и сви ми!?),причестио и отишао са својом породицом на заједнички ручак!Куку онима за које си ти(такав са устима пуним фекалија и отрова!)молиш!Један стари прота би за такве рекао,“несрећа од човека“!Искрено,мени је тебе и таквих као ти жао и настојат ћу се још више молити Богу да вам врати образ и људскост,да се не представљате лажно као хришћани (а побили би пола света!?)и да напокон оздравите!Оно,јесте страшно што је Рашо неправедно отишао у Хаг али,има још психијатара који ти могу помоћи.Препоручујем ти др.Ј.Марића или др.В.Јеротића,обојица су врхунски стручњаци и немој одлагати лечење јер је болест,очито,узела маха!Они ти могу помоћи ако им се јавиш на време.Није срамота отићи доктору,срамота је оно шта ти пишеш по овом порталу и идеје које заступаш.Када пишеш о поделама између странака,немој заборавити да си и ти томе кумовао (сада си вероватно поносан али има она народна,“чега се паметан стиди…!)а најсрећнији би био да се ови међусобно поубијају па да опет имаш кога критиковати!?Брзо оздрављење од срца ти желим а до тада свако добро теби и мојим непријатељима!:D

 15. Ево да демантујем овог што себе зове свијетлим именом Старине Новака.
  Као прво Стари Ново с Романије је отимао од разбојника и дијелио сиротињи, а ти оћеш да отимаш од сиротиње и дајеш разбојницима.

  Како можеш да лажеш да се рачуни не издају? И како би функционисала било која фирма да не издаје рачуне? Да ли зна „стари Ново“ да радња не може ни 2-3 дана радити,да не куца рачуне, а да не дође републичка инспекција и власника радње упита за здравље?

  Ако си у току, онда сигурно посјећујеш званичне стране рогатичке општине и видиш колико су инспектори народа казнили за обичне баналности. За пар мјесеци рада 25-30000 марака казни и 50 затворених радњи.
  Али ако се у ком случају деси да се не куца рачун, то се дешава из разлога што је прије тога грешком укуцан многоструко већи износ. Ради компликованости касе, и немогућности као у рачунара „едит ундо“, власник касе често укуца грешком количину артикала умјесто шифре артикла. Па се деси у некој прћварници која има 2 или 3 стола да касир куца 25-30 кафа. А то у стварности не скува ни за 7 дана.

  Али кад смо већ код каса, да ли „стари Новак“ зна, кад је Славко Рогулић набавио касу и издао први рачун? И да ли је којим случајем кажњен што мјесецима није издавао рачуне, управо оним који су направили закон и касама?

  Кажем да је немогуће да се не куцају рачуни. Јер ако трговац купи врећу сточног брашна, и задужи је, онда мора и да је раздужи. Значи, мора проћи кроз касу.

  И друга ствар је та, што је већина приватника из Рогатице, у статусу малог предузетника и плаћа паушал на далеко већи износ но што може реално да оствари.

  Поента твоје приче је сасвим јасна. Више те сјекира то, је ли неко куцао рачун на кутију шибица од 5 фенинга, него што је неко курву даровао са 7 милиона марака, наравно народније пара. И о томе се и епске пјесме спјеваше. Или на пример што се главни финансијер терористичке организације патриотска лига из Жепе, дарује са 5 милиона марака, лично руком нашег, нажалост предсједника Републике.

  Ако казне нема за украдених 5 или 10, или што Џомбића прозивају за чак 50 милиона марака, онда не може ни да буде суда за некакав „порез“ на робу од 5 или 10 фенинга.

  А да ли иједан грађанин треба плаћати порез када држава директно ради против народа? А како се другачије но ненародном власти може звати.

  – Када министар полиције хапси наше дјечаке који носе слику предсједника Путина, а не хапси оне који подигоше усташки спомених у Дервенти.
  – Када „српска“ телевизија проглашава агресорима народ Илиџе, Илијаша… који је 4 године гинуо од усташких граната, снајпера и бајонета.
  -Када ни портир, а камоли предсједник државе није позван на одговорност на расипање и пљачку народније пара.
  – Када управа за индиректно опорезивање,сваке године закине нас Србе за 30-40 милиона марака.
  – Када министар здравља већ деценију неће да уведе руски Семакс, лијек који се деценију и више користи на највеће свјетске клинике, лијек који кошта само 10 евра, а за 4 пута је смањио смртност од можданог удара. Колико би милиона уштеде било, за јефтинији трошак лијечења, сам срачунај. И провери и јавно реци ко узима провизију да се увози Пливин Оикамид који сије рак и леукемију оним који га користе. Уједно препоручујем власнику сајта да лично пита министра и јавно објави одговор и направи посебан чланак.
  – Када један министар и један посланик краду по 100000 марака на набавци једног аута, и кад ауто из Бањалуке иде у Брчко да му се промени уље у мотору.
  -Када се само једна пепељара плаћа са 10000 марака.
  -Када је администрације 10 пута више по глави становника но у Европу, и кад администрација већином радно време проводи листајући порно сајтове и играјући покер преко интернета.

  Ово су само неке црте од разузданости и самовоље владајуће гарнитуре.
  Зорану желим пуно среће у раду и заједно желимо да народну тиранију срушимо што прије.

  Сад за крај још желим да коментаришем ове што осуђују постављање шатора од стране свјештеника. По црквеним правилима ни једна кафана, а тиме шатор који се користи у ту сврху не може да се свјешта. Како један стари монах рече, док си ван кафане, анђео чувар те чува, а кад уђеш у кафану, анђео те напушти. Ово није први пут да свјештеници постављају шаторе и скрнаве светињу, али ако им Бог дадне памети видјеће да им то није са Божјим благословом и дићи ће сами руке од тога. Ето били су и на Борикама поставили шатор, па је било више особља но гостију. Наше није да се грешимо и да осуђујемо, но је наше да се молимо и за своје и за здравље свјештеника. А свјештеници нијесу ништа друго но само оличење народа у чију парохију служе. Ђе је народ честит, и свјештеници су, ђе је курва и ђидија, такви су и свјештеници. Част изузецима, али углавном тако је.

 16. Само још да додам:
  – Да ли је нормално да један просјечан мали предузетник, да би остварио минималну плату од 370 марака, мора годишње држави кроз порезе, доприносе, таксе.. без иједне казне, да дадне око 10-15000 марака? Значи, ово је без улагања у основна и обртна средства, трошкове закупа, струје, телефона… И да ли је нормално да људи узимају кредите да плате порез, и кад падну у дужничко ропство, да се вјешају и пију есенцију? Вјероватно нијеси чуо да је тога било у овај „порески рај“.

 17. gago, 20.08.2012. 19:55:47

  Ееј мајмуне смарачки, па ти ниси хришћанин!! ниси православац! каква причест на Преобрежење?? Ти си турчин, ти си то помијешо са твојим рамазанским постом, да ти кажем, код нас православаца се причест узима уз часне посте, да ли Божићне или Велики васкршњи пост, или петровски свеједно, али причест не иде без поста, пошто си иновјерник наше Цркве, не мораш све знати о томе, али мораш поштовати!

  Друго, ја у цркву кад улазим прво ми је на уму поштовање према подвижницима, људима који су саградили тај свети храм, а онда уз то поштовање исто тако молитвом поштујем оно провиђење које је Господ дао том некадашњем народу да подигне такав храм Божији на земљи, кад уђем у светињу, онда се иконама, олтару и иконостасу у тишини молим да и мени даје такво провиђење за моје послове којима се бавим и од којих живим и опстајем ја, моја породица и свим ближњим!

  Било би лијепо да нешто научиш и о другим религијама и другим вјерницима, прије него почнеш свој патолошки пир, ти си болестан лик и иди тамо гдје ти се ти стручњаци налазе, тражи рекламацију нису те излечили, напротив још тежи психопатолошки случај си постао, побркао си вјере, обичаје и цркву и џамије!
  Или још горе, ти си можда и она ванаби комуњара додиковског типа, у цркву почео јуче долазити, а поп ти је партијски друг!

 18. Добро, јел има неко линк ка некој званичној статистици, да ми видимо колико се то пара уплати кроз порезе и доприносе а колико се врати? Вратити се наравно не може све, јер дио пара мора да иде на државне и републичке институције, као и пензионере и буџетске би кориснике, али би било фер да се од оног што остане врати процентуално исто онолико колико је уплаћено.

 19. “ I u gori istinu zbori“

  Inace ko je sve „brstio“ sume RS u zadnjih 20-ak i nesto vise godina je duga prica.

  Kada je svojevremeno g.Stainbajs dobio koncesiju na sume na ovim prostorima, poceo je da ulaze u infrastrukturu, bolnice, skole i sl. pa je bar nesto ostalo poslije njega.

  Poslije “ nasih patriota“ ostaje samo pustos…

 20. Iz autorovog pisanija stekao bih se utisak da mi, građani Banjaluke, živimo u svili i kadifi, dok nas modeli hrane grožđem.
  Sve na račun ojađenog istoka.
  Kamo sreće da pare odu u Banjaluku. Pare idu u džepove, čije, već znamo.
  Samo jedna stvar – prestanite kriviti Banjaluku za probleme koji su vidljiviji u manjim sredinama. Banjaluka je kao mnogoljudnija sredina postala „nekakav centar“ za svašta pa tako i kriminalne konstrukcije. Građani, osim pojedinih, od toga nemaju ništa. Jaz između istoka i zapada srpske je šupalj. NE postoji. Jadni su i jedni i drugi…

 21. Da ne bude zabune.

  Niko od nas nekoliko, glas istoka, ramstajn i drugi ne govorimo loše o gradjanima ,nasoj braći, nasem narodu koji zivi u Banja Luci i da mi o njima mislimo loše. NE NAPROTIV. Riječ je o prljavoj grupi politikanata, ne političara, koji svu moć kojom trenutno upravljaju baziraju na razvoju jednog a na racun drugog dijela rs, koji treba da su RAVNOPRAVNI, RAVNOPRAVNI, u svim segmentima zivota, a posebno u ravnomjernom razvoju, jer je to jedini garant opstanka RS, sve drugo je loše po nas kao cjelinu i narod. Segmentacija ukupnog bogastva mora biti jednako, a nikako kao sada. Bez obzira kako se na ovo gledalo istočna RS, je i de fakto postojanost jer je teritorijalni kontinuitet RS odlukom ove jadne vlade na celu sa kicošom prekinuta u BRCKOM. Da bi se uvažavali i volili moramo biti približno razvijeni i približno da obavljamo znacajne druStveno odgovorne pozicije.

  NABROJACU JOŠ JEDNOM ko su kadrovi ove vlasti

  Ni jedan ministar u vladi RS sa istoka RS.
  Ni jedan ministar u savjetu ministara u Sarajevu iz istoka,rs, ustvari Sarović ali kadar sds. 70% RUKOVODNOG SRPSKOG KADRA u sarajevu iz krajine.
  Direktor elektroprivrede Milekićka iz Laktasa, direktor Suma rs Nedjo ilić Srbac, Ljubojević Banja Luka, Laketić Banja luka, direktor zavoda za zaposljavanje Latinovićka iz Banja luke do juče bila. Ni jedan auto put, brzi put nema na istoku RS, sve je u nasoj krajini, ni jedna bolnica nije uradjena u istoku, 200 miliona eura za Banja luku, ni jedna mini centrala u istoku, i masa drugih stvari. Pitajte gradjanr sa istoka rs, slobodno uradite anketu, podatci bi bili porazavajuci. Slobodno ce vam 90 % gradjana reci da su na margini svih desavanja i da im je dosta Banja Luke. Pa zar to nije za zabrinutost. Z a mene jeste i vec je ovo vrlo ozbiljno.

 22. Kažu da su poslije rata date ogromne pare za izgradnju Srpskog Sarajeva. I da se za te pare mogao izgraditi grad veličine Banja Luke. Iz Sarajeva na srpsku teritoriju izvučena su fabrike Pretis,Famos,Koka kola,Energoinvest….gdje je to sve završilo Boga ti dragog pitaj.

 23. Volim Borike, 21.08.2012. 18:08:34

  Ма јашта..и шта још кажу? А ја сам чуо да су те огромне паре однесене на Борике, па их је Рајко Кушић закопо под орахом баба Куране и чека да се изабрани из лакташа појави и да једним исцјелитељским додиром тог новца претвори Рогатицу у Ел дорадо!
  Ја вас новопечене комунистичке вјернике не могу очима гледати, лафо све знате, али зато појма немате кад је рецимо Велика Госпојина, без гледања у календар…x-(

 24. Ramo,ja vjerujem da si ti balija čim si ovako nešto napiso:
  „Ееј мајмуне смарачки, па ти ниси хришћанин!! ниси православац! каква причест на Преобрежење?? „

 25. Volim Borike, 22.08.2012. 10:52:57

  Јесам, балијо сам ти кеву..а сестру сам ти причестио неколико пута, јел сад ок?
  Који пост си ти постио?

 26. Ау..па нисам знао, сори..а видио сам да ти се сестра јебе ко кобила, а кева ти факат има коњску главу, могу мислити на шта тек ти личиш!B-)

 27. Ти си увреда за коња…наравно да те не бих поредио са том племенитом животињом. Међутим, немој то старој да кажеш, разочараћеш је, цијели живот се јебе да би добила коња у потомству!
  Нек ти бар сестра исправи грешку!

 28. Glas istoka, 21.08.2012. 16:50:14 [46923]

  Латиновићка није била директор ЗЗРС већ само в.д.:D
  Сад је неки Милко Чолаковић, чини ми се из Рудог, социјалиста, ваљда.

  Грозно звучи то препуцавање исток-запад РС, али, иако живим на лакташкој општини, даклеН запад, не замјерам људима са Пала, из Рогатице и сл. ове опаске на рачун БЛ јер знам да то није упућено на рачун људи који овдје живе већ на рачун оних који нас ојадише све заједно. Неко је написао да нема јаза између народа источног и западног и у праву је. Нема разлике јер сви мање-више преживљавамо.

  Рамштајн, у праву су за причешће јер је у току Госпојински пост па се могло причестити на Преображење. Али, немој више да се расправљаш са онима који се називају хришћанима и к`о фол су скрушени и смирени и трпељиви, а овамо падну на форе па крену да осуђују и пљују чим их мало подбодеш. Свако мало налетим на такве,препознам их врло брзо;)

  Зоране, само наставите да пишете! Поздрав!

 29. rammstein, 20.08.2012. 21:25:53-Е,благо теби и твом мозгу ако га уопште имаш!?Оно о „мајмуну“-вероватно си се погледао у огледало па под таквим утиском сео за рачунар али нема везе!Ниси ти крив,крива је мајка природа што те је таквог створила!О посту и причешћивању-приучени Србине,прво научи колико постова годишње(има у црквеном календару ако си случајно купио!?)обележава СПЦ(и остале православне цркве!) па се јави за коментарисање а причешћивати се можеш на скоро свакој литургији (осим задушних,на Велики петак…)када постиш,искрено исповедиш своје грехе и покајеш се за њих!.Овако изгледаш још глупљи али,опет ти кажем,ниси ти крив него мајка природа!Храмове Божије подижу задужбинари,ктитори,приложници…а не „подвижници“ (то су људи који су свој живот подредили служењу Богу и то је њихов „подвиг“!)!Немој се молити иконама,олтару и иконостасу (поготово оно о „провиђењу“!?)него Богу,Сведржитељу,Творцу неба и земље,свега видљивог и невидљивог и једном Господу Исусу Христу,Сину Божијем…!Цркву сигурно посећујеш често (редовно,једном годишње!)као и већина назови Срба (што рекао св.Јустин,“и во рођен у Шумадији је Србин али каква корист!“) а опет „све знате“ боље и од свештеника.Колико си религиозан,види се и по твојим „мисленим“ коментарима где све „пуца“ од разумевања,љубави (што је основа хришћанства!),толеранције,лепих речи…!?Како се ти можеш молити за некога кога ниси ни познавао а мрзиш ближње које виђаш скоро свакодневно?!Нешто се ту не уклапа у тој твојој причи!Мој добронамеран савет ти је,почни са поштивањем 10 Божијих заповести и биће све у реду!Али,то не можеш све док се не одрекнеш сатаниста чије име носиш (не верујем да рекламираш „металце“!) јер они нису никоме добра донели!О исламу-научи и то да они немају причешће.Толико о твом „познавању“ религије!Видим,поправила ти се „столица“ а веч сам ти пронашао лек „ФЛОВИАН“ за који кажу да је добар ономе ко има „неревозу црева“ а ти си,изгледа,тај!?Добро је,не пишеш више ни о сексуалним фантазијама па,ако сам ти помогао,хвала Богу!Док не „заглавиш“ код каквог психијатра (а препоручио сам ти најбоље,штета!),попиј коју „веселицу“,а не брљу и пиво,за смирење.Теби и таквима као ти,више никада неће упалити план да се Срби међусобно покољу ради политике!Зато,смири страсти,не нрзи,не лажи,читај нешто паметно (не верујем да си онолико прочитао!),промени друштво јер,ови који ти пуне уши глупостима,нису ти пријатељи,иди редовно на Богослужења(јеси ли знао да имате сваки дан молитве,јутрење и вечерње а црква празна?!),поштуј свештена лица,чини Богу угодна дела,не говори и не мисли ружно…!Видећеш,биће боље.Свако добро!:D

 30. Дијана, 22.08.2012. 12:47:06

  Баш тако, не може се нико причестити на почетку поста, већ након поста, а ово је Госпојински пост, као што рече, а ја питах знају ли кад је Велика Госпојина!
  Међутим, још трагичније је што се уз пост дозволило да те урнебес турбо шунд извођаче примакну цркви, па док се унутра молиш поред иконе Мајке Богородице из звучника завија „ја сам гару згарио на пању, опааа, опс, ојс,бла, бла, тррррт…“ хммм вјерници и њихови вјероучитељи???
  Не знам ни те бљутаве стихове, али за то треба попове преиспитати, какву то вјеру преносите у народ?
  Треба ли зарад боље зараде црквењаша, дозволити да направе неку парти забаву у цркви, са го-го плесачицама??
  Какве су ове комуњаровјерничке јајаре, не би ме чудило!

  Што се тиче поређења запад-исток, и мени мучно пада ако се генерализује, свако разуман зна да је само елити добро у данашње вријеме, нажалост та квазиелита се смјестила на западу РС, а за обичан свијет знам добро да исто пропада и на западном дијелу као и на источном.
  Само постоји још значајнија слика те подјеле, ми се овамо возимо још увијек по брозовим путевима, нема ни једног новог изграђеног пута, само то као поређење, а о фирмама из брозовог времена које су биле гиганти па сад не постоје, а нових нема ни на помолу, то да и не говоримо!
  Држава овдје не станује осим у пореским управама, тамо стоји грб и печат РС, кад долазе по харач!

 31. Опет се мијењају тезе. Не видим никакву разлику између Котор Вароша и нпр. Рогатице, Челинца и Сокоца и сл. Никаква подјела на исток и запад не постоји. То је класична неистина. Причати о развоју запада на којем су Кнежево, Шипово, Котор Варош, Челинац, Козарска Дубица, Нови Град, Оштра Лука… је беспредметно. Запад НИСУ Бањалука и Лакташи. Мада ни у наведеним локалним заједницама НАРОД не живи већ преживљава, као и у остатку Републике.

  Прича исток-запад је врло опасна и поред економске пропасти на чијем смо прагу, ово је наша највећа опасност. Они којима је то намјера знају врло добро суштину те приче и зато инсистирају на томе, а наивни народ опет и изнова насједа на причу. Положај Срба у Хрватској нпр. је добрим дијелом такав какав јесте зато што су се посвађали, подијелили, додуше по неком другом основу, али је подјела увијек подјела и добро је дошла свакоме ко нам не мисли добро.

  Нажалост, неодговорни појединци из политике поготово, у предизборно вријеме, да би прикупили неки глас, једва дочекају да искористе ову тему. Тако нпр. неки дан, један народни посланик, нећу спомињати име ни партију да ово не поприми неке друге приче, у жару предизборне борбе рече нешто као: „Док народ на истоку скапава, на западу живе у благостању“. Да ли је тај неодговорни појединац свјестан шта је рекао? Зашто никада, у паузама скупштинских засиједања нпр., није обишао општине које сам навела да се увјери у благостање у којем живе? Људи који никада нису били овде на основу тако неодговорних изјава заиста помисле да је овде благостање и ту долази до онога до чега не треба и не смије да долази јер нема основа.

  Ово за министре и директоре се слажем, мада овде основа за постављање треба да буде СТРУЧНОСТ, а не поријекло из одређеног краја. Проблем је што се овде не води рачуна о томе да најбољи, најискуснији… дођу на неко мјесто.

  Свако би требао, ко је у могућности, мада је данас тешко, обиђе Српску својим аутомобилом. Многи никада нису били у овим крајевима, а причају о развоју и благостању. Као неко ко већ годинама уназад, са пријатељима обилази РС, а били смо бар по 10 пута у свим крајевима, одговорно тврдим да нема никакве подјеле на исток и запад и тачка.

 32. gago, 22.08.2012. 13:35:29

  Теби више ни Бог драги не може помоћи, сморио си…јбт..поред таквих дилера вјере попут тебе, ни они са дрогом ми не изгледају ништа веће зло од вас!

 33. rammstein, 22.08.2012. 13:37:39

  Иначе, има крајева у којима нису добили ништа ни од Броза јер су били „на порешној страни“. Они немају ни Брозовик ни Милових путева. 😉

  Може се причестити када се жели, и на почетку и на средини и на крају поста и ван поста.

 34. anja banja luka, 22.08.2012. 13:38:51

  Ања, јесте, тачно ти је то поређење, Котор Варош-Рогатица, Кнежево-Соколац..али забога, шта да на западу немаш БЛ, Лакташе,Приједор па да су ти сви градови на нивоу Кнежева??
  Да ли би била задовољна са тим? Да имаш све Кнежево, Котор Варош, Кнежево,…за избор живота?
  Јел мислиш да овдје људи не заслужују да имају факултете, клиничке центре, саобраћајнице, фабрике, велепродајне објекте, институције републичке, јавна предузећа, регионалне центре, банке, осигуравајућа друштва, пољоприведне центре, туристичке центре,…или то треба ад хок да користи само власт која је административно закована дупетом за Бањалуку, као што је ова садашња?

 35. anja banja luka, 22.08.2012. 13:44:19

  Ето ја се никад не бих причестио, а да не узмем један период поста као основ причести, кроз који се ваљда очистиш од гријехова, и путем којег молитву узимаш као духовну храну умјесто разних задовољстава, али ето неки то раде како хоће, па зато и јесмо такви какви смо…значи неко може под шатором да се наједе јагњетине и оде да се причешћује, или послије причести оде да се омасти…ма дај, па зашто си онда уопште постио?
  А исто тако обичај „исповјест“ ми је тотално фејк, јбт то је католичка црква користила као удба у вријеме инквизиције да би дознали све информације, а ови се наши као нешто примили, па обавезно исповједање…блах..упропастише нам вјеру лажни богомољци!

 36. Исповијест је врло важна. Баш напротив онога што си рекао. Данас се не схвата озбиљно већ чисто формално чиме ни света тајна причешћа не може да се посматра као цјелина.

  Уздржавање од хране није суштина поста. Дакле, како сам написала, причестити се може увијек, у посту и ван поста. У праву си, нажалост, многи су чисто из помодарства данас вјерници. Сутра када опет не би било модерно вратили би се на старо…, али није то тема.

  Елем, нема ни овде предузећа. У БЛ нема Мљекаре нема Јелшинграда, Чајавеца… нема ништа. Администрација даје само привид доброг живота.

  Касиндо МОРА да буде приоритет свих приоритета, као и хирургија у БЛ за коју си чуо. Студентски домови на оба Универзитета такође…
  Обичан свијет нема користи од тржних центара јер нема лове да у њих уђе.

  Нама треба РАВОЈ генерално, стратегија развоја о којој смо говорили неки дан. Различитим крајевима у Српској су потребне различите ствари. Пољопривредним крајевима једно, планинским друго… Немамо ми ни план развоја, ни стратегију развоја, немамо ништа и баш због тога НИШТА се и праве овакве подјеле.

 37. anja banja luka, 22.08.2012. 14:09:48

  Ма ок је то за причест, Ања, није тема, то су оне дилдуке помињале, ето они су нама толико препаметни да одреде кад ће се ко причестити!? Таман посла, нек се причести кад ко хоће и како хоће, ја сам говорио нешто сасвим друго и јако негативно што се тиче тих црквених послова!
  Јасно се видјела конкуренција двију фракција општинског снсд-а и црквеног снсд око распродаје локација! Иначе су овако за јавност фини односи између њих, а кад су паре у питању не зна се ко је гори, дал’ црквени снсд-овци или ови општинарски или републички!

  Бај де вај, него око развоја, ма какав развој, ко ће развити систематски уништен дио РС!

  Да би ми са истока могли рачунати на неки равномјеран развој морамо имати добре кадрове, а онда морамо имати и системе у којима би се они правилно развијали, стицали знања и искуство, а не да правимо дебилне случајеве као рајчевић или слиниша додик, који су само лакташка филијала, а за развој свог краја не умију ни да бекну!

  Не можемо ми равноправно парирати западу РС, кад су нам на челним позицијама јавних предузећа, електропривреде, пошта, шумарства, водопривреде, олимпијског центра,…све сами кадар из лакташа и околине!
  Које ћемо онда ми људе оспособити да буду носиоци визије развоја источног дијела? Да неће то постати шумари, поштари и портири, чистачице које у јавним државним предузећима запосли страначка централа из лакташа?
  Ма дај, нећемо се зајебавати са тим, зато ми у Источном Сарајеву немамо никакав програм сачињен од власти за јачање регије и стварање јаког економског центра на овом подручју, иако нас има око 100 хиљада, за то вријеме друга и много мања мјеста на западу РС добијају некакву значајнију улогу, то је недопустиво!
  Ми би смо требали да се котирамо административно као Приједор, Бања Лука и Бијељина, а не као неки Котор Варош!
  Све ово што се сад како тако одржава је стихија и само традиционална упорност појединаца да опстану и одрже се на овим просторима, све друго је само санак пусти, да ће оваква власт изградити некад нешто, а видјели смо до сад за ових 7 година ништа!

 38. Šume Republike Srpske objavile su danas oglas da prodaju četiri vola. U oglasu objavljenom na četvrtine stranice Glasa Srpske, Šume na licitaciji nude radne volove, vlasništvo Šumskog gazdinstva „Sjemeć“ Rogatica. Četiri vola Cvetka, Šaronju, Milonju i Cvetka 1, podijelili su u četiri lota. Vo po lotu

  Šume su u fening izračunali početnu cijenu volova.

  Radni vo Cvetko košta 1 890, 80 KM, a Šaronja 2 175,70 KM. Vo Milonja je najskuplji i za njega Šume traže 2 373,30 KM, a za Cvetka minimalno 1 2 217,80 KM.

  Upozoravaju se zainteresovani da se volovi „prodaje u viđenom stanju, te se naknadne reklamacije poslije prodaje neće uvažavati“.

 39. rammstein, 22.08.2012.-Драги,болесни пријатељу,за твоју информацију молим се за тебе да што пре оздравиш а мени је Бог сасвим довољно помогао тако да не бринеш!О смарању-Па ко више од тебе смара на овом порталу?!Јесам ли ја тебе питао за мишљење о политичкој ситуацији у РС или си се сам наметнуо (са „мудрим“ запажињима!)да ме едукујеш како ћу размишљати и како требам некога мрзети само због тога што ти тако кажеш!?Да не говорим о твом „хришћанству“ (које је у рангу мом будизму,о којем иначе немам појма!)где си се „испроваљивао“ толико да када би имао образа не би се више ни јавио са коментарима на ту тему!С обзиром да и не читаш шта ти пишем а знање ти је веома сиромашно,не можеш квалитетно одговорити па онда пишеш с брда-с дола!?Чиме сам те толико увредио па ме „частиш“ којекаквим епитетима који се иначе могу чути само у конверзацији ментално ограничених,односно ретардираних,људи?!Да би о некоме „судио“ (мада је то велики грех јер,Свето писмо каже:“Не суди да ти се не би судило!“)мораш га изузетно добро познавати,па и тада ако немаш знање потребно за врсту проблематике,можеш оманути!Превише олако „пресуђујеш“ и тиме стичеш непријатеље а то није добро.Послушај моје добронамерне савете,попусти тај компјутер и „одмори“ мало.Свима на корист!Свако добро и брз опоравак.:D

 40. gago, 27.08.2012. 13:45:28
  Е стварно си неуморан смор, па јбт коме си ти нашао паламудити, брее..ја пишем годинама на разним форумима, гдје се моје мишљење цијени, за разлику од вас снсд-ових смрадова, до чијег мишљења ми и није стало, јер према вама имам исто мишљење као и према усташама!

  Твоје некакво вјерско предавање не могу ни да читам, што тебе боли она ствар, како ко и на који начин вјерује, зар то није приватна ствар сваког од нас, ја теби глупи човјече не пишем о вјеровању или невјеровању, него о срамној улози Цркве и свештенства у спрези са овим садашњим режимом!

  Да имаш три чисте, знао би повезати догађаје, па кад је пропадала Немањићка Србија, а узроци исти као и садашњи, поткупљиво свештенство које се грабило за утицај на владајућу властелу, уз изградњу помодарских храмова, умјесто да су штитили властити народ којем су припадали!
  Други фактор пропасти је себично и ситношићарџијско племство које је правило сребрењаке за трговину, умјесто да су ковали добро оружје којим би се народ одбранио од освајача!
  Да је било довољно сабљи у рукама српског народа не би тако лако пали у ропство!

  Данас се види да мудросери попут тебе и ове владајуће багре никад ништа из живота и историје неће научити, а сваком ко би их на то подсјетио и упозорио, залијепили би етикету, мрзитеља, унутрашњег непријатеља, реметиоци „ренесансе“, мрзитељ м.д. и његовог бољег ентитета, итд, итд…

 41. gago, 27.08.2012. 13:45:28

  А ево сам себе самог убједио да прочитам то твоје „хришћанско“ мудросерендање, па ти тврдиш да се за Госпојински пост мора обавезно причестити на Преображење, иако је сами почетак поста свега два-три дана поста, ако изузмемо обавезну сриједу и петак??
  Шта онда причешћујеш? За шта? Од чега си се одрицао за та „мукотрпна“ четири дана поста?
  Блах…гори су по вјеру такви лажни вјерници, него невјерници!

 42. rammstein, 27.08.2012-Ниси ти крив што си такав,него мајка природа!Ако се не варам,ти си почео мени „стручно“ објашњавати религију па сам ти морао одговорити јер твоје не знање је опасно по околину као и за тебе самог!Хвала што се интересујеш за здравље мог полног органа(мада не знам,што ће ти то!?),добро је!Опет ти кажем,смор си сам и ако те не интересује мој коментар,не „качи“ се!То што пишеш по форумима,ништа не значи а колико те уважавају,то не знаш осим ако ниси „видовит“!?Обзиром на „богатство“ ружних речи које употребљаваш и „лепоту“ од кореспонденције са непознатим,и особама које ти ништа лоше нису учиниле,тешко да те ико сматра релеватним за било какву дискусију!Надам се да понекад погледаш у црквени календар и сазнаш да је Госпојински пост почео 14.августа,а то је 5 дана пре Преображења,што је сасвим довољно постити (али искрено!)и причестити се,барем ми који постимо све постове!Вероватно си се јутрос причестио,после „великог“ подвижничког труда (који је нарочито видљив из твојих „умних“ и хришћанских коментара!?)и поста за који знаш како се пости и када!Видим,болест те не попушта али и ти се трудиш да тако буде!? Црква нас учи да је и болест,и више од тога,патња,последица опште греховности, која проистиче,сагласно библијској књизи Постања,из праисторијског пада који се десио у Рају.Бог,који је створио човека и који му је дао сва блага,позива га да учествује у божанском животу,вечном животу,срећи,апсолутној лепоти, познању вечног смисла,позива га да живи у љубавиљубави међу људима,љубави према свету који је Бог створио,а највише у љубави према Самом Богу.Бог је створио човека као савршено, а то значи пре свега слободно биће.Јер,љубав је могућа само у слободи.Али слобода омогућава и појаву бунта,одбацивања љубави у корист мржње,живота у корист смрти,среће у корист патње и болести.Човек се по својој вољи,иако по наговору ђавола,окрену од Бога.Пре пада у грех,човеку је живот по Богу и са Богом био природнији него само дисање.Грех је постао противприродни,ирационални,трагични чин самоуништења. Како је Бог извор и једини циљ постојања човека и целокупне материје,човек по својој вољи одбаци живот и на тај начин изврши самоубиство подвргнувши се ужасима смрти,болести и патње.Цео свет се обрео у греху,злу,и у тешком стању болести.Због унакажености људске природе,која је последица прародитељског греха,сви страдају:и мала невина деца,и одрасли,и стари људи.Тако је болест,патња и на крају смрт, резултат општег стања греховног сакаћења нашег света,које је резултат злоупотребе од Бога нам дате слободе.И,промени то име (ниси ми ни одговорио ,јел подржаваш сатанисте или рекламираш „металце“!?)иза којег се кријеш!Шта ће ти сатанисти?!Живео ти мени и такав какав јеси а Бог ће да опрости и теби и мени ако се искрено покајемо за оно што смо погрешили.Свако добро и брзо оздрављење!:D

 43. 😮

  о јбт па што се за мене закачи овај крпељ gago,!?
  Иди негдје објеси се, нема за тебе лијека!
  Кад би ти знао шта пишеш, онда би знао и коме да пишеш!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *