Ко, шта и за кога гласа у Македонији?

У Македонији су у 7 часова отворена биралишта на ванредним парламентарним изборима на којима право гласа има 1.784.416 грађана, а гласање ће трајати до 19 часова вечерас.

недеља, децембар 11, 2016 / 09:42

У Македонији су у 7 часова отворена биралишта на ванредним парламентарним изборима на којима право гласа има 1.784.416 грађана, а гласање ће трајати до 19 часова вечерас.

Од грађана са правом гласа, 230.122 су на посебном списку, јер се сматра да су на привременом раду у иностранству, јавили су македонски медији

На изборном листићу се налазе имена 11 коалиција и партија, а гласа се у шест изборних јединица на 3.480 изборних места у Македонији.

Ванредни парламентарни избори у Македонији су резултат Споразума, који су представници највећих политичких партија потписали у Пржину, уз посредовање Европске уније.

Избори су, према том споразуму најпре требало да буду одржани 24. априла, али су померени за 5. јун, када је владајућа ВМРО-ДПМНЕ била једина која је поднела изборну листу, па су избори поново одложени.

Најновији датум одржавања избора четири највеће партије договориле су 31. августа.

Ванредни парламентарни избори би требало да изведу земљу из двогодишње политичке кризе.

Кључни играчи предстојећих избора у Македонији су лидер владајуће ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, који претендује да се врати на власт и његов ривал Зоран Заев, који предводи Социјалдемократски савез Мекедоније (СДСМ).

На данашњим изборима и неколицина политичких група етничких Албанаца покушава да постане млађи партнер у новој владајућој коалицији, у земљи у којој Албанци чине четвртину становништва, наводи АФП.

Последњих неколико избора је било проблематично јер је опозиција оптуживала власт за крађу гласова, а политичка превирања су погоршана у јануару 2015. када је опозициони Социјалдемократски савез Македоније обелоданио нелегално прислушкивање хиљада људи, укључујући и лидера опозиције, новинара и црквених званичника.

СДСМ је за прислушкивање оптужио владајућу ВМРО-ДПМНЕ.

Након тога су уследили вишенедељни опозициони протести против владе Николе Груевског, који је на власти био од 2006.

Груевски је потом поднео оставку и отворио могућност одржавања ванредних парламентарних избора.

Портал "Политико" оцењује да би избори који се данас одржавају у Македонији могли да донесу смену дугогодишњег лидера националиста Груевског и преокрену страницу у односима са ЕУ.

Уколико Груевски победи, то ће ојачати лидера за кога ЕУ тврди да је успео да "зароби државу" и угрози наде за даљи напредак у приступању земље ЕУ, наводи политицо.еу, додајући да, осим тога, избори служе и као показатељ моћи Брисела у југоисточној Европи у настојањима да се спрече ауторитарне тенденције у региону.

Брисел је годинама критиковао десно опредељеног Груевског, али му је неопходна сарадња Македоније, земље која је на жаришту европске мигрантске кризе, односно у центру такозване балканске руте, у тренутку када се страхује да се Турска неће држати договора са ЕУ, оцењује овај портал.

Последња анкета коју је урадио Институт за демократију показала је да је водећа ВМРО-ДПМНЕ четири процента испред осталих, међутим, верује се да је број неодлучних око 40 одсто, након изузетно лоше и непријатне кампање, током које су се чуле оптужбе за лажне бирачке листе, са измешаним именима кандидата и политичких странака, указује "Политико".

"Кампања је гора него икада, видели смо најгору реторику до сада са обе стране – преувеличану, сентименталну, која је показала и најниже инстинкте и праисконске теме", рекао је листу Ненад Марковић, политички аналитичар Института за демократију. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *