Ко је рекао трећи: Пусићка сматра да је неопходан другачији приступ ЕУ према БиХ

Наредних дана се у Босни и Херцеговини очекује дипломатска офанзива четири државе чланице Европске уније, који би у директним контактима са највишим представницима власти требало да помогну рјешавању „пат позиције” у којој се нашла та држава последњих мјесеци. У Сарајево ће до краја седмице допутовати министри Велике Британије Вилијам Хејг, Хрватске Весна Пусић, Аустрије Себастијан […]

уторак, март 25, 2014 / 14:11

Наредних дана се у Босни и Херцеговини очекује дипломатска офанзива четири државе чланице Европске уније, који би у директним контактима са највишим представницима власти требало да помогну рјешавању „пат позиције” у којој се нашла та држава последњих мјесеци.

У Сарајево ће до краја седмице допутовати министри Велике Британије Вилијам Хејг, Хрватске Весна Пусић, Аустрије Себастијан Курц и Мађарске Јанош Мартоњи.

Такође у Сарајеву ће ове седмице боравити и потпредсједник делегације Европског парламента за односе са Албанијом, БиХ, Србијом, Црном Гором и Косовом Тонино Пицула.

Већина чланица Европске уније сматра да је у односу према Босни и Херцеговини нужан другачији приступ, а Хрватска је понудила „приједлог за разговор”, рекла је јуче у Загребу министарка за европске и спољне послове Весна Пусић.

Она је подсјетила да је Хрватска влада већ доставила Бриселу тзв. „нон-пејпер” којим предлаже рјешавање босанскохерцеговачке политичке кризе тако да се за ту земљу отвори преговарачки процес који ће омогућити да Босна и Херцеговина поступно постане спремна да задовољи све критеријуме за чланство у ЕУ, а не да се чека задовољење критеријума да би јој се допустило преговарање.

Хрватска је, додала, понудила подлогу, предлог за разговор.

„Постоји апсолутна свијест код свих или велике већине држава чланица да је за БиХ потребан другачији приступ. Да ли је то баш тај приступ видјећемо, али он ће свакако послужити да све државе чланице имају нашу регију и БиХ на радару, што је важно у условима у којима се налазимо”, рекла је министарка, јавила је Хина.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *