Ко је нови предсједник СДА: Бакрир, Тихић, или неко трећи

СДА ће наредне године одржати конгрес или конвенцију, највјероватније 26. маја, но није ријешена дилема хоће ли се Тихић поново кандидовати за функцију страначког предсједника, или ће пак, попут свог претходника Алије Изебеговића, без борбе напустити страначк пријесто. На протеклом конгресу, Тихић је имао два противкандидата – Бакира Изетбеговића и Аднана Терзића. У међувремену, Терзић […]

недеља, децембар 9, 2012 / 13:38

СДА ће наредне године одржати конгрес или конвенцију, највјероватније 26. маја, но није ријешена дилема хоће ли се Тихић поново кандидовати за функцију страначког предсједника, или ће пак, попут свог претходника Алије Изебеговића, без борбе напустити страначк пријесто.

На протеклом конгресу, Тихић је имао два противкандидата – Бакира Изетбеговића и Аднана Терзића. У међувремену, Терзић је промијенио страначки дрес, но Изетбеговић је остао вјеран партији свога оца и готово је извјесно да ће се и на наредном конгресу такмичити за челну страначку функцију.

Кандидатиру за страначки врх најавио је и Шемсудин Мехмедовић, дугогодишњи члан најужег страначког руководства и предводник „тешањског лобија“ који држи прилично јаке позиције у страначким органима власти.

Изебеговић је на протеклом страначком конгресу претрпио тежак изборни пораз, но његове акције унутар СДА нагло су порасле након парламентарних избора 2010. године на којима је вољом грађана изабран за члана Предсједништва БиХ.

У међувремену, Изетбеговић је ојачао и своју позицију у страначком врху, из којег је био скоро потпуно елиминисан.

Изетбеговић има велике изгледе на побједу и због чињенице да је Тихић, ако се уопште поново кандидује, већ 12 година на челу странке и да је СДА, стицајем различитих околности, елиминисана из власти упркос одличним изборним резултатима.

У случају побједе Бакира Изетбеговића, већ је разрађен сценарио према којем ће главни политички ривали, СДП и СББ, демонизовати СДА као „десничарску“, „“радикалну“, „исламистичку“ партију која ће, ако преузме власт, „вратити државу двије деценије уназад“.

Дио тог отровног арсенала већ се сручио на Изетбеговића.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *